Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    OVERCLOCKERS UNITED!~

    Share

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sun 06 Sep 2009, 3:59 pm

    Salam...

    Kepada mereka² yg kaki suka godek pc tu.. meh ler share something pasal overclock ni.. Kalau korang ada buat oC kat pc, beritahu ler result n posting ler gambar sekali atau apa² link yg korang suka kat sini pasal OC nih... Very Happy


    Last edited by kInOzAwA on Sat 10 Apr 2010, 9:32 pm; edited 1 time in total


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Wed 09 Dec 2009, 7:06 pm

    sbnrnyeee aku tertnyer² ape itu overclok/oc..

    bleh terangkan x??

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Fri 11 Dec 2009, 8:50 am

    overclock tu maksudnya push speed pada proc / ram lebih pada stock limit yang dia ada.. contohnya kalau guna Intel Core2Quad Q9550 stock speed 2.8Ghz bila push oc leh dpt speed 3.2ghz to 4ghz. Tu ler yang dinamakan overclock. Sebelum nak OC kena tau dia punya OC fundamental dulu. Ada dua cara utk oc, sama ada melalui bios atau guna software dalam windows os. Kelebihan guna bios utk oc, rate oc tu kalau tukar mana² os lepas tu pon akan di read ikut clock rate dari hasil oc tu. kalau guna software kat windows bila boot(1st screen selepas restart) cuma guna stock clockspeed. Cuma dkt windows je dia akan ikut oc rate tu.


    Kalau nak oc sila pastikan anda tau apa yg anda buat... kalau tersilap / terlebih setting pc anda akan meletup... elakkan penggunaan cpu cap ayam.

    lagi satu bila korang dah tersilap setting utk oc, kena reset balik bios. Korang kena tau mcm mana nak reset jumper pin pada bios. Cara nak reset pin jumper tu senang je... baca ler manual book mobo tu. Kat bios ada satu jenis pin yang namanya CMOS pin, dia ada huruf 1,2,3. pastu pin tu plak kedudukan dia antara 1 & 2. Utk reset bios kena letak pin tu pada pin no 2-3. [PERHATIAN: nak buat benda ni kena off pc dulu nanti kalau korang tetiba main pasang, sebarang kejadian spt pc meletup n mengakibatkan kecederaan tanggung sendiri] Pastu try tekan reset button / power button. Tunggu 5-10 saat. Offkan balik pc. Tukar balik pin CMOS tu pada kedudukan 1-2. Biasanya motherboard mahal ada button je utk reset. Apa yang aku ajar ni cuma cara nak reset secara manual yg bleh digunapakai pada semua jenis motherboard x kira murah ke mahal. Very Happy

    Utk oc korang kena ada beberapa benda yg nak kena upgrade:

    1. PSU
    2. RAM
    3. CPU FAN

    PSU: cari ler yg reliable psu brand cam Corsair HX, TX series ke or CoolerMaster Real Power, Silent Power or UCP, Antec, Tagan dll spt yg dah diterangkan dalam thread lain.

    RAM: Kenalpasti chipset ram tu bleh handle oc ke tak. Intel sbl I7 mix processor/ram ratio. Kalau guna value ram agak susah nak push ratio antara ram dgn proc tu naik tinggi tinggi. OC jgk melibatkan voltage, kena ada buat penambahan voltage pegi kat proc atau ram. So, utk DDR2 kebawah cari ler RAM high performance seelok-eloknya... Bila dah oc processor guna FSB (Front speed bus) atau upkan multiplier (AMD jenis black edition n Intel Extreme series processor) yang dah diunlock tu ke angka lebih tinggi, korang kena buat adjustment dkt ram timing utk dptkan hasil yang balance antara RAM - processor. makin rendah timing pada ram maksudnya makin laju ler RAM tersebut bertindakbalas. Nak dptkan kelajuan ram jgk kena adjust voltage supply pada ram. Semua adjustment ni ada kat bios dan software utk OC kat windows.

    CPU FAN: biasanya bila korang beli pc dari kedai akan dpt stock cpu fan (standard) yang kurang sesuai bila digunakan utk oc. So, korang kena upgrade cari CPU fan yang lebih besar yang bleh support suhu yang lebih panas bila dioc nanti. Memacam jenis cpu fan aftermarket yang dijual sekarang dgn memacam pilihan brand. Coolermaster, Thermalright, Thermaltake, Prolimatech, Zalman, Sunbeam, Xigmatek dll. Korang bleh baca review utk tgk keupayaan memacam pilihan cpu fan ni kalau teringin nak oc proc tu. Kalau jenis yang dah advance bleh ler upgrade plak ke Watercooling. fungsi pon sama cuma watercooling suhu akan dpt lebih sejuk dari air cooling. So ada byk kelebihan utk buat OC.

