Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    OVERCLOCKERS UNITED!~

    Share

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Sun 11 Apr 2010, 7:00 pm

    kInOzAwA wrote:
    LcBoy135z wrote:itu dia penerangan yg bergune drpd abg kino saya lol!

    aku xlepas² lagi bt oc nih..sape leh bantu cheers hmm

    dah upgrade cooling solution ke blm ke guna std cooler? kalau std cooler baik jgn, pc anda memerlukan upgrade. Kipas dah berhabuk tuh... load temp berapa kalau tak OC? kalau load temp atas 70 deg celcius, jgn OC dulu nanti hangus je proc tu.. huuhuhuhu...

    upgrade cooling solution dan upgrade proc dgn mobo dulu. Smile


    tang cooling tuh mmg std kilang..sbbnyer baru lepas upgrade gc..sagap sgt nak men game..hahhaha

    cooling yg mcm mner tuh...lagi satu proc tu ape?processor ke?

    aku pnyer proc intel dual core je..hurm mcm mner tuh yee hmm

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sun 11 Apr 2010, 8:57 pm

    Mr S wrote:haahkan btul gak bro ckp tu?? tp ble dia tau kte da tarik lebih volt ram tu bkn ke void waratty ke bro??

    sal OC ram nie mmg aku xde ilmu lg..pening r nk paham..ehe~ ^_^ yg aku tau sal latency speed ja..ehehe~ tp xreti sgt nk adjust detail2..ok2 bro take note chip Micron D9GTR..

    owh mcm tu ea..tp klu MCP355 DDC 3.2 + XSPC dia nye pressure head n flow rate dia jadi bpe lak bro??

    bro satu lagi nak tanye stakat nie PSU yg bgs pe ea? bkn in term of high watt tp in term of efficiency n stable utk extreme oc..mcm aku nye tu da ok ke ea? mybe slh satu reason dia x stable PSU aku gak..ehe~

    jgn risau pasal voltage RAM tu bro. Bleh je antar warranty tp jgn plak cakap ko over-volt lebih dari dia punya max voltage lak. kalau camtu sah sah ko plak yg terKENA.. huhuhuhuuhuhuhuh

    Check review Laing DDC 3.2 top review kat sini bro ---> http://martinsliquidlab.petrastech.com/DDC32PumpTopTesting.html

    PSU yg bagus? mesti ler yg real power bro.. huhuhuuh.. Bro bleh rujuk kat thread "Perbincangan ttg PSU" --> http://mopedriders.forumotion.com/hardware-f4/desktop-pc-perbincangan-ttg-psu-power-supply-unit-t93.htm. Kek dalam tu ada siap bagi list lagi psu yg ok.. kalau utk OC, Single 12V+ rail adalah terbaik dari multi-rail sbb stability. Kenapa ko cakap PSU ko punca lak? Ada nampak benda-benda aneh ke? Very Happy


    LcBoy135z wrote:
    kInOzAwA wrote:
    LcBoy135z wrote:itu dia penerangan yg bergune drpd abg kino saya lol!

    aku xlepas² lagi bt oc nih..sape leh bantu cheers hmm

    dah upgrade cooling solution ke blm ke guna std cooler? kalau std cooler baik jgn, pc anda memerlukan upgrade. Kipas dah berhabuk tuh... load temp berapa kalau tak OC? kalau load temp atas 70 deg celcius, jgn OC dulu nanti hangus je proc tu.. huuhuhuhu...

    upgrade cooling solution dan upgrade proc dgn mobo dulu. Smile


    tang cooling tuh mmg std kilang..sbbnyer baru lepas upgrade gc..sagap sgt nak men game..hahhaha

    cooling yg mcm mner tuh...lagi satu proc tu ape?processor ke?

