Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    DESKTOP VS LAPTOP

    Share

    Poll

    Kalau diberi pilihan mana satu korang pilih?

    [ 9 ]
    82% [82%] 
    [ 2 ]
    18% [18%] 

    Total Votes: 11

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    DESKTOP VS LAPTOP

    Post by kInOzAwA on Thu 02 Jul 2009, 1:30 am

    Antara Desktop dan Laptop mana satu korang suka? Apa brand yg korang suka? Mcamana korang menilai prestasi antara Desktop dan Laptop? Very Happy


    Last edited by kInOzAwA on Sat 04 Jul 2009, 7:49 am; edited 1 time in total


    _________________





    Wasie
    Moderator Bengkel & Modifikasi
    Moderator Bengkel & Modifikasi

    Posts : 731
    Reputation : 6
    Join date : 30/06/2009
    Age : 28
    Location : Gombak - Bangi - Semenyih

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by Wasie on Thu 02 Jul 2009, 3:16 pm

    Ader pros n cons untuk setiap pilihan nie....

    bagi aku....
    aku msti amek dua2x....

    Desktop
    Pros
    -Bule buat jadi yg pling power, laju, graphic kawx cun, modi giler2x...
    -Rojak hardware
    -Sng dpat spare part

    Cons
    -Berat
    -x bule nak ubah2x ske atie

    Laptop
    Pros
    -Sng untuk wat kerje yg ubah2x tmpat
    -rngan
    -sng dibawa kemana2x

    Cons
    -Spre part susah
    -Mudah rosak
    -Fragile

    aku ader dua2x...
    mudah...
    men games dua2x leh...
    tenet dua2x leh...
    nak bwak tidp laptp jer...
    hehehehe

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by LcBoy135z on Sat 04 Jul 2009, 6:26 am

    brand apew yg korang pkai skrg??

    laptop&pc

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by gillbeits on Sat 04 Jul 2009, 6:06 pm

    aku nak tanye korang..

    penah tak korang nampak orang online kat setabak,mekdi,kfd n seangkatan dengannye dengan MENGGUNAKAN DESKTOP?

    hahaha..

    kalo ada boleh tunjuk kat sini..aku nak tengok!

    crysalyis YB
    Moderator Zon Selatan
    Moderator Zon Selatan

    Posts : 1881
    Reputation : 1
    Join date : 04/07/2009
    Age : 30
    Location : United States of Bahau (USB)

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by crysalyis YB on Sun 05 Jul 2009, 11:51 am

    PC kt umah aku beli thun 2001 dgn duit KWSP bapak aku.
    brand Acer Aspire, tp skag CPU da beli yg reckon...
    beli kt mmbr, spek da lama gila...
    RAM- 512mb DDR
    HDD-80+100GB IDE
    CPU-Intel P4 2.2Ghz
    AGP- ATI Radeon **** lupa da

    Laptop pakai skang
    RAM-2GB DDRII
    HDD-80GB
    CPU-AMD Turion 2.0
    GC-ATI Redeon Xpress 1100

    aku kurang main2 game ni...
    so, aku prefere spek yg biasa je

    sparkling_silver
    Moderator Pantai Timur
    Moderator Pantai Timur

    Posts : 95
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : apa gune google maps...

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by sparkling_silver on Sun 05 Jul 2009, 1:38 pm

    hehe..aku dua2 suke..besh..laptop bleh bwk main game dgn awek..hehe..

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by gillbeits on Sun 05 Jul 2009, 6:07 pm

    cis..boleh main fifa ngan awek ye tak?

    azone1
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 196
    Reputation : 0
    Join date : 01/07/2009
    Age : 57
    Location : Bandar Tun Hussein Onn

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by azone1 on Mon 06 Jul 2009, 4:32 am

    apsal korang semua asyik cite pasal awek ni?
    x paham ler..


    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by gillbeits on Mon 06 Jul 2009, 5:32 am

    takkan nak citer pasal nyonya kot?haha

    azone umur 50 tahun tu*

    mod kata back to topic Cool

    ada orang pakai netbook tak?

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 06 Jul 2009, 7:49 am

    kepada pakar2 it sekelian

    nak tanya... kalu la aku ada budget rm2k..
    dekstop yg mcm mana aku leh dpt haaaa
    monitor?
    cpu spec?
    yg mcm mana leh dpt..

    the most import is... aku nak guna utk layan 3d game, layan tenet, layan movie, n kekadang buat 3d sket2

    tolong weh... nnt belanja roti canai What a Face


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by kInOzAwA on Mon 06 Jul 2009, 3:15 pm

    kalau nak main games 3D kena korban laa part monitor baik upgrade tang CPU tu..... dpt lerr low medium specs.... nak high spec buuget kena tinggi wooo....


    _________________





    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by gillbeits on Mon 06 Jul 2009, 3:35 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:kepada pakar2 it sekelian

    nak tanya... kalu la aku ada budget rm2k..
    dekstop yg mcm mana aku leh dpt haaaa
    monitor?
    cpu spec?
    yg mcm mana leh dpt..

    the most import is... aku nak guna utk layan 3d game, layan tenet, layan movie, n kekadang buat 3d sket2

    tolong weh... nnt belanja roti canai What a Face

    1st of all.ko letak dulu bajet minus monitor..snang skit nak bajet..
    tak termasuk speaker kan?


    p/s: aku ada nak tolak radeon 4770 ada berani?harge maket 450,aku jual 350.
    pakai sebulan jer..dah tak main game sebab nak masuk blaja.utk kaki gamers la.


