Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Share

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Tue 15 Sep 2009, 10:35 am

    Postkan gambar PC, laptop or desktop korang kek sini ye........ Very Happy


    Last edited by kInOzAwA on Sat 10 Apr 2010, 9:33 pm; edited 2 times in total


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:35 am

    takde orang nak mulakan dulu nih.. biarkan aku yang post dulu gaming rig / workstation aku. gambar diambil oleh jem... tengkiu jem....

























    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Mar 2010, 3:35 pm

    oi kapan, post gambar pc hang kat sini plak~


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Mar 2010, 4:18 pm

    aaaaaaaaaahahahaha
    nnt2 la aku post.. pc yg besa2 je aku punyer


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Mar 2010, 8:33 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:aaaaaaaaaahahahaha
    nnt2 la aku post.. pc yg besa2 je aku punyer


    yer laa tu... ada bling bling gak tu... rata-rata kek sini aku rasa ramai guna lappy dgn mid/low tower je.. ang je guna high tower.. kira GEM dah tu hehe


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Tue 06 Apr 2010, 3:07 am

    WOW~ Shocked Shocked Shocked water cooling system!!~ bro mana nak cari water pump n reservoir tu~ tgk gaya macam zalman nye ja~ penat den pusing low yatt..sme jual set pastu kene oder..klu satu set mahal sangat da..
    pasal pic tu~ nnt2 la den update~ hehe~ pc buruk ja tak de la high end macam bro punyer~ segan~ segan~ hee~ Smile Smile

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 9:28 am

    salam bro... set wc ni bukan zalman punya tapi premium custom WC brand mcm kat bawah:

    Tubing - Tygon R3603 laboratory grade 7/16" ID - 5/8" OD


    CPU waterblock - Swiftech Apogee XT (masih lagi jadi raja waterblock di-ikut rapat dgn EK Supreme HF & Watercool Heatkiller 3.0)


    GPU waterblock - Swiftech MCW-60-R Rev 2 x 2 (crossfire-X)


    Waterpump - Swiftech MCP655 D5 Vario with Speed controller + EK D5 X-Top G1/4 Rev. 2



    Reservoir - EK Multioption RES 250



    Radiator - Feser @ TFC X-changer 360 [3x120mm] + TFC X-changer 240 [2x120mm] *Dual radiator setup*



    Compression Fittings barb - Bitspower Black Sparkle 7/16" ID x 12 pcs


    Barb - Danger Den Fatboy barb 1/2" ID x 2 pcs


    Compression Fittings Adapter - Bitspower Shining Silver G1/4 90 degree rotary x 1 pc + Bitspower Shining Silver G1/4 45 Degree rotary x 7 pcs
    45 degree

    90 degree


    Coolant - Feser One Cooling Fluid [UV Blue] x 2 Ltr


    Fan - Scythe S-Flex 1900rpm 120mm x 2 + Yate Loon 1600rpm 120mm x 3 pcs

    Yate loon
    Scythe S-flex

    Fan Controller - Scythe KazeMaster Ace


    Set Custom watercooling ni order dari overseas mostly from US dgn Europe.... dekat Low yat plaza mmg takde. Kat sana Corsair H50, Cool-IT Domino ALC dgn ready made WC mc zalman reserator etc ada lerrrr.. kalau nak bleh ler roger aku. Aku bleh quote harga. Mana tau kot berminat nak dptkan. Wink

    Tapi kalau nak mcm aku punya tu.. aku dah abes dkt RM3k+++ utk Custom WC [CPU & GPU) set je. Ni pon rasa x cukup lagi kot... nak upgrade full board block dgn ram block sekali.. haihhh.. pastu nak buat dual loop setup pakai dua pam, dua reservoir split CPU & GPU lain-lain.


    Last edited by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 3:51 pm; edited 1 time in total


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Tue 06 Apr 2010, 12:12 pm

    hehe~ glupp~ drool drool igt bro bli kat malaysia~ berminat ngn water pump tu bro..sebab sekarang guna water pump akurium ja..biasa la budget~ radiator pn bantai yg moto~ ehe~ ^_^ berape flow rate untuk water pump tu?

