Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Share

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Thu 02 Jul 2009, 1:24 am

    RAM apa korang guna?


    Last edited by kInOzAwA on Fri 26 Feb 2010, 8:17 pm; edited 1 time in total


    _________________





    Wasie
    Moderator Bengkel & Modifikasi
    Moderator Bengkel & Modifikasi

    Posts : 731
    Reputation : 6
    Join date : 30/06/2009
    Age : 28
    Location : Gombak - Bangi - Semenyih

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Wasie on Thu 02 Jul 2009, 3:19 pm

    RAM????
    2 GB untuk laptop
    crosshair
    667 mhz

    3GB untuk PC
    kingstone
    1 - 667 mhz
    2 - 888 mhz

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by gillbeits on Thu 02 Jul 2009, 4:47 pm

    aku gune corsair pc8500 1066mhz ddr2
    pakai ram yg berbeza frekuensi(mhz) sebenarnye tak nampak sgt pon perbezaan in real world application.
    tak caya?

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by LcBoy135z on Sat 04 Jul 2009, 6:31 am

    aku guner kingstone jer...

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Sat 04 Jul 2009, 7:45 am

    RX 4439 wrote:RAM????
    2 GB untuk laptop
    crosshair
    667 mhz

    3GB untuk PC
    kingstone
    1 - 667 mhz
    2 - 888 mhz

    crosshair tu ram apa tu? affraid corsair ke crosshair? kingston bukan kingstone laa kawan.. hehehehehhehe Very Happy


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Sat 04 Jul 2009, 7:56 am

    RAM yg aku guna sekarang... 4GB OCz Reaper High Performance RAM... (std 800 mhz) OCed to 900 mhz x 2.... setting latency nanti aku check balik... dah lama x sentuh utk modi² neh~ Very Happy


    _________________





    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by gillbeits on Sat 04 Jul 2009, 5:35 pm

    corsair la kino..mana ada croshair..
    aku 1066 mhz jer..hihi
    latency 5-5-5-13

    phenom_black
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 1
    Join date : 30/06/2009

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by phenom_black on Wed 08 Jul 2009, 9:02 am

    ram...ermm..lama aku xupgrade ram..
    kat umah pkai 1g je..corsair xms...yg ada led tu..out of date dah pon..

    kat opiz..3g ddr2...pon lembab gak guna vista...

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 12 Aug 2009, 4:10 am

    utk dewasa ni
    rem kapasiti breapa kena pakai ha
    kalau kira utk hari ni n lagi 4-5 tahun ke

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Wed 12 Aug 2009, 6:41 pm

    RAM terbaik bukan terletak pada saiz or mhz.. tapi terletak pada chipset yg diguna!!!
    Gillbeits: mmg ler corsair tapi itu wasie type crosshair.


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Wed 12 Aug 2009, 6:43 pm

    lagi rendah latency lagi haibat performance ram tersebut!~


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Thu 13 Aug 2009, 7:43 am

    so ko suggest yg mcm mana bro


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by LcBoy135z on Sun 16 Aug 2009, 4:24 pm

    aku ada solan...

    laptop boleh tukar ram x??

    kew certain model jer xleh tukar...

    sbbnyer..aku xpnh lagi bukak blkg laptop...

    sllunyer destop jer..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Sun 16 Aug 2009, 9:24 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:so ko suggest yg mcm mana bro

    kalau ko kaki gamer yang tegar dan PC ko jenis high end punya bleh gunakan High Performance RAM dari brand Corsair / OCZ / X-team / Crucial / A-Data etc... Beza antara high performance dgn RAM biasa adalah latency dan chip yang digunakan pada RAM tersebut. Ada certain RAM biasa pon ada chip yang bagus tapi keluaran terhad. Agak susah nak ramal chip yang bagus pada RAM... kalau berani nak check kena VOID warranty dulu... Cara nak tgk chipset tersebut kena tgk pada nombor yang tertera pd chip.

