Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Share

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 02 Dec 2009, 5:03 am

    skang ni ram pun dah boleh overclock ke... mcm harem....


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    schizokidz
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 0
    Join date : 11/08/2009
    Age : 29
    Location : b.pahat kuantan

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by schizokidz on Wed 02 Dec 2009, 10:47 am

    oho... tq2....

    kalu nk frmt vista bpe plak ek...
    cmbest jer

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Wed 02 Dec 2009, 11:51 am

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:skang ni ram pun dah boleh overclock ke... mcm harem....

    dah lama ler ram bleh overclock.. sejak berkurun lamanya lagi.. org pakai Intel Pentium 4 / AMD Athlon socket 754/939 dah oc ram sbb masa tu ram jenis high performance baru keluar kat market. high performance means voltage dia bleh kasi up lebih dari max limit utk value ram. Value ram boleh oc (sesetengah ram je) yg ada chip bagus.. in case value ram terbakar pasal OC, mmg x de warranty laa.. tapi kalau high performance byk ruang utk up voltage yg ada dalam warranty. Contohnya value ram utk AMD Athlon X2 voltage dia 1.8, High Performance ram bleh up sampai 2.3 - 2.9 (bergantung kepada brand dan company ram terms n condition)...

    schizokidz wrote:oho... tq2....

    kalu nk frmt vista bpe plak ek...
    cmbest jer

    ko nak format dgn sape lak tu? vista x best.. slow.. windows 7 ok ler sbb laju... tapi kalau nak kira stability os antara semua nih... windows xp sp3 lagi stable.. sbb dah byk bugs fix. Very Happy


    _________________





    schizokidz
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 0
    Join date : 11/08/2009
    Age : 29
    Location : b.pahat kuantan

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by schizokidz on Thu 03 Dec 2009, 9:26 am

    yke ... nyam2...
    wndom xp sp3 yer... hehe

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by LcBoy135z on Wed 09 Dec 2009, 6:15 pm

    schizokidz wrote:yke ... nyam2...
    wndom xp sp3 yer... hehe


    besSSSSSsss....nak yg ori..pm hamboo..kekeke

    Admin
    Administrator
    Administrator

    Posts : 46
    Reputation : 0
    Join date : 29/06/2009
    Age : 59
    Location : Klang Valley

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Admin on Thu 31 Dec 2009, 1:49 am

    Sila jual barang original sahaja... barang original perlu ada sticker COA dan DVD/CD dari microsoft. Key utk dump activation key = tiruan.

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 3:35 pm

    Corsair Announces Dominator GTX 2250MHz DDR3 Memory

    Corsair baru je lancar ram DDR3 ultra-high performance baru, Dominator GTX untuk platform Intel dan AMD. Memory module ni target lebih kepada enthusiast, gamers dan kaki-kaki extreme overclocker. Setiap Dominator GTX module diperiksa dan diuji untuk memastikan ia beroperasi pada frekuensi yang diharapkan iaitu 2250MHz dgn low-latency timing 8-8-8-24 pada voltage 1.65V.



    - World's fastest DDR3 memory for extreme overclockers and performance enthusiasts -

    Modul Corsair Dominator GTX menggunakan Corsair DHX + heatsink yang unik dan disediakan dengan cooling fins yang lebih tinggi untuk memaksimumkan pembuangan haba. Nombor bahagian modul ini CMGTX2, dan dijual sebagai satu modul, sehingga memungkinkan para enthusiast untuk membeli dua modul untuk konfigurasi dual channel atau tiga modul untuk konfigurasi triple-channel. Untuk prestasi tertinggi dan frekuensi scaling, Corsair mengesyorkan enthusiast menggunakan GT Airflow fan dengan mounting bracket yang lebih tinggi.