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 3:46 pm

    Mr S wrote:hehe~ glupp~ drool drool igt bro bli kat malaysia~ berminat ngn water pump tu bro..sebab sekarang guna water pump akurium ja..biasa la budget~ radiator pn bantai yg moto~ ehe~ ^_^ berape flow rate untuk water pump tu?


    bro guna aquarium pump jenis nirox ke? sbb pump tu je yg femes utk budget user main WC neh. guna barb apa sekarang? wb apa guna? radiator motor? tak elok ler bro campur dgn wb yg guna cooper. nanti berkarat air kat dalam tuh sbb radiator moto / kereta guna aluminium. waterblock plak cooper. tapi kalau waterblock bro made in alu ok je nak guna.


    Ni kat bawah spec standard aku kasi sbl tukar dia punya X-top brand EK.

    rupabentuk std pump tu camneh:




    Technical specifications


    Nominal voltage: 12 V DC

    Operating voltage range: 6 to 14 VDC

    Nominal power (@ 12 V): 24 W
    Nominal current (@ 12 V): 2 amps
    Motor type: Brushless, microprocessor controlled

    Maximum head: 10 ft (3.1 m)

    Maximum discharge: ~ 317 GPH (1200 LPH)

    Connection size: 1/2" barbs
    Maximum pressure: 50 PSI (3.5 BAR)
    Temperature range: 32 °F to 140°F (0 °C to 60 °C)

    Electrical connector: Molex 4 pin

    Weight: 1.4 LB (650 gr.)

    Warranty: 50,000 hour MTBF (5 year lifetime)

    ok aku nak post review sat pasal D5 Top dari Skinnee Labs:

    D5 Top Comparison Laing D5 Pump Tops















    Test Setup and Methodology

    Dorang test performance D5 top guna alat-alat ni:
    # Power: Mastech HY3005D (0-30V, 0-5A) Variable DC Power Supply
    # Volt/Amp Measurement: Fluke 23 Series II Digital Multimeter
    # Flow: King Instruments 7520 Rotameter, 0.5-5 GPM, 10" Scale
    # Pressure: Dwyer 490-3 Hydronic (Wet/Wet) Digital Manometer 0.00-50.00 PSI

    Review boleh dibaca kat sini:
    http://skinneelabs.com/d5-tops.html

    tak nak try MCP655 ke bro? ada dua version, satu yg takde speed controller MCP655-B, satu lagi yg ada speed controller MCP655.

    Kalau bro ada budget RM360 bleh laa beli pump nih... kalau nak pc pump yg murah sket pon ada... brand EK sama Danger Den, dalam RM2XX+ je. Smile

    Tapi kalau bebetul nak puas hati amik ler Swiftech MCP655 (Re-branded dari manufacturer asal Laing D5), mmg dikenali seluruh dunia dari segi performance dari kalangan org yg main Custom WC & Extreme PC user. Ada lagi satu pump yg power dan terkenal, Swiftech MCP355 (Laing DDC 3.2) rupabentuk dia camni:

    rupa standard

    bila tukar top dia rupabentuk dia jadi camni:


    harga plak pump MCP355 sama dgn harga MCP655-B (yang takde speed controller) dan lebih murah dari MCP655 yg ada speed controller. Beza RM50 je. Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Tue 06 Apr 2010, 4:06 pm

    perghh~ detail gle!~ ala bro xde brand pn~ betul2 water pump yang submerge tu pastu submerge dalam aqurium kecik~ hahah~ xde kaki r nak men menda2 nie..barang2 lak susa nk cari~ tp mantap gle pump tu..

    water block mmg xle cmpur ke? xtahu lak den..hehe~ tp nk cari radiator copper mhl sgt r..adeh~ water block model zalman kale biru..mmg da ketiggalan zaman da WB tu..hehe~ salur pn aku rembat salur paip biasa ja..

    kalau nak banding ngn bro nye rig mmg jauh beza la bagai langit ngn bumi~ bro nye canggih sgt ehe~ ^_^'
    maklum la barang susa cari kalau ada pn arge tak hingat dunia..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 4:08 pm

    Ni plak gambar CPU Waterblock aku yang lama, Swiftech Apogee GTZ. Dah jual dah pon...



    radiator lama yg penah aku guna:

    Swiftech MCR320-QP [3x120mm]:




    bro kalau berminat nak ambik set Swiftech complete package pon ada, ni haa gambar dia:



