Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Share

    irmanz89
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts: 20
    Reputation: 0
    Join date: 12/07/2010
    Age: 24
    Location: Bukit Mertajam, Penang

    Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by irmanz89 on Mon 09 Aug 2010, 6:07 am

    Assalamua`alaikum dan Selamat Sejahtera buat semua warga2 MRC!!~~

    Saya disini ingin menanyakan tentang saiz sproket yang sesuai untuk mendapatkan lebih top speed pada 115ZR saya tanpa menjejaskan pickup/acceleration dengan teruk..

    OEM dari Kompleks Yamaha Sg Buloh, bagi sproket saiz 15-40 pada Lagenda 115.. Dari segi pickup agak cun la, mid-speed sedap, tapi bila meter dah mencecah 80kmh pada gear 4, kedengaran bunyi engine yang sedang mula berkerja dengan kuat, dah mula 'mengerang' kaw2 pada kelajuan 90kmh.. Top speed, 100kmh ja, kalau turun bukit pun, boleh la 110kmh, EX5 pun laju lagi!! haizz..

    Ni adalah gear ratio yamaha lagenda 115 z/zr. (diambil dari website yamaha)



    Maksimum speed lagenda 115 bagi setiap gear, saya sendiri yang buat speedtest ni dengan munggunakan 115ZR saya sendiri.. Berat badan saya adalah 90kg+..

    Gear 1 = Sekadar untuk gerakkan motor. (gila ka gear 1 mau full rev, hahahaha)
    Gear 2 = Maksimum 60-65kmh
    Gear 3 = Maksimum 80-85kmh
    Gear 4 = Maksimum 100-105kmh


    P/S: Meter 115ZR dalam 80-90kmh, sama dengan(=) 95-105kmh meter 135LC..


    Jadi bagaimana otai2 serta pakar2 sekalian? Sproket bergigi berapakah yang patut saya tukar, walaupun buat masa ni takda lagi sproket yang boleh dipasang dengan 115, sebab kaki lain, tak sama dengan mana2 jenis yamaha/honda/suzuki/sym.. dan spare part pun masih belum ada.. huhuhuhu...



    irmanz89
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts: 20
    Reputation: 0
    Join date: 12/07/2010
    Age: 24
    Location: Bukit Mertajam, Penang

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by irmanz89 on Sat 14 Aug 2010, 10:17 pm

    Tiada sapa2 yang boleh membantu ker? Sad

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts: 1859
    Reputation: 3
    Join date: 29/06/2009
    Age: -7682

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Sun 15 Aug 2010, 1:58 am

    hmmmm try la turun spoket blakang... turun 38 ke.. 36 ke..
    tak pun 15-37.. or 15-35


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    irmanz89
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts: 20
    Reputation: 0
    Join date: 12/07/2010
    Age: 24
    Location: Bukit Mertajam, Penang

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by irmanz89 on Thu 19 Aug 2010, 11:29 am

    Huhuhu masalahnye, sprocket2 size tu tak wujud lagi untuk 115.. Kalau besarkan sprocket depan cemana pulak? Ok ke?

    Aniel_LC
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts: 586
    Reputation: 0
    Join date: 02/07/2009
    Age: 22
    Location: BBST-NiLai-S'ban-AyEr KeRoh-PaGoH-KuLaI=ZOmbiELanD

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by Aniel_LC on Thu 19 Aug 2010, 4:47 pm

    bkn ke sbb m0t0 tu still bru s0 enjinnye xpat bg p0wer lg @xckup msak lg c0z aku ase legend mle2 memg cmtu..tp xtau la lau slp..n lau bsarkan spr0cket dpn asenye lg brt k0t..

    maximus4617
    Moderator Aktiviti MRC
    Moderator Aktiviti MRC

    Posts: 1592
    Reputation: -3
    Join date: 15/08/2009
    Age: 28
    Location: Dimana ade koner,disitu ade aku...