    aku pnyer proc intel dual core je..hurm mcm mner tuh yee hmm

    Cooling yg dimaksudkan = CPU cooling.. huhuhuhuhuh... Proc = processor. CPU cooler std utk proc tu tak mampu nak tanggung beban lebey bila OC, lagi lagi kalau heatsink tu dah lama @ tak penah cuci.. habuk mesti byk.. Habuk/debu akan block fan dari bergerak mcm first buy. So, seelok-eloknya 6 bulan sekali check CPU fan.. dan tukar ler dia punya heatsink thermal paste tu... Solution terbaik kalau ko tanya aku... upgrade ler 3rd party CPU fan / heatsink. Byk brand yg ada kat pasaran. Nak murah ada mahal ada. Performance lain-lain. Tapi memandangkan ko rasa nak oc,, beli je ZALMAN CNPS9700 air cooling aku tu.. hahahahahah... bleh support ko nyer cpu / mobo socket 775 tu... Very Happy

    Air cooling tu tengah bertapa dalam laci.. tak terusik sampai sekarang... Intel C2D series apa? E2XXX? E6XXX? E84XX? Very Happy


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Mon 12 Apr 2010, 4:19 am

    Spoiler:
    kInOzAwA wrote:
    Mr S wrote:haahkan btul gak bro ckp tu?? tp ble dia tau kte da tarik lebih volt ram tu bkn ke void waratty ke bro??

    sal OC ram nie mmg aku xde ilmu lg..pening r nk paham..ehe~ ^_^ yg aku tau sal latency speed ja..ehehe~ tp xreti sgt nk adjust detail2..ok2 bro take note chip Micron D9GTR..

    owh mcm tu ea..tp klu MCP355 DDC 3.2 + XSPC dia nye pressure head n flow rate dia jadi bpe lak bro??

    bro satu lagi nak tanye stakat nie PSU yg bgs pe ea? bkn in term of high watt tp in term of efficiency n stable utk extreme oc..mcm aku nye tu da ok ke ea? mybe slh satu reason dia x stable PSU aku gak..ehe~

    jgn risau pasal voltage RAM tu bro. Bleh je antar warranty tp jgn plak cakap ko over-volt lebih dari dia punya max voltage lak. kalau camtu sah sah ko plak yg terKENA.. huhuhuhuuhuhuhuh

    Check review Laing DDC 3.2 top review kat sini bro ---> http://martinsliquidlab.petrastech.com/DDC32PumpTopTesting.html

    PSU yg bagus? mesti ler yg real power bro.. huhuhuuh.. Bro bleh rujuk kat thread "Perbincangan ttg PSU" --> http://mopedriders.forumotion.com/hardware-f4/desktop-pc-perbincangan-ttg-psu-power-supply-unit-t93.htm. Kek dalam tu ada siap bagi list lagi psu yg ok.. kalau utk OC, Single 12V+ rail adalah terbaik dari multi-rail sbb stability. Kenapa ko cakap PSU ko punca lak? Ada nampak benda-benda aneh ke? Very Happy


    LcBoy135z wrote:
    kInOzAwA wrote:
    LcBoy135z wrote:itu dia penerangan yg bergune drpd abg kino saya lol!

    aku xlepas² lagi bt oc nih..sape leh bantu cheers hmm

    dah upgrade cooling solution ke blm ke guna std cooler? kalau std cooler baik jgn, pc anda memerlukan upgrade. Kipas dah berhabuk tuh... load temp berapa kalau tak OC? kalau load temp atas 70 deg celcius, jgn OC dulu nanti hangus je proc tu.. huuhuhuhu...

    upgrade cooling solution dan upgrade proc dgn mobo dulu. Smile


    tang cooling tuh mmg std kilang..sbbnyer baru lepas upgrade gc..sagap sgt nak men game..hahhaha

    cooling yg mcm mner tuh...lagi satu proc tu ape?processor ke?