    LcBoy135z wrote:aku ada solan...

    laptop boleh tukar ram x??

    kew certain model jer xleh tukar...

    sbbnyer..aku xpnh lagi bukak blkg laptop...

    sllunyer destop jer..

    Boleh je tukar RAM... RAM pada lappy lebih pendek dari RAM desktop. Kena bukak cover belah bawah laptop... Pastu tukar cam biasa ar..


    _________________





    Wasie
    Moderator Bengkel & Modifikasi
    Moderator Bengkel & Modifikasi

    Posts : 731
    Reputation : 6
    Join date : 30/06/2009
    Age : 28
    Location : Gombak - Bangi - Semenyih

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Wasie on Mon 17 Aug 2009, 9:49 pm

    btol ckap bro kino...
    tapi kdg2x ram nie plug n play...
    kdg plug n x play2x....
    mknenyer ram tue prob...
    cam aku bru2x nie...
    up ram....lptop jer pon...
    2 gb jer....
    asal plug jer msti restart salalu....
    cam siot la plak...
    check punyer check...
    ram prob...
    coz damage kot....padahal bru tue....
    aku anto blek amek higher MHZ...800mhz....best ckit....b4 667mhz

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by LcBoy135z on Tue 18 Aug 2009, 5:03 pm

    Spoiler:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:so ko suggest yg mcm mana bro

    kalau ko kaki gamer yang tegar dan PC ko jenis high end punya bleh gunakan High Performance RAM dari brand Corsair / OCZ / X-team / Crucial / A-Data etc... Beza antara high performance dgn RAM biasa adalah latency dan chip yang digunakan pada RAM tersebut. Ada certain RAM biasa pon ada chip yang bagus tapi keluaran terhad. Agak susah nak ramal chip yang bagus pada RAM... kalau berani nak check kena VOID warranty dulu... Cara nak tgk chipset tersebut kena tgk pada nombor yang tertera pd chip.

    LcBoy135z wrote:aku ada solan...

    laptop boleh tukar ram x??

    kew certain model jer xleh tukar...

    sbbnyer..aku xpnh lagi bukak blkg laptop...

    sllunyer destop jer..

    Boleh je tukar RAM... RAM pada lappy lebih pendek dari RAM desktop. Kena bukak cover belah bawah laptop... Pastu tukar cam biasa ar..


    aku try nak bukak ...tp xreti lagi...
    maklum la...baru pertama kali format laptop n try nak selidik laptop ni..
    laptop jnis acer..tp skru2 semua dh bukak..time nak bukak tu.,.
    rase mcm ada something yg melekat kuat..maybe ada certain skru dier yg aku xprsn kot..tp xpela..lain kali aku try..bile dh ada lptp sndri..

    thank fro the info bro...

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Mon 24 Aug 2009, 11:29 pm

    RAM perlu dipasang dgn teliti.. yg jadi error tu boleh dikenalpasti dgn mendengar bunyi beep.. panjang, pendeknya... bunyi beep ni bila start ni ada maksud kalau ram tu letak tak betul ke.. or mobo error ke or bios setting tak betul ke~

    Efek salah pasang ram... RAM anda mungkin akan burn-out... So, be alert!~ Very Happy


    _________________





    ignore_mie
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 155
    Reputation : 1
    Join date : 07/07/2009
    Age : 28
    Location : bukan DengKiLL @ MyaNmaR

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by ignore_mie on Sat 29 Aug 2009, 8:41 am

    LcBoy135z wrote:
    Spoiler:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:so ko suggest yg mcm mana bro

    kalau ko kaki gamer yang tegar dan PC ko jenis high end punya bleh gunakan High Performance RAM dari brand Corsair / OCZ / X-team / Crucial / A-Data etc... Beza antara high performance dgn RAM biasa adalah latency dan chip yang digunakan pada RAM tersebut. Ada certain RAM biasa pon ada chip yang bagus tapi keluaran terhad. Agak susah nak ramal chip yang bagus pada RAM... kalau berani nak check kena VOID warranty dulu... Cara nak tgk chipset tersebut kena tgk pada nombor yang tertera pd chip.

