Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Share

    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Fri 09 Apr 2010, 3:42 pm

    3/4" ID..besar kot..sbb aku nye pump nie bkn nye high pressure..so kene la pakai tube besar sket nk improve flow rate bia dia x restrict pada salur tu.. Q = AV..tula..aku pn da makin jarang men game bz sket skrg nie..dlu mmg gile game..
    bro nk tnye nie klu cpu tu kte oc da smapi limit dia mmg da xdpt wat pape da kan? tp yg pelik nye nape ble pakai dry ais dia leh pegi lg ea? patut nye ble kte low kan temp mst dia leh pegi lg tgi hz dia..skrg nie aku oc mati kat 3.6 sumting ja..tp xsetting btul2 lg la..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Fri 09 Apr 2010, 4:05 pm

    Mr S wrote:3/4" ID..besar kot..sbb aku nye pump nie bkn nye high pressure..so kene la pakai tube besar sket nk improve flow rate bia dia x restrict pada salur tu.. Q = AV..tula..aku pn da makin jarang men game bz sket skrg nie..dlu mmg gile game..
    bro nk tnye nie klu cpu tu kte oc da smapi limit dia mmg da xdpt wat pape da kan? tp yg pelik nye nape ble pakai dry ais dia leh pegi lg ea? patut nye ble kte low kan temp mst dia leh pegi lg tgi hz dia..skrg nie aku oc mati kat 3.6 sumting ja..tp xsetting btul2 lg la..

    mcm ni bro.. sebenarnya OC high tu bergantung pada suhu.. mcm bro cakap bro punya suicide voltage 1.55v, tapi suhu 58 deg on full load kan? bro test pakai apa? stress guna prime95, OCCT or linx ke? Berapa jam bro test guna program tu nak tgk stable ke tak? Sbb pada aku 58 degree tu suhu rendah lagi... kalau tak silap aku max temp utk AMD bro tu 80 degree. So, aku rasa belum full suicide lagi tu... North bridge lak suhu berapa? Bro dah test set base clock paling tinggi berapa? Aku rasa tu belum full suicide lagi bro... Sbb AMD punya system masih bergantung pada Northbridge - CPU. So, secara tak langsung ram terlibat sekali. Multiplier pada aku tak guna sbb kalau kita set tinggi (mcm black edition) tu pon... tak berapa stable dan bro akan tgk dia punya oc tak berapa nak tinggi gak. Berapa max clockspeed bro? 4.5ghz sampai tak? 3.6ghz bukan suicide or max clock lagi tu bro utk AMD. tapi aku tak nafikan ada satu punca kenapa bro punya processor bro rasa tak bleh pegi. Ada dua kemungkinan. yang pertama, bad batch processor. Maksudnya processor tu tak bleh OC tinggi kaw kaw walaupun cuba mcm mana sekalipon. Bad batch ni perkara biasa. Sebagai contoh.. bro dgn kawan bro guna processor yang sama. tapi bro guna WC kawan bro guna air cooling. Bro guna WC tapi bro dpt 3.6ghz, kawan bro guna air cooling dpat cecah 4ghz. So apa kesimpulan bro bleh buat kat situ? Kalau bro setting sama pon x semestinya bro punya proc stable mcm kawan pro. Possibility kat sini adalah sbb processor yg bad batch. Batch processor bro, bleh tgk guna CPU-Z... google kat internet, cari result lain yg sama guna batch mcm yg bro guna. Sebab yg kedua adalah sebab bro salah setting. MUngkin bro rasa setting bro tu paling tinggi, tapi ada trick lain yg bleh buat setting tu jadi... so Selamat mencuba bro.. oc ni best mcm bikin motor gak... mesin lain lain... pergi tak sama. Very Happy

    Dry ice/LN2 system dia lain bro... kalau bro set guna clockspeed std and voltage std dia punya temp bawah dari 0. Ada tu sampai -50 degree. So kat situ bro dah bleh tgk berapa jauh dia bleh OC. So utk stablekan sistem dari masalah condensation, kena buat insulate laa.. proc mesti guna proc yg golden chip (ES @ Engineering sample biasanya).. Kalau guna bad batch pon tak bleh gak nak OC kaw kaw sampai pecah record. Benda mcm ni aku biasa tgk even OC'er pon tak dpt nak kasi tinggi-tinggi kalau proc tu jenis bad batch bro. Tu sebabnya dorang sampai standby 2-3 jenis processor walaupun jenis sama. Sbb tak tau kemampuan setiap processor tu bleh pegi berapa banyak. Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Fri 09 Apr 2010, 4:27 pm

    pakai prime..tp limit voltage utk 720 1.55..ke bleh tarik lg? satu lg nk tnye..sal voltage limit ni..kte leh up kan lg ke voltage dia selagi cpu tu sejuk?? haahkan xpenah plak aku terpk sal bad batch~ so cmne nk tau proc nie bad batch ke x? dorg ada listkn no ke? setakat nie lom abis set btul2 lg la..sbb sys pn x 100% wc lg..brg susa cr..xpe..sket2 la kot.. Smile