    aku pnyer proc intel dual core je..hurm mcm mner tuh yee hmm

    Cooling yg dimaksudkan = CPU cooling.. huhuhuhuhuh... Proc = processor. CPU cooler std utk proc tu tak mampu nak tanggung beban lebey bila OC, lagi lagi kalau heatsink tu dah lama @ tak penah cuci.. habuk mesti byk.. Habuk/debu akan block fan dari bergerak mcm first buy. So, seelok-eloknya 6 bulan sekali check CPU fan.. dan tukar ler dia punya heatsink thermal paste tu... Solution terbaik kalau ko tanya aku... upgrade ler 3rd party CPU fan / heatsink. Byk brand yg ada kat pasaran. Nak murah ada mahal ada. Performance lain-lain. Tapi memandangkan ko rasa nak oc,, beli je ZALMAN CNPS9700 air cooling aku tu.. hahahahahah... bleh support ko nyer cpu / mobo socket 775 tu... Very Happy

    Air cooling tu tengah bertapa dalam laci.. tak terusik sampai sekarang... Intel C2D series apa? E2XXX? E6XXX? E84XX? Very Happy


    brpe ongkosnyee lol!

    aku byr ansur² bleh x?hahaha..bleh la..


    proc aku intel serie E2180 jee..review skit..hehhe

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Mon 12 Apr 2010, 4:30 am

    LcBoy135z wrote:
    Spoiler:
    kInOzAwA wrote:
    Mr S wrote:haahkan btul gak bro ckp tu?? tp ble dia tau kte da tarik lebih volt ram tu bkn ke void waratty ke bro??

    sal OC ram nie mmg aku xde ilmu lg..pening r nk paham..ehe~ ^_^ yg aku tau sal latency speed ja..ehehe~ tp xreti sgt nk adjust detail2..ok2 bro take note chip Micron D9GTR..

    owh mcm tu ea..tp klu MCP355 DDC 3.2 + XSPC dia nye pressure head n flow rate dia jadi bpe lak bro??

    bro satu lagi nak tanye stakat nie PSU yg bgs pe ea? bkn in term of high watt tp in term of efficiency n stable utk extreme oc..mcm aku nye tu da ok ke ea? mybe slh satu reason dia x stable PSU aku gak..ehe~

    jgn risau pasal voltage RAM tu bro. Bleh je antar warranty tp jgn plak cakap ko over-volt lebih dari dia punya max voltage lak. kalau camtu sah sah ko plak yg terKENA.. huhuhuhuuhuhuhuh

    Check review Laing DDC 3.2 top review kat sini bro ---> http://martinsliquidlab.petrastech.com/DDC32PumpTopTesting.html

    PSU yg bagus? mesti ler yg real power bro.. huhuhuuh.. Bro bleh rujuk kat thread "Perbincangan ttg PSU" --> http://mopedriders.forumotion.com/hardware-f4/desktop-pc-perbincangan-ttg-psu-power-supply-unit-t93.htm. Kek dalam tu ada siap bagi list lagi psu yg ok.. kalau utk OC, Single 12V+ rail adalah terbaik dari multi-rail sbb stability. Kenapa ko cakap PSU ko punca lak? Ada nampak benda-benda aneh ke? Very Happy


    LcBoy135z wrote:
    kInOzAwA wrote:
    LcBoy135z wrote:itu dia penerangan yg bergune drpd abg kino saya lol!

    aku xlepas² lagi bt oc nih..sape leh bantu cheers hmm

    dah upgrade cooling solution ke blm ke guna std cooler? kalau std cooler baik jgn, pc anda memerlukan upgrade. Kipas dah berhabuk tuh... load temp berapa kalau tak OC? kalau load temp atas 70 deg celcius, jgn OC dulu nanti hangus je proc tu.. huuhuhuhu...

    upgrade cooling solution dan upgrade proc dgn mobo dulu. Smile


    tang cooling tuh mmg std kilang..sbbnyer baru lepas upgrade gc..sagap sgt nak men game..hahhaha

    cooling yg mcm mner tuh...lagi satu proc tu ape?processor ke?