    H20-220-Ultima XT + package---> Complete CPU liquid kit incl. Apogee XT CPU water-block, MCW60 VGA water-block, MCW30 chipset water-block, MCR220 radiator & fans with pre-installed Radbox, MCP655-B pump, MCRES Micro R2 reservoir, tubing, smartcoils, Hydrx coolant, clamps, thermal compound, installation guide

    harga dalam USD550.00 termasuk postage. hehe


    Last edited by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 4:21 pm; edited 1 time in total


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Tue 06 Apr 2010, 4:19 pm

    pergh~ mana la korang dapat barang2 nie~



    nie la wb yang aku guna skrg da msk 5thn kot~ nk tuka tp nak cari yang sempoi2 pn susa~
    sory la berhabuk~ xde masa nk bersihkan~ ehe~



    nie plak pc aku~ haha~ masa zaman kanak2 rajin la wat menda2 cmni~ skrg cm bz sket ^_^'

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 4:26 pm

    ok laa bro.. old school.. takde old skool takde laa new skool.. hehehehe... salute laa bro... bleh laa upgrade lepas nih bro... package paling murah dan menarik yg aku bleh kasi nih haa:

    High end Swiftech water cooling set cuma rega RM1,200 (tengok dia punya premium parts included):

    Swiftech Apogee XT CPU block (fits LGA775, LGA1156, LGA1366)
    Swiftech MCP-655 vario pump (speed adjustable, most powerful around based on the Laing D5)
    Swiftech MCR-220 radiator (best value VS performance radiator)
    Swiftech MCRES V2 reservoir (small and compact reservoir)
    6 feet Duralene 1/2" 3/4" tubings (softer than Masterkleer and from the same factory that made Tygon)
    1 pair of Bitspower Silver Shiny 1/2" barbs (slightly bigger diameter with thin walls for optimum flow with no chances of leakage)
    1 pair of Swiftech high flow 1/2" barbs (provided together with Apogee XT block)
    1.5 litre of Pure Distilled water (clean and distilled, optimizing the flow)

    Semua cuma berharga RM1,200 termasuk FREE POSTAGE hehe


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Tue 06 Apr 2010, 4:38 pm

    haha~ baekk punyer racunn~ drool drool drool hehe~ xle nk bli skali gus la..kalu aku nk pn ble ada budget la hehe~ mybe pump, block n reservoir..tanki tu xyah besor2 pn xpe lagi kecik lagi la bgs~

    hmm~ bro nak tnye mmg xle campur ke radiator aluminum ngn block copper? setakat aku guna nie ok lg la..ehe~ pastu Swiftech MCR-220 radiator ni copper e?

    setakat nie la aku pakai amd 720 kat voltage suicide 1.55..temp kat bios dalam 58c 100% workload..tp tu kalau fan aku letak kat semua radiator aku la..skrg just pakai 2 ja..bising da~ hee~

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 4:48 pm

    nak reservoir yg kecik amik EK multioption 100 atau Swiftech MCRES tapi sayang ler bro MCRES aku dah jual dah... aku jual RM70 je aritu beli RM110.

    banyak org review yg mana penah guna cooper mix aluminium ni cakap nanti air akan jadi berkarat (warna bertukar jadi ala-ala coklat), bila dah berkarat performance akan drop sket. Karat tu bleh tgk kat bahagian dalam waterblock dkt bahagian pin. Kalau tak oc mungkin tak perasan tapi kalau Overclock utk daily use nanti lama-lama bleh tgk temp naik lebih dari biasa Smile

    aah Swiftech MCR-220-QP tu cooper radiator. harga dalam RM2XX lebey je utk rad tu. Berminat bleh bgtau bro...

    Fan apa guna? Mcm Delta fan je.. huhuuhuhuh.. Delta fan mmg bising...


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Tue 06 Apr 2010, 4:55 pm

    owhh~ yeke~ aku ada perasan gak..time msk coolen lc dalam system tu..haha ^_^ lama2 coolen tu da jadi merah kuning2..mybe sbb tu la kot..xpe2 solution tuka air~ ehe~ bro ramai ke kaki men OC nieh??

    kipas grafik nie yg bising sket..cooler masternye Gpu wb sys..pe tah nama dia..bro ada lg ke brg2 yg lama2?

