Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Share

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 11:30 pm

    So, aku rasa sbb user MRC ni suka sangat tanya soalan dkt ruangan yang tak sepatutnya ditanya aku pon create laa satu lagi ruangan dalam bahagian hardware PC neh... Kalau korang ada nak bertanya pasal hal-hal hardware yang lebih umum macam kat bawah bleh lerr tanya kat sini je.

    Contoh² soalan umum utk ruangan nih :

    - Aku nak tau budget pc power berapa?
    - Aku nak cadangan barang-barang rare utk pc bleh kasi tak...
    - Aku nak buat pc baru, tapi aku tak tau nak pakai sistem apa, bleh recommend...
    - Aku tak tau apa apa pasal pc neh, tolong kasi idea sket...

    lol!


    Last edited by kInOzAwA on Sat 10 Apr 2010, 9:35 pm; edited 2 times in total


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 10:57 am

    kapan, utk budget RM2000 utk barang² cpu, aku recommend hang yang ni:

    proc: Core i3 - 530 Dual core 2.93ghz 4MB cache 32nm = RM435* (cycom)
    ram: KINGSTON value ram PC1333 D3 2GB (RM170) x 2 = RM340.00 (cycom)
    mobo: MSI P55 GD65 CF / SLI P55 PCI-E D3-SL = RM570 (cycom)
    gpu: Asus GTX260+ 896-D3 448 = RM669 (cycom)

    = RM2014.00 (hahahahahaha... RM2k pon tak cukup nak buat sLi / cFX & beli psu real power.)

    gpu tukar ke Asus EN9800GT (6pin power) 1GB-D3 256 =RM420 (cycom)
    PSU: Corsair TX650 = RM439.00

    total = RM2,204.00

    kalau nak lebih murah PSU tukar ke:
    CoolerMaster Silent PRO 600w = RM399.00

    total = RM2,164.00

    aku bagi psu 600 - 650w sbb hang nak setup sLi / cFx. kalau nak lebih ok carik yang 750W @ 800W lagi ok dan stable ripple power tu.
    harga ni blm masuk hardisk lagi.... tapi dgn budget 2k hang ni tak cukup nak buat cFX @ sLi.

    kalau masuk hardisk:

    WD 500GB SATA2 = RM165 (cycom)

    total dah jadi = RM2,329.00

    amacam??? ada benda nak ubah? rasa terlampau tinggi or nak tinggikan lagi cost? hehe


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 12:10 pm

    errr gila b*beyy gak.. belum masuk lcd bapak besar tu
    hmmmm... mcm sli/cfx tu nampak mcm tak dapek la nak rasa..

    ade ke gpu yg single tp sama power mcm sli/cfx?
    brapa sebenarnye rm k yg ko rasa perlu utk setup cli/cfx yg bagus tp pada harga yg buleh diterima akal la..


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 2:31 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:errr gila b*beyy gak.. belum masuk lcd bapak besar tu
    hmmmm... mcm sli/cfx tu nampak mcm tak dapek la nak rasa..

    ade ke gpu yg single tp sama power mcm sli/cfx?
    brapa sebenarnye rm k yg ko rasa perlu utk setup cli/cfx yg bagus tp pada harga yg buleh diterima akal la..

    hang tak faham concept sli/cfx nih.. haahahaha.. x semua cFX/sLi tu power... nampak je cam power... contoh aku kasi ye:

    HD2900XT cFX vs HD3870 = hd2900XT jauh kena tapau dgn HD3870 walaupun crossfire..

    solution, upgrade gc yang latest...

    GTX260 yang aku cadangkan utk hang tu dah ok dah... utk gamers, nvidia lebih baik sbb ada physx, ATI harap pada directX 11 je. 10.1 pon blm khatam lagi, directX apa je games yang guna? hahahhahahaha... so, tu marketing je kot utk kasi laris sementara GTX300+ series @ FERMI keluar tuhhh.... Very Happy

    gC yang pakai dual gpu = ATI HD3870X2, HD4870X2, HD5970. Tu kira macam versi crossfire dalam satu GC.

