Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Windows 7 dan kelebihannya

    Share

    Admin
    Administrator
    Administrator

    Posts : 46
    Reputation : 0
    Join date : 29/06/2009
    Age : 59
    Location : Klang Valley

    Windows 7 dan kelebihannya

    Post by Admin on Thu 31 Dec 2009, 1:55 am

    Salam. bertemu kita dalam ruangan sembang IT bahagian software. Jom kongsi info-info berilmiah tentang windows 7. Terdapat dalam 3 version iaitu Home Premium (basic/home premium), Professional (XP style win 7) dan Ultimate Edition (semua function ada...). Windows 7 baru dilaunch di pasaran malaysia pada bulan November lepas di bukit bintang. Windows 7 mempunyai lebih kelebihan berbanding vista dari segi pilihan security yang mana function tersebut tak seketat seperti vista. Windows 7 jugak lebih laju berbanding Win Vista. Mari kita kongsi-kongsikan apa apa kelebihan windows 7. Oh ya~ aku ada cara macam mana nak enablekan Deskcapes / Dreamscene function macam yang terdapat pada windows vista ultimate........ kita dgr dulu pendapat kalian~ Very Happy

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 06 Jan 2010, 4:08 am

    aku yg baru nak biasakan dgn vista dah kena pakai windows 7... pening2.. tp kwn aku punyer komputer pakai OS ni suka restart tiba2 la.. napa eekkk


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by kInOzAwA on Wed 06 Jan 2010, 5:11 am

    banyak faktor yang menyumbang tu kepada masalah tu......

    1- masalah dari segi system file win 7 yang dah corrupted
    2- hard disk failure
    3- Ram tak cukup

    @ mungkin sbb restart tu:

    Time tu windows update dan kawan ko tu set windows tu auto-update n hidden install, lepas je auto-update windows tu automatik pc akan restart sendiri


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 06 Jan 2010, 5:14 am

    so apa pengalaman ko pakai windows 7.. aku windows selepas vista ni lawa je lebih tp nak high spec.. aku lebih suka xp.. sebab mudah n stabil


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    SpyMASTER
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 17
    Reputation : 0
    Join date : 28/12/2009
    Age : 26
    Location : Kluang n JB

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by SpyMASTER on Wed 06 Jan 2010, 12:05 pm

    Kelebihannya win 7 lebih ringan dri win vista..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by kInOzAwA on Sat 09 Jan 2010, 12:48 am

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:so apa pengalaman ko pakai windows 7.. aku windows selepas vista ni lawa je lebih tp nak high spec.. aku lebih suka xp.. sebab mudah n stabil

    pengalaman yer lol!
    takde pembaziran ram masa idle time mcm windows vista... 64bit vista ultimate almost eat 2GB time idle, wtf.. doh
    banyak efek efek 3d dan yang paling best bleh switch window (workspace), ala-ala Mac OSX, Ubuntu..
    efek paling aku suka time minimizekan program / file yang kita bukak.. just acukan cursor mouse tu so nanti keluar window kecik ala 3D utk tunjukkan file/software yang tgh running... walaupun ramai org cakap windows 7 ultimate tak seperti windows vista ultimate yang bleh guna video as a background, ada caranya mcm mana nak guna Deskcapes tuh balik... nak kena hack sket.. nanti bleh guna balik mcm biasa Very Happy
    frankly speaking bleh dikatakan aku berpuas hati pakai windows 7, feature dia yg padat n tak seberat vista mmg best utk jadikan pilihan OS. try lerr ape lagi...

    actually pc aku ni ada 3 bootloader, Ubuntu, Windows XP SP3 & Windows 7 Ultimate 32bit. Actually ada byk lagi tapi aku letak dalam virtual pc je, lebih-lebih lagi linux/unix OS bermacam-macam jenis ada... Mac OSX leopard pon ada hehe

    SpyMASTER wrote:Kelebihannya win 7 lebih ringan dri win vista..
    yerrrrr betul flex


    _________________





    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by Sein_LCPd on Thu 18 Feb 2010, 7:46 pm

    kalu mcm Mac OS tuh..
    actually die utk apple pnyer pr0duk kn?

    tp leh masuk ke dlm pr0duk len (acer, compaq, HP, lenovo dll.)? What a Face What a Face

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by kInOzAwA on Fri 19 Feb 2010, 8:57 pm

    Sein_LCPd wrote:kalu mcm Mac OS tuh..
    actually die utk apple pnyer pr0duk kn?

    tp leh masuk ke dlm pr0duk len (acer, compaq, HP, lenovo dll.)? What a Face What a Face

    mac osx tu mmg utk apple, tapi yang nak diguna utk PC ni version yang dah di hack. Kalau guna original OSX install kat pc mmg x kan jadi dan x bleh nak running pon. Kalau dulu-dulu proc intel je bleh pakai sbb Mac OSX pon guna proc intel (Core2D & Quad Core) gak. tapi skang ni dah wujud patch utk AMD, so AMD pon bleh guna lerr.. Pc tu jadi ler hackintosh. Benda ni tak terhad pada brand apa pon nak pakai.. custom pc ke apa apa pc pon bleh.. janji kena ikut spec macam mac. GC pon mcm mac. Tapi kalau guna hackintosh ni tak bleh ler suka suka nak auto-update mcm machintosh ori. Nak update kena pegi google carik. User interface mmg sebijik macintosh. Program pon mmg kena pakai machintosh punya. huhuhuuhuh.. chare ooooo~ Graphic designer / website designer / animator mmg digalakkan pakai sbb mmg khas utk org mcm ni. Grafik dia cunnn tak hengat... Paling best sbb x de virus.. huhuuhuh.. Tapi kalau nak ubah apa² setting dalam tu kena guna terminal sama macam Unix. Ada command sudo tu gak.

    Skang ni version Mac OSX Snow Leopard 10.62. Mmg chare, seelok-eloknya guna laa spec ikut mac.. Mobo yang paling ramai org guna Gigabyte sbb senang masa nak install. Intall mac ni cukup leceh laa.. Senang tak senang sgt mcm install linux dgn windows. Requirement dia tinggi dan ketat. Dekat bios PC nak kena configure itu dan ini baru jadi. Hardisk kena set guna AHCI. SATA & IDE mode x support. PC yang dah di OC x bleh nak running AHCI, so kena set standard gaban laa plak.. ish ish ish... Bila nak tick driver tu kena bebetul ikut spec dah ler nama driver tu terlampau teknikal tak sama mcm guna windows, dia main code name plak... hahahahaha... Kalau tersilap install driver, confirm akan ada masalah nanti bila reboot sama ada osx tu x bleh detect (restart byk kali) atau 'hang' tetiba. briggin


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by kInOzAwA on Fri 19 Feb 2010, 9:09 pm

    Mac ni masa install bukan just click n play. Kena ada set coding sket. contohnya mcm ni kalau guna quad core processor intel i7/i5:

    -v -f busratio=20

    Laughing

    Forum² dan info website yang famous untuk hackintosh nih:
    - infinitemac.com
    - Insanelymac.com
    - hackint0sh.org
    - osx86project.org
    - forums.macrumors.com


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Thu 25 Mar 2010, 6:08 am

    mcm mana leh jd citer hackcintos lak nih hahahahahahaha


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by kInOzAwA on Thu 25 Mar 2010, 9:53 am

    lari dari topic tuh topic


    _________________





    Sponsored content

    Re: Windows 7 dan kelebihannya

    Post by Sponsored content Today at 3:30 am


      Current date/time is Mon 05 Dec 2016, 3:30 am