    Berita dipetik dari:
    http://hothardware.com/News/Corsair-Announces-Dominator-GTX-2250MHz-DDR3-Memory/

    harga mahal giler woooooooo ram neh... RM2XXX ada kot~!
    Dominator GT 2000 DDR3 pon rega dah RM1600.

    diterjemahkan oleh aku bagi mereka yang liat untuk membaca bahasa inggeris.. hahahahahha


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 4:22 pm

    baru kuar mmg le mahal... nnt jadi beratus gak hahahahahahhaa


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:31 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:baru kuar mmg le mahal... nnt jadi beratus gak hahahahahahhaa

    tak kot... kalau normal dominator series bleh ler percaya turun. GT & GTX tak tau laa turun or bila dah jadi mainstream jadi dominator series biasa je... ada beza tu. huhuuhuh... macam ram dulu dulu gak.. yang unik high end, bila sampai masa... stok tetiba takde.. yang ada cuma series normal gak... huhuuhuhuhuhuuhuh...


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 4:39 pm

    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:baru kuar mmg le mahal... nnt jadi beratus gak hahahahahahhaa

    tak kot... kalau normal dominator series bleh ler percaya turun. GT & GTX tak tau laa turun or bila dah jadi mainstream jadi dominator series biasa je... ada beza tu. huhuuhuh... macam ram dulu dulu gak.. yang unik high end, bila sampai masa... stok tetiba takde.. yang ada cuma series normal gak... huhuuhuhuhuhuuhuh...

    aku rasa ada kwn kita akan sanggup beli.. sebab dia suka tgk benchmark pc dia kaw2 melantun2


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:43 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:baru kuar mmg le mahal... nnt jadi beratus gak hahahahahahhaa

    tak kot... kalau normal dominator series bleh ler percaya turun. GT & GTX tak tau laa turun or bila dah jadi mainstream jadi dominator series biasa je... ada beza tu. huhuuhuh... macam ram dulu dulu gak.. yang unik high end, bila sampai masa... stok tetiba takde.. yang ada cuma series normal gak... huhuuhuhuhuhuuhuh...

    aku rasa ada kwn kita akan sanggup beli.. sebab dia suka tgk benchmark pc dia kaw2 melantun2

    sape tu? tapi kalau aku takmo pon beli ram high performance camnih. RM2k utk ram. baik aku upgrade cooling solution. lagi ketara bleh oc. serius kalau utk games tak nampak beza apa pon beli ram 2000mhz.. aku guna 1600mhz pon dah cukup. Nak buat jadi 2000mhz kena oc laa.. tak perasan pon benda ni laju tang mana... cuma benchmark semata-mata oooooo... briggin


    _________________





    phenom_black
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 1
    Join date : 30/06/2009

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by phenom_black on Thu 11 Mar 2010, 7:43 am

    kwn aku nk jual RAM 1G..DDR2..PC2 5300..667 MHZ..CL 5.0..brand winova..
    lom pnh pkai...clear stok..
    rm50 leh nego kalu amik byk..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Mon 12 Apr 2010, 3:37 pm

    G.Skill Ripjaws F3-10666CL7D-4GBRH (2x2GB) DDR3









    CAS Latency: 7-7-7-21-2N
    Capacity: 4GB (2GBx2)
    Speed: DDR3-1333 (PC3 10666)
    Test Voltage: 1.5 Volts
    PCB:
    Registered/Unbuffered: Unbuffered
    Error Checking: Non-ECC
    Type: 240-pin DIMM
    Warranty: Lifetime



    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Mon 12 Apr 2010, 3:44 pm

    A-Data XPG Plus Series DDR3-2200 + v2.0












    _________________





    schizokidz
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 0
    Join date : 11/08/2009
    Age : 29
    Location : b.pahat kuantan

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by schizokidz on Mon 12 Apr 2010, 4:44 pm

    fuh.. gne ntuk per nih

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Mon 12 Apr 2010, 8:00 pm

    schizokidz wrote:fuh.. gne ntuk per nih

    overclock RAM... tu gunanya ram frequency tinggi sampai 2200 mhz.. huuhuhu Very Happy


    _________________





    Sponsored content

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Sponsored content Today at 3:29 am


      Current date/time is Mon 05 Dec 2016, 3:29 am