    HD3780X2 dah x de jual, 2nd pon mencanak gak harga. HD4870X2 = RM9XX - RM1XXX, HD5970 = RM2k++++


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 4:30 pm

    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:errr gila b*beyy gak.. belum masuk lcd bapak besar tu
    hmmmm... mcm sli/cfx tu nampak mcm tak dapek la nak rasa..

    ade ke gpu yg single tp sama power mcm sli/cfx?
    brapa sebenarnye rm k yg ko rasa perlu utk setup cli/cfx yg bagus tp pada harga yg buleh diterima akal la..

    hang tak faham concept sli/cfx nih.. haahahaha.. x semua cFX/sLi tu power... nampak je cam power... contoh aku kasi ye:

    HD2900XT cFX vs HD3870 = hd2900XT jauh kena tapau dgn HD3870 walaupun crossfire..

    solution, upgrade gc yang latest...

    GTX260 yang aku cadangkan utk hang tu dah ok dah... utk gamers, nvidia lebih baik sbb ada physx, ATI harap pada directX 11 je. 10.1 pon blm khatam lagi, directX apa je games yang guna? hahahhahahaha... so, tu marketing je kot utk kasi laris sementara GTX300+ series @ FERMI keluar tuhhh.... Very Happy

    gC yang pakai dual gpu = ATI HD3870X2, HD4870X2, HD5970. Tu kira macam versi crossfire dalam satu GC.

    HD3780X2 dah x de jual, 2nd pon mencanak gak harga. HD4870X2 = RM9XX - RM1XXX, HD5970 = RM2k++++

    tq for sharing info berguna nih
    ok skang ni spec ni kalu ko ckp dah ok..
    kira ok la.. gc yg ko bg tu the latest n tip top performance review ke..
    satu lg.. lcd ape yg best utk games..
    kalu dpt lcd besau pow best gak.. hahaahahhaa
    so cdgkan kat aku lcd n speaker lak


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:38 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:errr gila b*beyy gak.. belum masuk lcd bapak besar tu
    hmmmm... mcm sli/cfx tu nampak mcm tak dapek la nak rasa..

    ade ke gpu yg single tp sama power mcm sli/cfx?
    brapa sebenarnye rm k yg ko rasa perlu utk setup cli/cfx yg bagus tp pada harga yg buleh diterima akal la..

    hang tak faham concept sli/cfx nih.. haahahaha.. x semua cFX/sLi tu power... nampak je cam power... contoh aku kasi ye:

    HD2900XT cFX vs HD3870 = hd2900XT jauh kena tapau dgn HD3870 walaupun crossfire..

    solution, upgrade gc yang latest...

    GTX260 yang aku cadangkan utk hang tu dah ok dah... utk gamers, nvidia lebih baik sbb ada physx, ATI harap pada directX 11 je. 10.1 pon blm khatam lagi, directX apa je games yang guna? hahahhahahaha... so, tu marketing je kot utk kasi laris sementara GTX300+ series @ FERMI keluar tuhhh.... Very Happy

    gC yang pakai dual gpu = ATI HD3870X2, HD4870X2, HD5970. Tu kira macam versi crossfire dalam satu GC.

    HD3780X2 dah x de jual, 2nd pon mencanak gak harga. HD4870X2 = RM9XX - RM1XXX, HD5970 = RM2k++++

    tq for sharing info berguna nih
    ok skang ni spec ni kalu ko ckp dah ok..
    kira ok la.. gc yg ko bg tu the latest n tip top performance review ke..
    satu lg.. lcd ape yg best utk games..
    kalu dpt lcd besau pow best gak.. hahaahahhaa
    so cdgkan kat aku lcd n speaker lak

    gc yang aku kasi tu... tu biasa jek bukan paling high end pon.. high end mari GTX295 @ HD5870 @ HD5970 ler... beriban oooo... ada budget dalam RM1500 utk GC bleh la amik kot.