    Paham ke tidak? lol!


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Fri 11 Dec 2009, 12:09 pm

    kInOzAwA wrote:overclock tu maksudnya push speed pada proc / ram lebih pada stock limit yang dia ada.. contohnya kalau guna Intel Core2Quad Q9550 stock speed 2.8Ghz bila push oc leh dpt speed 3.2ghz to 4ghz. Tu ler yang dinamakan overclock. Sebelum nak OC kena tau dia punya OC fundamental dulu. Ada dua cara utk oc, sama ada melalui bios atau guna software dalam windows os. Kelebihan guna bios utk oc, rate oc tu kalau tukar mana² os lepas tu pon akan di read ikut clock rate dari hasil oc tu. kalau guna software kat windows bila boot(1st screen selepas restart) cuma guna stock clockspeed. Cuma dkt windows je dia akan ikut oc rate tu.


    Kalau nak oc sila pastikan anda tau apa yg anda buat... kalau tersilap / terlebih setting pc anda akan meletup... elakkan penggunaan cpu cap ayam.

    lagi satu bila korang dah tersilap setting utk oc, kena reset balik bios. Korang kena tau mcm mana nak reset jumper pin pada bios. Cara nak reset pin jumper tu senang je... baca ler manual book mobo tu. Kat bios ada satu jenis pin yang namanya CMOS pin, dia ada huruf 1,2,3. pastu pin tu plak kedudukan dia antara 1 & 2. Utk reset bios kena letak pin tu pada pin no 2-3. [PERHATIAN: nak buat benda ni kena off pc dulu nanti kalau korang tetiba main pasang, sebarang kejadian spt pc meletup n mengakibatkan kecederaan tanggung sendiri] Pastu try tekan reset button / power button. Tunggu 5-10 saat. Offkan balik pc. Tukar balik pin CMOS tu pada kedudukan 1-2. Biasanya motherboard mahal ada button je utk reset. Apa yang aku ajar ni cuma cara nak reset secara manual yg bleh digunapakai pada semua jenis motherboard x kira murah ke mahal. Very Happy

    Utk oc korang kena ada beberapa benda yg nak kena upgrade:

    1. PSU
    2. RAM
    3. CPU FAN

    PSU: cari ler yg reliable psu brand cam Corsair HX, TX series ke or CoolerMaster Real Power, Silent Power or UCP, Antec, Tagan dll spt yg dah diterangkan dalam thread lain.

    RAM: Kenalpasti chipset ram tu bleh handle oc ke tak. Intel sbl I7 mix processor/ram ratio. Kalau guna value ram agak susah nak push ratio antara ram dgn proc tu naik tinggi tinggi. OC jgk melibatkan voltage, kena ada buat penambahan voltage pegi kat proc atau ram. So, utk DDR2 kebawah cari ler RAM high performance seelok-eloknya... Bila dah oc processor guna FSB (Front speed bus) atau upkan multiplier (AMD jenis black edition n Intel Extreme series processor) yang dah diunlock tu ke angka lebih tinggi, korang kena buat adjustment dkt ram timing utk dptkan hasil yang balance antara RAM - processor. makin rendah timing pada ram maksudnya makin laju ler RAM tersebut bertindakbalas. Nak dptkan kelajuan ram jgk kena adjust voltage supply pada ram. Semua adjustment ni ada kat bios dan software utk OC kat windows.

    CPU FAN: biasanya bila korang beli pc dari kedai akan dpt stock cpu fan (standard) yang kurang sesuai bila digunakan utk oc. So, korang kena upgrade cari CPU fan yang lebih besar yang bleh support suhu yang lebih panas bila dioc nanti. Memacam jenis cpu fan aftermarket yang dijual sekarang dgn memacam pilihan brand. Coolermaster, Thermalright, Thermaltake, Prolimatech, Zalman, Sunbeam, Xigmatek dll. Korang bleh baca review utk tgk keupayaan memacam pilihan cpu fan ni kalau teringin nak oc proc tu. Kalau jenis yang dah advance bleh ler upgrade plak ke Watercooling. fungsi pon sama cuma watercooling suhu akan dpt lebih sejuk dari air cooling. So ada byk kelebihan utk buat OC.