    LcBoy135z wrote:aku ada solan...

    laptop boleh tukar ram x??

    kew certain model jer xleh tukar...

    sbbnyer..aku xpnh lagi bukak blkg laptop...

    sllunyer destop jer..

    Boleh je tukar RAM... RAM pada lappy lebih pendek dari RAM desktop. Kena bukak cover belah bawah laptop... Pastu tukar cam biasa ar..


    aku try nak bukak ...tp xreti lagi...
    maklum la...baru pertama kali format laptop n try nak selidik laptop ni..
    laptop jnis acer..tp skru2 semua dh bukak..time nak bukak tu.,.
    rase mcm ada something yg melekat kuat..maybe ada certain skru dier yg aku xprsn kot..tp xpela..lain kali aku try..bile dh ada lptp sndri..

    thank fro the info bro...

    kalo acer nie sllunyer dia ade lock dia kanan kiri...
    lock bodo jer...
    ade besi plate tahan kt ram dia...

    aku pkai ram 4gb
    pkai brand MUSHKIN 2gb 800mhz 2 keping..
    time 2 kt low yat brand Mushkin lg murah dr Kingston..
    aku kebas je r...
    huhuhuhuhuhuhu...

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Thu 03 Sep 2009, 2:39 am

    Sesiapa kat sini yg guna high performance ram selain dari aku yer?


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by LcBoy135z on Sun 06 Sep 2009, 1:35 pm

    dega citer kingston ada yg xori???

    huhu...

    ignore_mie
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 155
    Reputation : 1
    Join date : 07/07/2009
    Age : 28
    Location : bukan DengKiLL @ MyaNmaR

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by ignore_mie on Mon 07 Sep 2009, 8:03 pm

    aik...
    ram da murah pon ade klon gak ke????

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Mon 07 Sep 2009, 10:32 pm

    yup mmg ada yang tak ori.. byk brand ada yang tak ori bkn setakat kingston.. lagikan memory card sony memory stick reader dan sandisk pon ada yang tak ori inikan barang pc.. lagi byk yg tak ori... tu sbbnya banyak band dah pakai hologram sekarang... tapi jangan silap.. hologram pon boleh ciplak.. kalau nak tgk barang tu ori ke tak kena tgk pada chip ram tersebut. info bleh dapat dalam internet ni dengan mudah~! Kena rajin baca pasal review barang sbl membeli....Very Happy


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Fri 20 Nov 2009, 8:48 am

    RAM DDR2 dah naik rega sejak lepas raya aritu. DDR3 rega drop sikit. Kalau nak pakai DDR2, nak best cari yg pakai chip micron-D9. Nak tau apa jenis ram yg pakai chip micron-D9? google ler.. hehehehe

    Apa kelebihan micron-D9 chip? Overclocking possibilities ler... terbaik di pasaran utk DDR2. Kekadang value ram pon ada yg guna chip micron-D9 ni Smile


    _________________





    schizokidz
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 0
    Join date : 11/08/2009
    Age : 29
    Location : b.pahat kuantan

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by schizokidz on Tue 01 Dec 2009, 10:13 am

    kino, nk tye rege ram ntuk lptop.. brnd ape yg ok... ngat nk up 2gb je bia sesedp rase pegi nyer... aku pki compq je..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by kInOzAwA on Wed 02 Dec 2009, 2:32 am

    ram utk laptop dah murah.. around RM1XX camtu je sekarang utk 2GB.. lepas pc fair harga ram akan lebih drop.. so better tunggu pc fair, jgn beli dulu... tunggu lepas pc fair abess confirm ko bleh dpt ram lebih murah~ Very Happy


    _________________





    Sponsored content

    Re: Desktop & Laptop > Perbincangan mengenai RAM (Random Access Memory)

    Post by Sponsored content Today at 9:04 am


      Current date/time is Sun 11 Dec 2016, 9:04 am