    Speaker nak terbaik semua sekali ke? speaker nih bleh pakai lama.. bila 10 tahun akan datang tak payah upgrade pon boleh.
    Speaker barang baru tak semestinya power dari speaker lama... serius aku cakap speaker Altec lansing batch keluaran baru = CRAP!!!! sound quality mcm hampeh. Quality dah jadi makin teruk baik dari segi sound ataupun material. jangan tertipu disebalik kata-kata indah marketing company yang nak untung semata-mata tu je. Sbl beli test dulu, kebanyakkan yang aku test yg baru-baru skang = crap!!!! Subwoofer bapak gajah tapi bila dgr lintang pukang, kelam kabut, huru hara, tenggelam timbul, blur sana sini... bass terlampau kuat, treble pecah, mid range driver takde clarity. adussss... doh

    shakehead

    nanti aku kasi speaker sama monitor terbaik utk hang... hang budget berapa utk monitor? dan budget berapa utk speaker?


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 4:42 pm

    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:errr gila b*beyy gak.. belum masuk lcd bapak besar tu
    hmmmm... mcm sli/cfx tu nampak mcm tak dapek la nak rasa..

    ade ke gpu yg single tp sama power mcm sli/cfx?
    brapa sebenarnye rm k yg ko rasa perlu utk setup cli/cfx yg bagus tp pada harga yg buleh diterima akal la..

    hang tak faham concept sli/cfx nih.. haahahaha.. x semua cFX/sLi tu power... nampak je cam power... contoh aku kasi ye:

    HD2900XT cFX vs HD3870 = hd2900XT jauh kena tapau dgn HD3870 walaupun crossfire..

    solution, upgrade gc yang latest...

    GTX260 yang aku cadangkan utk hang tu dah ok dah... utk gamers, nvidia lebih baik sbb ada physx, ATI harap pada directX 11 je. 10.1 pon blm khatam lagi, directX apa je games yang guna? hahahhahahaha... so, tu marketing je kot utk kasi laris sementara GTX300+ series @ FERMI keluar tuhhh.... Very Happy

    gC yang pakai dual gpu = ATI HD3870X2, HD4870X2, HD5970. Tu kira macam versi crossfire dalam satu GC.

    HD3780X2 dah x de jual, 2nd pon mencanak gak harga. HD4870X2 = RM9XX - RM1XXX, HD5970 = RM2k++++

    tq for sharing info berguna nih
    ok skang ni spec ni kalu ko ckp dah ok..
    kira ok la.. gc yg ko bg tu the latest n tip top performance review ke..
    satu lg.. lcd ape yg best utk games..
    kalu dpt lcd besau pow best gak.. hahaahahhaa
    so cdgkan kat aku lcd n speaker lak

    gc yang aku kasi tu... tu biasa jek bukan paling high end pon.. high end mari GTX295 @ HD5870 @ HD5970 ler... beriban oooo... ada budget dalam RM1500 utk GC bleh la amik kot.

    Speaker nak terbaik semua sekali ke? speaker nih bleh pakai lama.. bila 10 tahun akan datang tak payah upgrade pon boleh.
    Speaker barang baru tak semestinya power dari speaker lama... serius aku cakap speaker Altec lansing batch keluaran baru = CRAP!!!! sound quality mcm hampeh. Quality dah jadi makin teruk baik dari segi sound ataupun material. jangan tertipu disebalik kata-kata indah marketing company yang nak untung semata-mata tu je. Sbl beli test dulu, kebanyakkan yang aku test yg baru-baru skang = crap!!!! Subwoofer bapak gajah tapi bila dgr lintang pukang, kelam kabut, huru hara, tenggelam timbul, blur sana sini... bass terlampau kuat, treble pecah, mid range driver takde clarity. adussss... doh

    shakehead

    nanti aku kasi speaker sama monitor terbaik utk hang... hang budget berapa utk monitor? dan budget berapa utk speaker?

    kah kah... jgn la tensin beb.. aduih! sweat
    ok senang citer aku leh spend overall rm3.5k je..
    stop kat situ... speaker tu maybe leh pakai yg medium range je
    new time leh tukar lagik.. so focus on cpu n lcd


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:47 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:errr gila b*beyy gak.. belum masuk lcd bapak besar tu
    hmmmm... mcm sli/cfx tu nampak mcm tak dapek la nak rasa..

    ade ke gpu yg single tp sama power mcm sli/cfx?
    brapa sebenarnye rm k yg ko rasa perlu utk setup cli/cfx yg bagus tp pada harga yg buleh diterima akal la..

    hang tak faham concept sli/cfx nih.. haahahaha.. x semua cFX/sLi tu power... nampak je cam power... contoh aku kasi ye:

    HD2900XT cFX vs HD3870 = hd2900XT jauh kena tapau dgn HD3870 walaupun crossfire..

    solution, upgrade gc yang latest...