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 8:04 pm

    satu lagi bro.. jangan guna coolant kereta/motor sbb ada anti-freeze... tu akan mendatangkan masalah algae dalam system bro. lebih lebih lagi kalau bro bukak waterblock jgn terperanjat tgk benda ada kat dalam tu.. hahahahha... solution yg ringkas guna je distilled water. ni antara pilihan paling byk org guna setakat ni kat WC. Jgn guna air paip sudah, nanti masalah algae lagi teruk. Kalau nak cun or ada budget lebih bleh laa beli coolant Feser One Cooling Fluid (uv red/blue/green/orange/yellow/pink/purple/white/black-blue/white-blue).. Mmg selamat untuk system bro. Kalau tumpah atas motherboard or brg brg elektronik pon takkan short punya sbb dia non-conductive dgn elektrik. Aku dah test dah... rega sebotol 1 liter RM85.00. Dulu-dulu mahal harga coolant ni, RM120 seliter tu bro.. skang dah murah sket.. Produk ni Germany mari... Very Happy


    Ni video utk tunjukkan Feser One Cooling Fluid ni non-conductive:




    Kaki main OC kat mana? yg aku kenal ke? Yg aku kenal ramai gak kaki OC termasuk wakil malaysia ada laa dalam 2-3 orang, guna LN Pot DRY ICE/Liquid Nitrogen (LN2).. huuhuhuh... Kalau dalam ni... tak ramai kaki OC bro.

    Kipas GC? pakai air cooling ke WC dkt GC? aku x paham ayat bro. Brg lama? x byk semua aku dah jual.. huhuhuuhuhu... Set WC lama-lama confirm dah kena tapau dgn performance air cooling sekarang. Serious bro, sbb tu yg lama main WC dulu-dulu dah tukar ke air cooling. Lagi satu performance Ready made WC mcm set Corsair H50 pon x jauh tinggal air cooling performance mcm Thermalright Venomous-X. Dalam 3-4 degree je. Kalau Cool-IT Domino lagi hancuss... nak lawan dgn Thermalright Venomous-X pon x lepas. Temp lagi teruk ada ler... Yg mana WC user yg setia tu akan upgrade setiap masa bila ada brg-brg latest. So, Custom WC ni pilihan terbaik. Kelebihan sbb boleh mix macam-macam jenama dan fitting pon boleh masuk. Mahal mmg mahal tapi berbaloi kalau jenis kaki OC dan suka upgrade high end system.

    Yang paling penting sekarang bro Waterblock dgn radiator. Pump walaupon dah lama kira x de laa efek byk sgt pada temp, tapi kalau bro tukar WB confirm bro akan tgk perubahan suhu. Kalau tak silap aku WB yg support system bro, Swiftech GT.. Wb ni dah lama... Sejak tahun 2006 lagik. Dah byk dorang (Swiftech) update brg...

    GT (2006), GTZ (2008), yg paling baru keluar XT bulan october tahun 2009.


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Wed 07 Apr 2010, 12:57 pm

    owhh~ yeke~ menda tu alga la ea..patut aku la rasa lendir2 ja..cet...abis tu cmne nk bg clear kan menda nie ea? mst kat dalam radiator pn ada..ehe~ tp bro pump aku daif sgt da..aku pakai pump kolam ikan tu~ yg men submerge~ huhuhu~ tp pump klu flow rate dia tgi pn bkn ke bgs ke? sbb bleh transfer heat tu cpt sket..skrg nie radiator aku pakai 2..

    bab coolen lak leh ke kite guna air tapis yg bli 20sen kat machine tepi jalan tu? tu da kira distrile water kan?? sbb klu nak bli coolen yg bro suggest ehe~ tangki nye besar sgt daa~ sbb tu kene tuka pump..



    haa..nie la block aku pakai tp yg nie da kire latest..aku nye lg kuno..hehe~
    tp bagi aku la..kalau yang custom WC nie yang penting flow rate n pressure pump, design block, saiz radiator dan kipas kat radiator tu.. tp klu tgk kondisi sys aku nie mmg da kene tuka smua pn.. ehe~ ^_^

