Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Share

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by kInOzAwA on Thu 02 Jul 2009, 1:27 am

    Hardisk apa korang guna dan berapa capacity HDD?


    Last edited by kInOzAwA on Fri 26 Feb 2010, 8:11 pm; edited 1 time in total


    _________________





    Wasie
    Moderator Bengkel & Modifikasi
    Moderator Bengkel & Modifikasi

    Posts : 731
    Reputation : 6
    Join date : 30/06/2009
    Age : 28
    Location : Gombak - Bangi - Semenyih

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by Wasie on Thu 02 Jul 2009, 3:17 pm

    Hardisc Hitachi
    350 GB
    7100 RPM
    Sata type

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by gillbeits on Thu 02 Jul 2009, 4:54 pm

    kalo korang perasan hardisk seagate lebih ringan n nipis skit berbanding jenama lain.


    aku pakai 250gb seagate

    ada siape2 pakai ssd harddisk?(solid stata drive)

    teramat la laju ssd ni cheers

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by LcBoy135z on Sat 04 Jul 2009, 6:25 am

    waaa..mcm2 jenis korang pkai ea..

    aku pnyer std 80GB jer: Crying or Very sad

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by kInOzAwA on Sat 04 Jul 2009, 7:53 am

    aku guna 500GB Seagate PATA (lama punya tp warranty blm abis lagi.. 5 years warranty.. heheheheh), 250GB Western Digital SATA2, 200GB Western Digital SATA & 1TB Seagate SATA2. Bahan paling byk aku sumbat adalah lagu~!!!


    _________________





    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by gillbeits on Sat 04 Jul 2009, 5:59 pm

    adoi lagu pon sampai perlu 1tb hardisk.

    10 taun tak habis main sumer lagu tu..
    hihi

    phenom_black
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 1
    Join date : 30/06/2009

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by phenom_black on Wed 08 Jul 2009, 8:51 am

    kat umah 80g pata je..maxtor..pastu tambahan beberapa 80g lg utk ramuan..

    kat opiz 500g 3g sata hdd...asyik pnoh je..

    pendrive 8g
    ext hdd 320g maxtor

    rpm2 aku xpasan plak..lama xbelek...


    korang guna hdd brand apa?
    aku support maxtor..murah..ehehehe..

    wan
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 566
    Reputation : 0
    Join date : 08/07/2009
    Location : b***u, negeri acmilan

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by wan on Wed 08 Jul 2009, 9:06 pm

    aku plak external hdd 2.5" 320gb brand western digital... on the way nak tuko 500gb plak tgh usha rege sbb 320gb dah penuh ngn movie.... layan 2.5" jer sbb 3.5" gedabak sgt... heheh...

    azone1
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 196
    Reputation : 0
    Join date : 01/07/2009
    Age : 57
    Location : Bandar Tun Hussein Onn

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by azone1 on Fri 10 Jul 2009, 12:54 pm

    apsal korg banyak sangat hdd ni?
    aku ade 160gb maxtor PATA & 80gb maxtor external je..
    hihi..
    aku x donlot movie..

    afiqmuzakkir
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 5
    Reputation : 0
    Join date : 02/07/2009

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by afiqmuzakkir on Fri 10 Jul 2009, 2:24 pm

    kInOzAwA wrote:aku guna 500GB Seagate PATA (lama punya tp warranty blm abis lagi.. 5 years warranty.. heheheheh), 250GB Western Digital SATA2, 200GB Western Digital SATA & 1TB Seagate SATA2. Bahan paling byk aku sumbat adalah lagu~!!!

    500GB tu kne pakai power supply x??

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by gillbeits on Sat 11 Jul 2009, 5:58 am

    takpayah la..gune power supply yg sedia ada je

    sparkling_silver
    Moderator Pantai Timur
    Moderator Pantai Timur

    Posts : 95
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : apa gune google maps...

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by sparkling_silver on Sat 11 Jul 2009, 6:16 am

    oo..hd yang paling latest kat lowyat tu jenis pe?..sata ke?