    GTX260 yang aku cadangkan utk hang tu dah ok dah... utk gamers, nvidia lebih baik sbb ada physx, ATI harap pada directX 11 je. 10.1 pon blm khatam lagi, directX apa je games yang guna? hahahhahahaha... so, tu marketing je kot utk kasi laris sementara GTX300+ series @ FERMI keluar tuhhh.... Very Happy

    gC yang pakai dual gpu = ATI HD3870X2, HD4870X2, HD5970. Tu kira macam versi crossfire dalam satu GC.

    HD3780X2 dah x de jual, 2nd pon mencanak gak harga. HD4870X2 = RM9XX - RM1XXX, HD5970 = RM2k++++

    tq for sharing info berguna nih
    ok skang ni spec ni kalu ko ckp dah ok..
    kira ok la.. gc yg ko bg tu the latest n tip top performance review ke..
    satu lg.. lcd ape yg best utk games..
    kalu dpt lcd besau pow best gak.. hahaahahhaa
    so cdgkan kat aku lcd n speaker lak

    gc yang aku kasi tu... tu biasa jek bukan paling high end pon.. high end mari GTX295 @ HD5870 @ HD5970 ler... beriban oooo... ada budget dalam RM1500 utk GC bleh la amik kot.

    Speaker nak terbaik semua sekali ke? speaker nih bleh pakai lama.. bila 10 tahun akan datang tak payah upgrade pon boleh.
    Speaker barang baru tak semestinya power dari speaker lama... serius aku cakap speaker Altec lansing batch keluaran baru = CRAP!!!! sound quality mcm hampeh. Quality dah jadi makin teruk baik dari segi sound ataupun material. jangan tertipu disebalik kata-kata indah marketing company yang nak untung semata-mata tu je. Sbl beli test dulu, kebanyakkan yang aku test yg baru-baru skang = crap!!!! Subwoofer bapak gajah tapi bila dgr lintang pukang, kelam kabut, huru hara, tenggelam timbul, blur sana sini... bass terlampau kuat, treble pecah, mid range driver takde clarity. adussss... doh

    shakehead

    nanti aku kasi speaker sama monitor terbaik utk hang... hang budget berapa utk monitor? dan budget berapa utk speaker?

    kah kah... jgn la tensin beb.. aduih! sweat
    ok senang citer aku leh spend overall rm3.5k je..
    stop kat situ... speaker tu maybe leh pakai yg medium range je
    new time leh tukar lagik.. so focus on cpu n lcd

    kalau tang monitor, cpu tukar tukar ok.. tapi tang speaker aku rasa spend sekali utk 5-6 thn mmg ok tu...

    Hang carik speaker yang rega RM4XX ke atas laa... pakai lama lama pon takde masalah. kalau dulu dulu punya speaker RM2XX bleh diterima telinga, tapi speaker keluaran baru yang rega RM2XX, adushh susah nak cakap... cam hampeh pon ada.


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 4:53 pm

    yg tu aku setuju... aku suka g sana test2 speaker..
    yg rege rm200 tu bunyi mcm sial pun ade
    sedap lagi bunyi exzost aku haahahahaha...

    lcd mcm mana nih!


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:59 pm

    hang rasa budget hang utk monitor berapa? 22" rata-rata = RM5XX, 24" yg elok rata-rata dalam RM7XX, 26"-27" = RM12XX-13XX.. huhuhuuhu


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 5:01 pm

    kInOzAwA wrote:hang rasa budget hang utk monitor berapa? 22" rata-rata = RM5XX, 24" yg elok rata-rata dalam RM7XX, 26"-27" = RM12XX-13XX.. huhuhuuhu

    24" pun da memadai la kut... ko punyer barapa inci


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 5:07 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:hang rasa budget hang utk monitor berapa? 22" rata-rata = RM5XX, 24" yg elok rata-rata dalam RM7XX, 26"-27" = RM12XX-13XX.. huhuhuuhu