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Wed 07 Apr 2010, 1:29 pm

    Mr S wrote:owhh~ yeke~ menda tu alga la ea..patut aku la rasa lendir2 ja..cet...abis tu cmne nk bg clear kan menda nie ea? mst kat dalam radiator pn ada..ehe~ tp bro pump aku daif sgt da..aku pakai pump kolam ikan tu~ yg men submerge~ huhuhu~ tp pump klu flow rate dia tgi pn bkn ke bgs ke? sbb bleh transfer heat tu cpt sket..skrg nie radiator aku pakai 2..

    bab coolen lak leh ke kite guna air tapis yg bli 20sen kat machine tepi jalan tu? tu da kira distrile water kan?? sbb klu nak bli coolen yg bro suggest ehe~ tangki nye besar sgt daa~ sbb tu kene tuka pump..



    haa..nie la block aku pakai tp yg nie da kire latest..aku nye lg kuno..hehe~
    tp bagi aku la..kalau yang custom WC nie yang penting flow rate n pressure pump, design block, saiz radiator dan kipas kat radiator tu.. tp klu tgk kondisi sys aku nie mmg da kene tuka smua pn.. ehe~ ^_^

    bro pegi tgk kat ruangan http://mopedriders.forumotion.com/hardware-f4/gambar-gambar-desktop-pc-laptop-menarik-seluruh-dunia-yang-pernah-anda-lihat-t556.htm

    dalam tu ada system WC kawan aku.. lagi giler... paling extreme dalam malaysia.. hahahahaha.. dia boss company supply brg brg kereta... huhuuhuhuhu..

    as long as distilled ok laa.. tapi nak harap distilled 100% x bleh gak bro. Kena rajin tukar air.. tu ler kelemahan distilled kecuali kalau bro letak Silver coil dalam tu. nak tau silver coil tu apa bro taip je kat google. Aku jelaskan sket, silver coil ni tujuan dia utk bunuh algae. So, algae takkan beranak dalam sistem WC bro. Kalau ada pon mungkin tak byk.. Dia bleh kurangkan. Kalau bro tak pakai coolant pon takpe. Distilled lebih baik kalau bro rajin tukar air... Sbb sampai masa air tu mcm degrade gak. huhuuhuhuh...

    Yg paling penting sekarang bro nak kena bukak waterblock dan periksa ada benda asing tak dalam tu mcm lendir kaler coklat dgn hijau. Sbb kalau lama tak cuci, mesti ada benda alah tu melekat. Sebaiknya jgn gunakan chemical. Guna berus mata halus yg tak bengkokkan pin dan curah clorox sket.. huhuuhuhuh... Benda-benda asing dalam waterblock bleh jatuhkan temp performance utk system bro.

    Ermm aku recommend brand brand WB dari jenama Swiftech, EK, Watercool Heatkiller, D-tek, Aquacomputer, Koolance. Ni antara brand-brand premium dalam WC.. Brand brand mcm Coolermaster, Thermaltake, Zalman, Corsair semua tu tak keluarkan sendiri produk WC.. dorang guna OEM manufacturer.. cuma tampal je brand dia dkt produk.. so quality mmg tak diketahui ok ke tak, satu lagi nama-nama tu semua jenis commercial utk produk selain WC. So, kalau bro nak puas hati ambik laa premium brand utk WC yang mmg enthusiast WC guna... mcm main Audio gak.. sony ramai org tau mainstream produk dia.. kaki audio yg pure punya x minat sony, sbb dia punya marketing terover cakap sound dorang bagus sedangkan brand brand premium audio yg tak ramai org kenal lagi power mcm brand JAMO contohnya... huhuuhuhuh...

    Flow laju tak semestinya power bro. Tgk block apa guna... WB latest semua jenis kasi perlahankan flow tapi temp lagi baik dari high flow... Semua ni nak kena test dan tgk dari org org yg dah guna benda tu or baca review. Review pon nak kena tapis bro, kekadang dorang ni terlebih lak fanboi dari review bebetul produk tu... Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Thu 08 Apr 2010, 11:56 am

    owhh~ yeke bro~ ^_^

    hmm..yg mana satu kwn bro nye pc? last skali ek? silver coil tu rendam dlm air la ea?