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Fri 09 Apr 2010, 11:09 pm

    Mr S wrote:pakai prime..tp limit voltage utk 720 1.55..ke bleh tarik lg? satu lg nk tnye..sal voltage limit ni.. haahkan xpenah plak aku terpk sal bad batch~ dorg ada listkn no ke? setakat nie lom abis set btul2 lg la..sbb sys pn x 100% wc lg..brg susa cr..xpe..sket2 la kot.. Smile


    sebenarnya takde limit utk voltage bro as long as temp tu rendah dari max temp bila load bro. mmg dalam bios dia punya kaler utk voltage akan bertukar (zon bahaya).. tapi tu ler sebenarnya satu satu cara utk kasi power stable supply ke processor. Lagi tinggi voltage lagi tinggi OC. Tujuan kita guna WC mmg nak lagi tinggi OC dari high end air cooling kan? hehe

    kte leh up kan lg ke voltage dia selagi cpu tu sejuk??
    - Yerpppp exactly bro!

    so cmne nk tau proc nie bad batch ke x?
    - Walaupun ko buat camner dgn up voltage or dgn cara apa sekalipon.. benda tu tak bleh tinggi... dan ko bleh tgk jenis proc yg sama bleh dpt lagi tinggi guna cooling solution yg sama. Maksudnya proc batch ko dalam kategori bad batch. Nak cari jawapan dier kena google bro.

    ye bro.. slow slow nanti ok laa tu Smile

    Kekadang AMD punya system ni agak susah nak OC utk sesetengah jenis proc dia sbb limitation dari AMD gak. Phenom II 955BE vs Phenom II 550 contohnya. 955 BE nak dpt 4.0ghz pon susah bro.. tapi 550 ramai gak aku tgk org yg bleh lepas 4ghz. 550 lagi bleh unlock dia punya core dari 2 jadi 4 (sesetengah mobo je bleh buat). Walau guna WC sekali pon. Mcm ada unsur-unsur bad batch gak tu utk proc tu... Tapi kalau bro guna Intel senang-senang je nak cecah 4.0ghz. Intel Core 2 Duo 8500/8600 senang senang je nak dpt 5.0ghz guna WC. Air cooling pon bleh buat sampai 4.7 - 4.8ghz. huhuhuuhuhu...

    Mcam guna Intel i7 920 gak.. mcm aku dpt 4.4ghz (max 4.5ghz) tapi ada org yg guna setting sama cam aku... dia bleh buat 4.7ghz dgn suhu yg sama mcm aku dpt buat 4.4ghz dgn guna cooling solution yg sama. So maksudnya, batch dia dalam golongan golden batch. Benda ni semua bergantung pada nasib.. Dan batch no utk intel ada tertulis kat kotak proc or atas processor tu sendiri. Kalau check dalam CPU-Z takde. Guna intel i7 975 extreme pon belum tentu bleh OC sampai 4.7ghz stable bro. Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Sat 10 Apr 2010, 10:04 am

    hahaah~ da kompem la klu cmtu..aku da nek p 3.7Ghz..xlepas..even voltage da 1.65..temp on 100% load 60c..sedehh aku~ hahaha~ org len 4 slumber ja..pelik tul..ke faktor board pn men peranan gak bro?? board aku pakai msi 790gx-g65 xmampu lg nk beli DFI Crying or Very sad hhehe~ ps aku cme C.Master extreem power plus 500watt ja..ram corsair xms3 cukup ke bro?? bro ada candangan patut tuka pe?

    tp klu 3.6 slumber ja 24h prime..xdepape prob pn..klu 3.7 tgh torture xsampai 5min dah hang..

    hmm..bro utk chipset pn sma ea? klu dia sejuk leh tarik lg voltage dia..sbb aku sbnarnye still takot2 nk tarik voltage over limit nie..hahah~ lepas bro ckp br ada confidence sket..

    nie yang ada2 unsur nk beralih arah p intel..wakakak Razz

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Sat 10 Apr 2010, 11:13 am

    Mr S wrote:hahaah~ da kompem la klu cmtu..aku da nek p 3.7Ghz..xlepas..even voltage da 1.65..temp on 100% load 60c..sedehh aku~ hahaha~ org len 4 slumber ja..pelik tul..ke faktor board pn men peranan gak bro?? board aku pakai msi 790gx-g65 xmampu lg nk beli DFI Crying or Very sad hhehe~ ps aku cme C.Master extreem power plus 500watt ja..ram corsair xms3 cukup ke bro?? bro ada candangan patut tuka pe?

    tp klu 3.6 slumber ja 24h prime..xdepape prob pn..klu 3.7 tgh torture xsampai 5min dah hang..

    hmm..bro utk chipset pn sma ea? klu dia sejuk leh tarik lg voltage dia..sbb aku sbnarnye still takot2 nk tarik voltage over limit nie..hahah~ lepas bro ckp br ada confidence sket..

    nie yang ada2 unsur nk beralih arah p intel..wakakak Razz


    solution aku tukar proc bro. mungkin ada setting yg terlepas pandang... msi not bad utk OC. rugi ler bro.. aritu aku guna DFI LP UT 790FX utk AMD... dah jual dah pon.. Smile

    Kalau 3.7 tak stable kalau ko godek benda lain pon x jadi maksudnya limit proc ko tu sampai 3.7ghz je. Mungkin sbb batch tak berapa bagus or mungkin jugak sbb mobo/ram yg ko guna. Mcm aku cakap limitation dari AMD.