    24" pun da memadai la kut... ko punyer barapa inci

    aku punya 22" widescreen LCD nih.. nak jual RM500. hahahahahahha.. nak upgrade ke 30" kalau boleh Razz


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 5:25 pm

    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:hang rasa budget hang utk monitor berapa? 22" rata-rata = RM5XX, 24" yg elok rata-rata dalam RM7XX, 26"-27" = RM12XX-13XX.. huhuhuuhu

    24" pun da memadai la kut... ko punyer barapa inci

    aku punya 22" widescreen LCD nih.. nak jual RM500. hahahahahahha.. nak upgrade ke 30" kalau boleh Razz

    ceh mcm haram.. dan2 nak tukar.. kang aku ckp nak amik 30" ko lak nak 42"
    samsung punya lcd ok ke?


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 8:01 pm

    samsung lcd = lagi mahal dari yang lain... samsung lcd 22" ada yang rega RM8XX. harga RM1XXX pon ada, tapi 22" je. tak laa bukan sbb hang aku nak tukar.. aku mmg berniat nak jual nak upgrade lagi besau... monitor yg aku guna skang sbenarnya dah best.. kalau offer rendah baik aku simpan je... touch screen on/off button + setting semua touch screen briggin


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 24 Feb 2010, 4:29 am

    kInOzAwA wrote:samsung lcd = lagi mahal dari yang lain... samsung lcd 22" ada yang rega RM8XX. harga RM1XXX pon ada, tapi 22" je. tak laa bukan sbb hang aku nak tukar.. aku mmg berniat nak jual nak upgrade lagi besau... monitor yg aku guna skang sbenarnya dah best.. kalau offer rendah baik aku simpan je... touch screen on/off button + setting semua touch screen briggin

    oooo mcm tu la pulak... so lcd 22" rege best kat market brape... kalu mahal sgt kena downgrade le gaya nye hukhukhuk Rolling Eyes


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Thu 25 Feb 2010, 6:12 am

    Processor :
    Core i3 - 530 Dual core 2.93ghz 4MB cache 32nm

    Motherboard :
    MSI P55 GD65 CF / SLI P55 PCI-E D3-SL

    Ram :
    KINGSTON value ram PC1333 D3 2GB (RM170) x 2

    HDD :


    Graphic Card :
    Asus GTX260+ 896-D3 448 or
    Asus EN9800GT (6pin power) 1GB-D3 256 or
    Galaxy GTX 260+ Tri Fan OC Version 695
    stars

    Power Supply :


    Drives :


    Casing :
    CM HAF932 (full tower)

    Keyboard / Mouse / MISC :

    Fans :

    CPU / VGA Coolers :

    nnt aku update lgik.. stars


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Thu 25 Feb 2010, 4:30 pm

    vga cooler pakai std sudey kalau taknak oc. kecuali kalau dah pakai gc tu idle temp tinggi giler bleh laa try amik 3rd party punya cooler.


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 01 Mar 2010, 3:08 am

    so skang ni ko nak combine gtx 260 ngan en9800gt tu ehhh...


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Mon 01 Mar 2010, 8:35 am

    rasanya tak boleh kot guna 2 gc tu buat sLi, sbb nanti 9800GT tu akan didetect n bertugas jadi psysx card utk menaikkan performance dalam games mcm crysis camtu...
    ko beli je 2 keping 9800gt buat sLi.. or sekeping 9800GT satu lagi 9800GTX atau 9800 Ultra. version card yg mmg ada dual gpu mcm 9800GX2. dua keping yg tu sama dgn guna 4 keping 9800GT. huhuhuuh

    kalau beli GTX260 sekeping je, performance low sket la dari 2 keping 9800GT. tapi kalau 2 keping GTX260 mmg confirm lagi power dari 9800GT tu... hahahahhahaha lol!