    aku pnyer proc intel dual core je..hurm mcm mner tuh yee hmm

    Cooling yg dimaksudkan = CPU cooling.. huhuhuhuhuh... Proc = processor. CPU cooler std utk proc tu tak mampu nak tanggung beban lebey bila OC, lagi lagi kalau heatsink tu dah lama @ tak penah cuci.. habuk mesti byk.. Habuk/debu akan block fan dari bergerak mcm first buy. So, seelok-eloknya 6 bulan sekali check CPU fan.. dan tukar ler dia punya heatsink thermal paste tu... Solution terbaik kalau ko tanya aku... upgrade ler 3rd party CPU fan / heatsink. Byk brand yg ada kat pasaran. Nak murah ada mahal ada. Performance lain-lain. Tapi memandangkan ko rasa nak oc,, beli je ZALMAN CNPS9700 air cooling aku tu.. hahahahahah... bleh support ko nyer cpu / mobo socket 775 tu... Very Happy

    Air cooling tu tengah bertapa dalam laci.. tak terusik sampai sekarang... Intel C2D series apa? E2XXX? E6XXX? E84XX? Very Happy


    brpe ongkosnyee lol!

    aku byr ansur² bleh x?hahaha..bleh la..


    proc aku intel serie E2180 jee..review skit..hehhe

    haa, sesuai sgt laa tu.. pegi check sini: http://mopedriders.forumotion.com/pelbagai-barangan-selain-barang-motor-f37/zalman-cnps-9700-led-cpu-heatsink-for-sale-ultra-quiet-cpu-cooler-t547.htm


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Mon 12 Apr 2010, 4:39 am

    dh ckeck pon..hehhehe...

    dh pnah tgk bende nih....ape yg power pkai cooler nih

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Mon 12 Apr 2010, 10:37 am

    LcBoy135z wrote:dh ckeck pon..hehhehe...

    dh pnah tgk bende nih....ape yg power pkai cooler nih

    better temperature than standard cooler. gunanya utk Overclocking.....


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Mr S on Mon 12 Apr 2010, 1:54 pm

    hahahah~ xde nye aku sengal sgt bgth cmtu..hahah~ xdela aku takot dia dpt detect ja..ehe~ ok la berbaloi gak la bli yg life time warranty..heheh~

    haa..ada pn artikel sal pump tq2~ hooray hooray

    tula..bru terperasan ada thread PSU~ ^_^' aku pn bru nk memahami PSU nih~ duk bca artikel nieh..xphm2 lg..bkn dak lektrik pn..hihih~ xdela..aku takot dia x xstabil time tgh oc..biasa nye ape tnda2 aneh..abg naga PSU dia da jammed..abis hdisk 500G dia crash..haha..tula..degil aku suh tuka xmo~

    http://www.hardwaresecrets.com/article/728/1

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Mon 12 Apr 2010, 3:12 pm

    rujuk sini bro:

    http://www.jonnyguru.com

    aku trust dgn johnny guru.. dia byk gak join forum forum system, apa yg dia review tu pada aku accurate.. satu lagi dia ni agak susah nak bagi markah dkt produk² PSU. So, yg mana dia review terbaik tu.. ok ler.. lagipun dia dah lama buat review PSU.

    Smile

    Corsair resale value tinggi.... senang sket jual dari brand lain. Ambik PSU besar² sgt pon x guna kalau tak utilize PSU tu bebetul. Kecuali kalau ko nak standby utk buat super-duper rig.... quad sLI ke triple CFX ke. GC lagi byk pakai power dari CPU. Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Mr S on Mon 12 Apr 2010, 6:07 pm

    owhh~ tq2~ aku da tgk review sal corsair..tp xsme model gak mantap~ yg aku baca model 950watt..mantap..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Mon 12 Apr 2010, 7:59 pm

    TX (non-modular) series corsair = single 12V+ rail. HX (modular) series corsair = dual 12V+ rail.

    tapi at least... 80 plus efficiency bro.. Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Mr S on Tue 13 Apr 2010, 3:19 am

    bro ada ckp Single 12V+ rail adalah terbaik dari multi-rail sbb stability aku still x phm..aku da baca pn..xphm gak..sbb ada gak PSU yg bagi 2 rail 12V+ cth Cooler master 500 watt nih~ maksud bro PSU yg hanya pakai 1 rail 12V+ terbaek utk OC ek?? atau pn tgk pada sys PSU tu even dia provide 2 rail 12v+ tp rail dia asing2 ea? cmtu ke?