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Thu 08 Apr 2010, 2:37 pm

    Mr S wrote:owhh~ yeke bro~ ^_^

    hmm..yg mana satu kwn bro nye pc? last skali ek? silver coil tu rendam dlm air la ea?

    aah kawan aku punya yg last sekali tu... compression fitting dia je dah bleh beli WC set lagi satu... mahal oo compression fitting. sebijik RM55-60. Dia ada berpuluh-puluh... beribu gak tu... hahahhaha...

    Silver coil tu letak dalam mana-mana bahagian loop pon ok bro, biasa org letak dalam reservoir... sorok dalam radiator pon boleh Very Happy

    bro duduk mana? lepas ni bro nak join aku main WC lagi chare... hehehe... kebanyakkan org kat m'sia belum cukup terdedah dgn WC. Ada mmg ada tapi tak sampai 1000 org yg guna Very Happy

    Barang-barang WC dah murah dah sekarang semenjak duit dollar jatuh.. huuhuh best best... Indon lagi advance bro, dorang ada gak bawak masuk custom WC set jual kat kedai... kat malaysia ni kebanyakkan order sendiri / order dgn kawan je. Takde yg bebetul serius nak supply kat kedai lagi...

    Kalau bro nak tgk WC best-best, tip, tricks dan memacam lagi join ler [FORUM XTREME SYSTEMS] http://www.xtremesystems.org. Ni forum omputih pasal extreme system memacam jenis ada. Dari WC dan yg lagi advance guna Water-chiller. Mcm yg peti sejuk guna tu... tapi bahaya gak benda ni.. Sejuk sgt kurang dari ambient temp, mesti keluar peluh dkt mana-mana bahagian yg sejuk.. bila kena board bleh short tuh.. huhuuhuhuhuhuh...... lagi risiko tinggi tuh... mcm LN2/Dry ice gak... Very Happy

    Saiz barb yg bro guna dkt Waterblock tu saiz apa? 3/8" ID? or 1/2" ID? tukar tubing aa bro... RM10 per kaki jenis Duralene... satu company dgn tubing Tygon. Dia sedang sedang tak keras dan tak terlalu lembut. Tapi lagi lembut dari tubing Masterkleer. Mmg senang nak lentur bila buat loop dkt dalam system. Memacam jenis tubing WC.. tapi kalau bro beli dkt kedai hardware confirm keras giler tubing dia.. hahahahhaha... aku recommend bro guna Duralene tubing. Value for money. kat tubing tu kosong tak tulis apa-apa.


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Fri 09 Apr 2010, 3:11 am

    kalau salur paip biasa biasa org pakai yg kale oren tu saiz pe ea? 1/2" e? hehe~ aku duk area s.alam~ tp..xlama lg pindah kot~ den student lg..tu yg modal payah sket..hihih~

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Fri 09 Apr 2010, 9:33 am

    Mr S wrote:kalau salur paip biasa biasa org pakai yg kale oren tu saiz pe ea? 1/2" e? hehe~ aku duk area s.alam~ tp..xlama lg pindah kot~ den student lg..tu yg modal payah sket..hihih~

    1/2" besar tu... saiz tubing paling besar yg org guna utk WC. Kalau Corsair H50 tubing dia saiz 3/8" je. Pasal salur paip kaler oren tu aku tak sure lak saiz dia.. nak kena ukur dgn tubing aku baru tau berapa saiz dia... huhuhuhuh.. scratch

    1/2" ID = 1/2 inch In Diameter
    3/4" OD = 3/4 inch Out Diameter

    takkan ko tak tau saiz barb yg ko guna sekarang kot?


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Fri 09 Apr 2010, 2:25 pm

    salur oren tu 3/4 inch da..lagi besar..aku guna salur besar sbb senang nk masuk kan pada pump akurium n radiator nihh~ fitting pada block pn aku da tuka..mmg besar gak la paip aku pakai sblm nie aku guna pump kecik n salur 1/2 inch mcm lemau ja..nk oc BE pn asik overheat..so aku modi la sket tuka yg besar lg then tmbah radiator..





    nie plak lepas tambah radiator..sampai la skrg guna casing kayu nih bercoverkan kadboard..hahah..



    utk grafik plak guna Aquagate Duo Viva brand cooler master..utk grafik cikai nie gecube 3870 limited oc edition..tp sampai skrg xwat lg CF sbb zaman skrg sekeping dah leh beat CF 3870...hehe~