    Buat masa sekarang ko stick dulu dgn AMD.. tunggu dorang launch proc baru Smile

    Kalau ko nak beli Intel C2D / C2Q pon tak guna skang bro (kecuali used item).. sbb tak lama lagi socket 775 dah takde dalam pasaran, tinggal ler 1156, 1155 (new... tak lama lagi keluar ganti 1156) dan 1366 (yg mcm aku guna skang)... Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Sat 10 Apr 2010, 4:09 pm

    haah kan~ tula..nk oc nie take time n kesabarn..heheh~ ^_^ mcm pancing 'ikan' gak Razz
    ram pe yg bgs utk oc? tp klu ram biasa dia jd blue skrin..tu ram prob..

    erkk?? yeke? da nk tuka soket ea? hmm..ala..guro2 ja bro..hehe~ modal besar tu nk tuka sme sys br..tp aku rasa da tau da prob dia pe heat..td aku tgk asal cecah 63 trus hang..hehe~ kene upgarde WC baruuuu~ hahahah~

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Sat 10 Apr 2010, 8:14 pm

    Mr S wrote:haah kan~ tula..nk oc nie take time n kesabarn..heheh~ ^_^ mcm pancing 'ikan' gak Razz
    ram pe yg bgs utk oc? tp klu ram biasa dia jd blue skrin..tu ram prob..

    erkk?? yeke? da nk tuka soket ea? hmm..ala..guro2 ja bro..hehe~ modal besar tu nk tuka sme sys br..tp aku rasa da tau da prob dia pe heat..td aku tgk asal cecah 63 trus hang..hehe~ kene upgarde WC baruuuu~ hahahah~


    hahahaha bro aku rasa kita dah terlajak cerita dalam ruangan yang tak sesuai nih.. meh kita tukar borak pasal hal oc dalam topic Overclockers United~ lak...

    ram pe yg bagus? meh kita sambung sana... aku jawab kat ruangan sana ye.


    _________________





    Dragon-X
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 6
    Reputation : 0
    Join date : 08/01/2010
    Age : 30
    Location : KeMaMaN,GaNu KiTe

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Dragon-X on Sat 10 Apr 2010, 8:21 pm

    waaa hebaqnyer spec2 abe kinozawa dan abe salleh,hik3~~

    pc ambe biase je,x dapek nak menandingi keupayaan i7 tu (bley panggil i2 kot) Razz

    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Sat 10 Apr 2010, 8:22 pm

    hahahah~ ^_^ haah~ dah terlari topik plk Razz ok2

    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Sat 10 Apr 2010, 8:29 pm

    wehh~ bazli ko nk bising plak Razz bro kinozawa nie la otaisan aku Razz abg naga~ hahaha~

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Sat 10 Apr 2010, 9:23 pm

    guguugug meh memeriahkan topik-topik IT kek sini... hahahaha.. bincang oc kat thread:
    http://mopedriders.forumotion.com/hardware-f4/overclockers-united-t345.htm

    Bincang pasal sistem WC / air-cooling kat topic:
    http://mopedriders.forumotion.com/hardware-f4/perbincangan-mengenai-sistem-penyejukan-pc-cooling-solution-t529.htm


    En Naga (Dragon-X)... post lerr gambar pc anda setikam-dua.. jgn segan-segan jgn memalu... huhuuhuhuhu


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Sun 11 Apr 2010, 11:44 am

    ala..en naga mmg xmo~ dia pemalu~ Razz

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Sun 11 Apr 2010, 1:20 pm

    nak malu apa.. post gambar bukan nak tunjuk high end ke tak.. tapi kongsi-kongsikan apa yg ada... nanti lenkali bleh upgrade... high end dgn low end pon sama je.. janji bleh oc sudeyy... huhuhuhuu


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Mr S on Sun 11 Apr 2010, 2:29 pm

    betul!!~ skrang nie kte blaja cmne nk OC..berbaloi~ hehe~ even stok pn still leh OC.. Smile

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by kInOzAwA on Sun 11 Apr 2010, 2:34 pm

    Mr S wrote:betul!!~ skrang nie kte blaja cmne nk OC..berbaloi~ hehe~ even stok pn still leh OC.. Smile

    yerr betul.. tapi x bleh oc terlampau extreme ler... cukup ler bleh naik dalam 0.2ghz. Nak tinggi upgrade cooling solution... Memacam pilihan ada.. takde budget utk buat WC or takut air tumpah kena system hangus, guna je high end air cooling mcm Thermalright Venomous X, Prolimatech Megashadow / Megahalem, Coolermaster Hyper 212+ etc... memacam ada... clap


    _________________





    Sponsored content

    Re: Gambar PC korang..... (desktop ke laptop ke post je........)

    Post by Sponsored content Today at 9:01 am


      Current date/time is Sun 11 Dec 2016, 9:01 am