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Tue 13 Apr 2010, 7:17 am

    kenapa aku cakap single 12v+ rail better than multiple rail? bro baca kat sini:

    http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990
    http://www.overclock.net/faqs/88626-info-do-you-need-multiple-12v.html
    http://www.silverstonetek.com/tech/wh_single12.php?area=usa
    http://www.hardwarecanucks.com/forum/power-supplies/3861-single-vs-multi-rail-psus.html
    http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=23916
    http://forums.pcpitstop.com/index.php?s=4307518c6cbc4e3830271ab3fc6f6ebc&showtopic=181931&st=10&p=1670050&#entry1670050


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Mr S on Tue 11 May 2010, 3:24 am

    hohoho!! byk gle linkk!! sori bro lama xon9 bz sket..hmm..aku rasa aku tau la nape ble aku oc xleh nk p jauh aku nye water pump nie ada hasilkan magnetic field..sbb yg nie model submerge nye..aku tau ada magnetic field sbb aku kua kan magnet core dia time nk cuci..pastu aku onkan pump..aku letak magnet core tu kat luar pump magnet tu mcm tertarik...hm..ada efek gak ea menda nie?? mmg aku da wat mcm2 still mati kat 3.6Ghz stable...tension2..heheh~

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 11 May 2010, 12:31 pm

    ok aku nak tanya sket pada otai2 overclockers...
    walaupun aku punyer system ready to overclocks tp aku tak penah pun or tak berani utk pust to limit aku punyer sistem sebab aku sendiri tak berapa nak paham dgn setting FSB, RAM apa semua tu... aku dah try aca dan fahami tp still gak tak dpt nak memahami hahaahahaha dan walaupun mobo aku sertakan skali dgn software yg ia boleh overclock sendiri sampai satu tahap paling high system aku leh capai tapi program ni sendiri ada kelemahan sendiri... sebab aku penah overclocks sistem aku guna software tu bila dah smapi ke tahap tak stabil... software ni tanak rolling back ke system yg dia uji sendiri stabil... so setiap kali restart ia nya akan terus overclocks lagi skali smpai kadang2 sistem aku black out terus... bahaya tul.. system aku dr 2.6 leh bantai paling tinggi 4.4.. so skang ni aku maintain kat 3.66.. so aku nak try gak leh ke stabil kat 4.0 ke... ok gak tu huhuhu

    so aku nak tanya la..

    aku ada terjumpa software yg mana kita leh cuba utk culculate berapa tinggi kita leh capai berdasarkan setting2 yg kita nak... tp just dummy culculated la... SEBELUM kita sendiri terus cuba ke atas mobo bios setting tu.. so adakah software ni betul2 leh dipercayai?

    link - http://downloads.guru3d.com/CPUCalc-1.9.4-download-2017.html

    ade pendapat?


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    Admin
    Administrator
    Administrator

    Posts : 46
    Reputation : 0
    Join date : 29/06/2009
    Age : 59
    Location : Klang Valley

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Admin on Thu 16 Feb 2012, 4:58 pm

    tu CPU calc yg lama tu.. utk system lama ok kot..


    _________________
    Meleper sebelum anda dileperkan.

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Wed 09 May 2012, 2:40 pm

    baru beli proc baru

    e8500....siap sedia time cuti habeskan masa utk OC..mintak tunjuk ajar naaa Very Happy

    Sponsored content

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Sponsored content Today at 9:02 am


      Current date/time is Sun 11 Dec 2016, 9:02 am