    Paham ke tidak? lol!


    penerangan yg cukup jelas..knper ko xjd pnsyarah jer..huhu

    bagus²..aku fhm dh..tp xberani nak bt..spec pc low profile leww..hehehe lol!

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Fri 11 Dec 2009, 9:37 pm

    jadi pensyarah? x minat la.. aku lebih minat business.. hahahhaa

    sebenarnya ko bleh buat kat pc ko tu, cuma ko kena upgrade 3 benda yg aku cakap tu... Very Happy


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Sat 12 Dec 2009, 3:21 pm

    tlong list kan hrge tu bebe....hehe

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sat 12 Dec 2009, 4:24 pm

    cari ler xigmatex red scorpion cpu air cooler dalam rega RM125 kalau x silap aku.. ataupun beli je aku punya CPU air cooler Zalman CNPS 9700, harga baru RM240. Aku jual 2nd kat kengkawan murah je RM130 ambik ler..... agak besar gak air cooling fan tu... ko pakai casing apa?

    thermal compound ada lagi tak? kalau x de kena beli thermal compound dulu. Sbl lepas cabut stock air cooling tu kat bawah dia ko akan perasan ada mcm grease kaler gray., tu ler thermal compound.

    Beli Tuniq-TX2 thermal compound pon dah cukup. Rega bawah RM25. Cara nak guna ko bleh google dalam internet. type je ni ---> how to apply thermal compound to my processor

    lepas tu... beli ler PSU yang reliable. Cari yg 500w cukup. Kalau dah x de duit sgt beli je coolermaster extreme psu. Rega dalam RM2XX kebawah utk 500W coolermaster. Lain-lain brand lagi mahal. Elakkan beli PSU terlampau murah sbb biasanya brand x reliable dan rate wattage utk PSU tu x sama mcm yg dilabelkan.

    RAM corsair gaming tu bleh beli kalau nak oc. At least corsair offer lifetime warranty dan bleh upkan voltage utk ram tu. Rega dalam RM1XX - 2XX camtu ler.


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Tue 15 Dec 2009, 5:58 am

    brpe anggaran tuh...

    ntah bile la aku akan bt ni semua..huh

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Wed 16 Dec 2009, 8:49 am

    budget ler dalam RM1000, senang sket nak berbelanja... Razz


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Mon 21 Dec 2009, 4:12 am

    kInOzAwA wrote:budget ler dalam RM1000, senang sket nak berbelanja... Razz


    mak aiiii...besOOOOnye bajet..kner tggu dh ada gaji la nmpknyee..

    lol! lol!

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Tue 22 Dec 2009, 8:44 pm

    ermmm budget yg diberi tu x ler besar mana.. nak main OC kena banyak melabur.. macam bikin motor jugak. Concept dia sama je... motor nak bikin laju, serupa jgk dgn pc.. nak laju pon mesti keluar duit lebey.. tapi kalau nak best lagik upgrade ler ke Core2Duo processor jenis e8400 - e8600. Bleh OC tinggi²... Very Happy


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Mar 2010, 4:28 pm

    hahahahahhahahahaa


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Mar 2010, 8:28 pm

    gelak plak kapan. tau laa pc power... aku pon x mampu nak kasi power camtu uwaaa


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 24 Mar 2010, 2:14 pm

    waklu... ko i7 tu... aku baru i3.. ade sesetangah game aku try full spec kantoi gak..
    tersekat2 gak le... kena blajor ngan hang nih


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    jem
    KameraMan MRC
    KameraMan MRC

    Posts : 655
    Reputation : 3
    Join date : 30/06/2009
    Age : 31
    Location : son of dick port-maju la wangsa

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by jem on Fri 26 Mar 2010, 8:33 pm

    kapan n kino pc power!! mcm moto memasing gak..bile la pc aku nk power...huhuhuhuahuahuah


    _________________
    MARI2 TGK N TRY..XMAHAL, RM20 JE..MARI CUBA TGK!!

    http://www.marhaban2u.com/?ref=1689

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Fri 26 Mar 2010, 10:13 pm

    ko le binjai pegi beli branded pc sapa suruh... hahahahaha...
    jual cepat buat custom pc je


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sat 27 Mar 2010, 3:34 pm

    jem wrote:kapan n kino pc power!! mcm moto memasing gak..bile la pc aku nk power...huhuhuhuahuahuah

    tu ler jem.. lenkali jangan beli pc branded kalo nak main games or nak upgrade brg. Buat keje opis taip menaip ok laa.. Kalo nak beli gak, beli alienware yg rega RM15k = RM8k (custom pc). hahahahhaha. lol! So, dah rugi berapa banyak bayar dkt brand je. huhuuhuhuhu...