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by maximus4617 on Wed 25 Aug 2010, 4:03 am

    pergh!! teringat zaman2 aku pkai legend 110zr dlu.. dpt la mrase gak top speed 140kmj wpun std gaban n mase tue pkai spoket saiz 15-35...

    utk moto ko,aku pun xsure la sbb cc pun dh lain.. aku rase ko kne cube try setiap saiz spoket.. besenye la aku rase akan trun 1 or 2 mata jer utk sedap top.. ape2 pun sumenye atas rider n machine...

    gudluck!! cheers


    _________________
    ~*..AWANA GHOST RIDER..*~
    ~*..NO COURAGE IF ITS NO FEAR..*~

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts: 1859
    Reputation: 3
    Join date: 29/06/2009
    Age: -7682

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 25 Aug 2010, 9:59 pm

    apa pulak xe spoket tu utk legend.. semua spoket univesal la.. leh je masuk


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    ZuyaYRT
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts: 116
    Reputation: 0
    Join date: 08/06/2010

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by ZuyaYRT on Sun 29 Aug 2010, 1:56 am

    time aq pkai lagendaz110 PHG dpt g 150 jer. aq pkai 15-33 xsilap aq..
    uda luper la..
    coz dok ngidam motor len..
    try ler dulu cam max ckp -1 or -2..

    sahar
    Brader MRC
    Brader MRC

    Posts: 3762
    Reputation: 1
    Join date: 13/08/2009
    Age: 26
    Location: TeLoK iNTaN<>RaWaNG<>PeTaLiNG JaYa

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by sahar on Mon 30 Aug 2010, 3:47 am

    15/33= 60mm

    ZuyaYRT
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts: 116
    Reputation: 0
    Join date: 08/06/2010

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by ZuyaYRT on Tue 31 Aug 2010, 8:56 am

    haha.. Twisted Evil

    man298
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts: 866
    Reputation: 0
    Join date: 22/04/2010
    Age: 24
    Location: PutraJaya - Serdang - Kuala Lumpur - KUANTAN - Kuala Lumpur - Serdang - PutraJaya

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by man298 on Fri 03 Sep 2010, 4:48 am

    spam

    jahat4683
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts: 1400
    Reputation: 0
    Join date: 01/07/2009
    Age: 64
    Location: gua musang,kuala krai,tanah merah,pasir mas,kulai,jitra,permatang pauh,kg pasir

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by jahat4683 on Fri 03 Sep 2010, 5:47 am

    aku pon pakai legend gak dl..

    set spoket 15-33 mmg cun la..

    aku nasihat ko turun 15-38 dl..

    pastu ko turun 2 mata belakang evrytime ko tukar rantai sampai la topspeed ko x ngerang lg..

    man298
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts: 866
    Reputation: 0
    Join date: 22/04/2010
    Age: 24
    Location: PutraJaya - Serdang - Kuala Lumpur - KUANTAN - Kuala Lumpur - Serdang - PutraJaya

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by man298 on Fri 03 Sep 2010, 6:01 am

    tp kn asl legend pakcik ak da pkai sporket 15-33 pon ngerang lg..??
    ak rase cm nk drop sporket lg la...pkai 15-30....

    jahat4683
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts: 1400
    Reputation: 0
    Join date: 01/07/2009
    Age: 64
    Location: gua musang,kuala krai,tanah merah,pasir mas,kulai,jitra,permatang pauh,kg pasir

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by jahat4683 on Fri 03 Sep 2010, 6:04 am

    hermm..
    jgn drop byk..
    drop jd 31 dl..
    nnt nyesal hehe..

    man298
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts: 866
    Reputation: 0
    Join date: 22/04/2010
    Age: 24
    Location: PutraJaya - Serdang - Kuala Lumpur - KUANTAN - Kuala Lumpur - Serdang - PutraJaya

    Re: Saiz sproket yang sesuai untuk dapatkan lebih 'top speed' untuk Yamaha Lagenda 115ZR..

    Post by man298 on Fri 03 Sep 2010, 6:16 am

    15-31...??
    wokey t ak try dlu....

      Current date/time is Sat 01 Nov 2014, 4:31 am