    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Fri 09 Apr 2010, 3:04 pm

    3/4 tu Out ke In?

    yg macam aku cakap 1/2 tu kiraan dia camni... 1/2" ID - 3/4" OD... huhuuhuh.. in diameter dia 1/2" out diameter dia 3/4" OD. yg mcm aku punya 7/16" ID - 5/8" OD. Aku ambik 7/16 ID" sbb dia bleh guna barb either 1/2"ID or 7/16" ID. kalau guna 1/2" tak bleh guna yg lain lain. 1/2"-3/4" nampak pada mata kasar besar sgt... bila byk tubing berselirat dalam case nampak berserabut mata. Kalau guna utk cool down CPU je ok laa kot. Sebenarnya pakai saiz berapa pon takde masalah bro.. yg penting pump tu kena check berapa dia punya max head pressure dia.. sbb tu la kelajuan pump tu... MCP355 mod top tukar pakai 3rd party lagi kuat dari MCP655 pump yg dah tukar top dia. Tapi byk gak faktor yg mempengaruh tinggi - turun suhu mcm susunan air keluar masuk ke part mana dulu.. benda tu pon effect gak. Pump dah hasilkan heat, so benda tu pon salah satu faktor suhu naik. Mcm radiator pon ada yg strict dan ada yg high flow. Tu pon nak kena tgk. Sbb kalau main letak je radiator, wb plak bukan jenis high flow. confirm suhu bleh naik tu.... Smile

    hehehe HD3870 takde laa teruk mana performance.. Aku pon pakai gc tu gak bro.. tapi 2 keping la. Mmg pon skang ni HD4870 pon bleh beat 2 keping HD3870. Tapi kalau HD4850 sekeping blm tentu bleh beat HD3870 dua keping. Tapi HD5850 confirm bleh beat semua gc yg aku sebut tuh.... nak best ambik HD5970. Still the king of the hill. Nvidia GTX480 yg akan keluar pon x bleh lawan performance dia. Cuma GTX480 lagi power dari HD5870. Tapi rendah sket dari HD5970 (sbb yg ni guna dua processor HD5870.. hahhahahaha kira X2 laa ni AMD malas nak rename ikut format lama mcm HD5870X2 mcm tak menarik je bunyinya kot...).. ala bro, main game COD6 Modern Warfare 2 selamber je high setting guna GC ko tu. X sangkut pon. huhuuhuhuhuuh... Cuma game crysis tak dapek aa nak full setting. Confirm sangkut... aku dah test dah.. ahahhahahahhahahahah Razz

    Dah ok tu setting ko, cuma kalau nak cun maiii laa beli brg brg custom WC... main WC ni biar ada dua dua kriteria.. antara cantik dgn high performance Very Happy
    Beza suhu WB antara XT, Heatkiller, HF pon x jauh antara satu sama lain.. dalam kurang dari 1 degree celcius hingga 1 celcius je. Very Happy

    Anyway block zalman bro tu model ZM-WB3 Gold kan. dia punya tubing size measurement tu pelik laa... sbb dia sebut dalam mm.. hahahhaha... Compatible Tubes (Outer x Inner) : 13 x 10mm, 13 x 9mm, 12 x 8mm, 11 x 8mm, 10 x 8mm. So saiz paling besar bleh guna = 1/2" ID - 3/4" OD.



    "The tubing in this review can be ranked as follows from hardest to softest:

    * Tygon R-3400: Rated durometer of 64
    * Duralene: Rated durometer of 55 but this is definitely wrong... more like 60
    * MasterKleer: Very close to Duralene... estimate it to be 60
    * Tygon R-3603: Rated durometer of 55
    * Primoflex: Estimate it to be about 45
    * Tygon R-1000: Rated durometer of 40"





    Bro ni ada blog pasal tubing utk pc wc. Ada review antara tubing-tubing dan saiz tubing dalam tu...
    klik sini bro!


    Last edited by kInOzAwA on Fri 09 Apr 2010, 3:42 pm; edited 1 time in total


    _________________





    Sponsored content

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Sponsored content Today at 7:01 am


      Current date/time is Thu 08 Dec 2016, 7:01 am