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by gillbeits on Sun 12 Jul 2009, 12:30 pm

    hardisk paling latest?SSD(solid state drive).dia tak pakai rotor cam normal hardisk.
    pakai SRAM @ DRAM

    harge teramat amat mahal la..
    tp performance sangat laju compare ngan normal hard disk

    phenom_black
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 1
    Join date : 30/06/2009

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by phenom_black on Tue 14 Jul 2009, 4:13 am

    ada sesapa yg dah pkai ssd tu ker?
    fuhh...yg tu kompom pueh hati la...huhuhu...

    hdd/ext asyik penoh je... Mad

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by gillbeits on Sat 25 Jul 2009, 5:34 am

    harge mmg teramat mahal.kurang baloi utk mereka yg suke mnyimpan koleksi mubi serta games.
    kalo nak load heavy application berbaloi la..

    azone1
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 196
    Reputation : 0
    Join date : 01/07/2009
    Age : 57
    Location : Bandar Tun Hussein Onn

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by azone1 on Mon 10 Aug 2009, 4:40 am

    hmm..macam berminat..
    ssd ek..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by kInOzAwA on Mon 24 Aug 2009, 11:49 pm

    afiqmuzakkir wrote:
    kInOzAwA wrote:aku guna 500GB Seagate PATA (lama punya tp warranty blm abis lagi.. 5 years warranty.. heheheheh), 250GB Western Digital SATA2, 200GB Western Digital SATA & 1TB Seagate SATA2. Bahan paling byk aku sumbat adalah lagu~!!!

    500GB tu kne pakai power supply x??

    power supply pakai 1 sudey... tapi kalau nak pakai byk hdd n saiz besar dgn bermacam-macam muatan... kena beli yg support watt tinggi.. Recommend average joe PSU: 500w - 650w.. brand cari yg reliable sket.. paling koman pon CoolerMaster.. kalau nak bebetul puas hati beli ler brand Corsair, Enermax or Silverstone. True Power punya! kalau gc guna Ati Crossfire or nvidia SLI kena pakai PSU wattage lebih besar sbb yg ni tarik watt tinggi!~

    Buat masa sekarang.. PSU real power yang paling ramai org pakai = Corsair. Sbb harga menarik, warranty n customer support yg baik dan quality build in yg sememangnya bagus.. Corsair ada dua jenis, satu jenis modular (model HX - cable boleh bukak), satu lagi non-modular (TX - cable melekat)...


    Last edited by kInOzAwA on Fri 27 Nov 2009, 11:30 pm; edited 2 times in total


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by LcBoy135z on Sun 06 Sep 2009, 1:38 pm

    wahhhh....

    info yg sgt baguss....

    ape lagi

    catat² ....

    hehhee

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by kInOzAwA on Wed 30 Sep 2009, 9:58 pm

    aku baru jek sambar 1TB Western Digital Caviar Black edition... dari segi performance-wise lebih laju dan mantap dari lain-lain brand dan adik beliaww iaitu Caviar Green & Caviar Blue... Bezanya... WD Caviar Black diadoptasikan dari technology WD raptor series (gaming hdd)... lebih kuat menelan power dan sedikit bising bila read data... terbaik utk gaming purpose... harga pon lebih mahal dan warranty lebih lama dari lelain (5 thn) berbanding Green / Blue series (3 thn)... Caviar Green plak energy efficient, senyap.. jimat x ler byk tapi ada beza 4-7 watt dari Black / Blue series.. Blue series lak sesuai utk normal user dan kegunaan pc dirumah dan dipejabat... Seagate Barracuda plak special dari segi warranty sbb semua product offer 5 thn warranty. Harga Seagate Barracuda utk 1TB lebih mahal dari WD Caviar Green n Caviar Blue sbb warranty... Kalau nak terbaik dari segi kelajuan / tahan gegaran / ringan tak bleh challenge SSD (solid state drive)... rega pon ribu-ribu utk kapasiti 60GB jer... Satu hari nanti mesti HDD x diguna pakai lagi.. digantikan dgn SSD...


    _________________





    Sponsored content

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai HDD (Hard Disk Drive)

    Post by Sponsored content Today at 3:31 am


      Current date/time is Mon 05 Dec 2016, 3:31 am