    Last edited by gillbeits on Mon 06 Jul 2009, 3:48 pm; edited 1 time in total

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by gillbeits on Mon 06 Jul 2009, 3:46 pm

    intel c2d e7400-rm400
    asus p5ql pro mobo-rm315
    corsair ram 2gb(800mhz)-rm90
    hardisk-500gb-rm300
    monitor 21.5 inch-rm565
    grafik kad(beli aku punye la)-ati 4770..rm350
    casing-ikut pilihan hati-dalam 100 kot

    rm2120 jer..haha

    grafix kad dah manntap dah tu..(promote skit)
    aku baru je beli..dah tak main game

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 06 Jul 2009, 6:50 pm

    JAP2...!!!
    ok skang ni tolak semua benda!
    cpu punya budget rm2k..
    apa yg korang leh suggest....
    blizzard entertainment tgh nak serang skang ni...
    aku nak prepare jew hehehehehehehe


    ps: tua2 layan game komputer gak best


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    azone1
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 196
    Reputation : 0
    Join date : 01/07/2009
    Age : 57
    Location : Bandar Tun Hussein Onn

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by azone1 on Tue 07 Jul 2009, 3:50 am

    blizzard nak serang?
    game ape kapan?
    btaw la..

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 07 Jul 2009, 4:41 am

    starcarft 2 n diablo 3 kedengaran dah sampai ke final stage utk release
    lagipun banyak game aku miss... red alert dah 2 title aku teringgal sebab komp aku slow..
    tibreum sun pun terlepas gak... Sad


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by gillbeits on Tue 07 Jul 2009, 5:45 am

    stakat game starcraft2 n diablo tu ati radeon 4770 tak de masalah nak handle gune high resolution...

    promote promote

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 07 Jul 2009, 6:53 am

    gillbeits wrote:stakat game starcraft2 n diablo tu ati radeon 4770 tak de masalah nak handle gune high resolution...

    promote promote

    aaahaahhahahahaha.... ni betul2 racun aku suruh beli nih

    nak tanya sket system 2 graphic card gabung jadi 1 tu... apa nama haa lupa lak
    leh terang sket bagus ke tak system tu.. n budget hehehehe
    alang2 berperang... perang 10 tahun takyah tukar! Twisted Evil


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by gillbeits on Tue 07 Jul 2009, 8:30 am

    waduh2 ko nak beli 2 graphic card?

    kalo gitu dah overbajet tu kapan.hua hua

    utk grafik kad nvidia-SLI

    utk grafik kad ATI -CROSSFIRE.

    tapi kan,kalo nak SLI,crossfire,abe kapang kena beli motherboaed yg supprort,so otmatik la mahal.

    mobo support sli/crossfire--500 ke atas ler..hehe

    bile dah pakai motherboard support sli/crossfire,
    kena la pakai power supply 600 watt ke atas.
    pastu kena beli power supply true power
    harga PSU true power?

    rm500 ke atas..

    ada berani?

    hihi

    so kapan kena sediakan bajet 3k ler nampaknye

    utk performance sli/crossfire,

    takdelah performance sampai 2x ganda.

    kebiasaanye performance 70% up dari gune single kad..
    afro

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 07 Jul 2009, 9:44 am

    70% tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    banyak beza beb...
    sebab apa.. kena belanja dan kira betul2..
    game hari ni terlalu laju maju utk kita bedget apa akan jadi lagi 2-3 bulan...
    hahahahahah 3k-3.5k itu cpu..
    lcd 32" lagi... sound system pakai headphone sudey..

    tung tang tung tang 5-6k... boleh ni capai..
    kerja mau kuat sket...


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    crysalyis YB
    Moderator Zon Selatan
    Moderator Zon Selatan

    Posts : 1881
    Reputation : 1
    Join date : 04/07/2009
    Age : 30
    Location : United States of Bahau (USB)

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by crysalyis YB on Tue 07 Jul 2009, 3:09 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:starcarft 2 n diablo 3 kedengaran dah sampai ke final stage utk release
    lagipun banyak game aku miss... red alert dah 2 title aku teringgal sebab komp aku slow..
    tibreum sun pun terlepas gak... Sad

    tiberium best woo....
    aku da 3/4 main....pastu adik aku g delete....
    bengang btol aku, pastu x men dah smpi skg....

    starcraft ade yg bru ke?
    zmn form1 dlu je main mende ni

    phenom_black
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 1
    Join date : 30/06/2009

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by phenom_black on Wed 08 Jul 2009, 8:40 am

    nahh...usha harga kat cni...

    http://www.lowyat.net/v2/

    phenom_black
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 1
    Join date : 30/06/2009

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by phenom_black on Wed 08 Jul 2009, 8:42 am

    desktop vs lappy...

    ermm.pada aku tgk pennggunaan r..
    kalu 24jam kena ngadap pc..amik la lappy..cam student2 ke...lappy la..

    kalu nk wat upgrade..desktop la...sbb lappy mn leh upgrade kaw2..
    ada ke org tmbh gc kat lappy?
    ada ke yg tkr proc lappy?
    ngeee...

    crysalyis YB
    Moderator Zon Selatan
    Moderator Zon Selatan

    Posts : 1881
    Reputation : 1
    Join date : 04/07/2009
    Age : 30
    Location : United States of Bahau (USB)

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by crysalyis YB on Wed 08 Jul 2009, 3:29 pm

    lappy nk upgrade RAM n HDD bleh la....
    itu pn x terupgrade....hehehe

    azone1
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 196
    Reputation : 0
    Join date : 01/07/2009
    Age : 57
    Location : Bandar Tun Hussein Onn

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by azone1 on Fri 10 Jul 2009, 12:55 pm

    betul tu..
    men game kena pakai desktop..
    barang2 pon bnyak..
    bole sumbat mcm2..

    Sponsored content

    Re: DESKTOP VS LAPTOP

    Post by Sponsored content Today at 9:01 am


      Current date/time is Sun 11 Dec 2016, 9:01 am