    satu kelebihan kalau guna 2 gc mcm aku cakap sebelum ni laa, satu rosak satu ada lagi... sementara tunggu benda tu back dari RMA, bleh guna satu dulu GC Very Happy

    pilih²... hahahahhahahahah


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 01 Mar 2010, 8:58 am

    kInOzAwA wrote:rasanya tak boleh kot guna 2 gc tu buat sLi, sbb nanti 9800GT tu akan didetect n bertugas jadi psysx card utk menaikkan performance dalam games mcm crysis camtu...
    ko beli je 2 keping 9800gt buat sLi.. or sekeping 9800GT satu lagi 9800GTX atau 9800 Ultra. version card yg mmg ada dual gpu mcm 9800GX2. dua keping yg tu sama dgn guna 4 keping 9800GT. huhuhuuh

    kalau beli GTX260 sekeping je, performance low sket la dari 2 keping 9800GT. tapi kalau 2 keping GTX260 mmg confirm lagi power dari 9800GT tu... hahahahhahaha lol!


    satu kelebihan kalau guna 2 gc mcm aku cakap sebelum ni laa, satu rosak satu ada lagi... sementara tunggu benda tu back dari RMA, bleh guna satu dulu GC Very Happy

    pilih²... hahahahhahahahah

    pergh... 2 gtx.. dgr satu pun dah menakutkan... ko suggest mcm mana nih


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by kInOzAwA on Mon 01 Mar 2010, 10:33 am

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:rasanya tak boleh kot guna 2 gc tu buat sLi, sbb nanti 9800GT tu akan didetect n bertugas jadi psysx card utk menaikkan performance dalam games mcm crysis camtu...
    ko beli je 2 keping 9800gt buat sLi.. or sekeping 9800GT satu lagi 9800GTX atau 9800 Ultra. version card yg mmg ada dual gpu mcm 9800GX2. dua keping yg tu sama dgn guna 4 keping 9800GT. huhuhuuh

    kalau beli GTX260 sekeping je, performance low sket la dari 2 keping 9800GT. tapi kalau 2 keping GTX260 mmg confirm lagi power dari 9800GT tu... hahahahhahaha lol!


    satu kelebihan kalau guna 2 gc mcm aku cakap sebelum ni laa, satu rosak satu ada lagi... sementara tunggu benda tu back dari RMA, bleh guna satu dulu GC Very Happy

    pilih²... hahahahhahahahah

    pergh... 2 gtx.. dgr satu pun dah menakutkan... ko suggest mcm mana nih

    aku suggest ikut harga yang ko mampu milik. hahahahahahaha... amik je laa 9800GT. next time ada budget beli lain plak.. jual plak dua gc tu.. huhuhuuhuh Very Happy

    mobo ko dah tak payah upgrade.. proc, bleh upgrade, bosan pakai i3 bleh guna i5 or i7 plak nanti.. huhuhuuhuh Very Happy

    kalau setakat nak gaming... i3 tu dah ok sgt Smile

    gaming punya hal sekarang ni paling penting GC tu oitttt.... hehe


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 01 Mar 2010, 11:03 am

    tu la pasal... so 9800gt buat jd sli la ekk...
    ke pakai satu gtx260 dulu... so bila ada ongkos nnt kasi up jd sli lak


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    jem
    KameraMan MRC
    KameraMan MRC

    Posts : 655
    Reputation : 3
    Join date : 30/06/2009
    Age : 31
    Location : son of dick port-maju la wangsa

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by jem on Mon 01 Mar 2010, 7:26 pm

    so beli 9800gt tu,aku ade nk jual x penah pki lg, harga hny rm300(fix)...di ulangi,xpenah pki tau,so consider sbgi br tp rege 2nd...hehehehhe...amcm kapan??? drool


    _________________
    MARI2 TGK N TRY..XMAHAL, RM20 JE..MARI CUBA TGK!!

    http://www.marhaban2u.com/?ref=1689

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 02 Mar 2010, 5:00 am

    aku rasa aku nak beli gtx260 sekeping dulu kot...
    next time buat sli ahahahahahahhaahhaa


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 02 Mar 2010, 5:03 am

    jem wrote:so beli 9800gt tu,aku ade nk jual x penah pki lg, harga hny rm300(fix)...di ulangi,xpenah pki tau,so consider sbgi br tp rege 2nd...hehehehhe...amcm kapan??? drool

    pakage ko tu skali ngan zalman cooled ke


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    Sponsored content

    Re: Ruangan sembang tanya harga barang atau perlukan cadangan dan sebutharga barang pc......

    Post by Sponsored content Today at 4:54 am


      Current date/time is Fri 09 Dec 2016, 4:54 am