    PC branded sesuai utk org yg tak nak pikir upgrade @ tak berapa mahir sgt pasal system. Mobo pc branded biasanya cikai dan tak banyak function, cukup syarat je. PSU pon cukup cukup utk support apa yang dorang bagi tu je. Ram plak value + frequency n timing tak berapa bagus kecuali beli high end branded baru ok sket. Tapi serious laa.. sapa yang cakap branded pc tu terbaik mmg tak bleh bla... Korang kena ingat PC branded kalau Overclock terus void warranty kecuali pc branded yg high end yg terma syarat dia mmg tujuan utk OC je. Apa yg terbaik tu aku pon tak paham! hhuhuuhuhuhuhuh...


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sat 10 Apr 2010, 9:00 pm

    Mr S wrote:haah kan~ tula..nk oc nie take time n kesabarn..heheh~ ^_^ mcm pancing 'ikan' gak Razz
    ram pe yg bgs utk oc? tp klu ram biasa dia jd blue skrin..tu ram prob..

    erkk?? yeke? da nk tuka soket ea? hmm..ala..guro2 ja bro..hehe~ modal besar tu nk tuka sme sys br..tp aku rasa da tau da prob dia pe heat..td aku tgk asal cecah 63 trus hang..hehe~ kene upgarde WC baruuuu~ hahahah~

    betul-betul mmg kena sabar... test satu satu yg penting. oc sekali belum tentu jadi. kena ambik masa.. study pasal benda benda tuh semua. Oh ya aku terpakai asal base clock lak.. hahahaha sebenarnya BASE CLOCK (BCLK) ciri-ciri yg ada utk Intel LGA1366/LGA 1156 bro. Dia dah tak guna nama FSB (Front Side Bus) mcm yg ada kat AMD. huuhuhuhuh... FSB is dead. Intel LGA1366 dah tak bergantung pada NB sgt utk OC. Apa-apa direct ke cpu. RAM direct ke CPU. So ada dua on-die temp dgn cpu temp. On die temp ni yg penting ooo... Temp 1 = cpu temp, Temp 2 = On die temp. Bila sentuh base clock, on die punya temp naik mencanak plak tu.. hahahahhaha....

    Ram pe yg bagus? subjective soalan tu bro... Ram bukan bergantung pada brand tapi pada chip dia yg buat dia bagus or tak. Mcm DDR2.. micron D9. DDR3 hyper-elpida yg top skang. Micron D9 mcm kurang sambutan lak dkt DDR3. Tak tau apsal. padahal masa DDR2, tu ler golden chip utk dpt result terbaik...

    Ok kalau bro nak tau ram tu bagus tak bagus bro tgk pada dia punya CL... tahap latency dia... Mcm DDR3 - terbaik mmg ler 2200Mhz CL7 tapi tak tau ler mobo bleh support ke tidak. Tak semua mobo mampu nak support kelajuan Ram camtu... Dapat CL7 2000Mhz pon ok bro... tapi kalau beli RAM 2000Mhz CL7 pon kalau tak oc ram tu takde guna gak.. sbb starting dia pon akan start 1333mhz. Kalau camtu baik beli value ram je. Tapi kalau OC proc guna base clock confirm benda tu tarik ram oc sekali secara tak langsung. Dapat CL7 1600Mhz pon dah ok sbb rata-rata mobo bleh support lagi kelajuan camnih. 1333Mhz permulaan utk DDR3, So ram value pon mmg start dari angka tu. Kalau pakai ram value nak oc proc kaw kaw mungkin masalah sket, sbb ram value kebiasaannya (kecuali chip jenis hyper-elpida) jenis elpida biasa mmg tak bleh push sgt... Mcm dalam kes bro... byk brand yg ok pada aku.. Team, Patriot, Corsair (Dominator series... mahal sket dari ram lain...), OCZ semua ok... Kalau utk gaming beli ram jenis high performance mmg takde guna sbb tak nampak sgt pon beza kecuali kalau buat benchmark. Utk gaming value ram pon ok. Skang ni antara ram top yg aku mengidam Corsair Dominator GTX series.. hahahahahha.. mahal giler. RM2k++.. Dominator GT DDR3 pon dah seriban lebey... aduhhhh :duh:

    So, pasal wc tu upgrade ler slow slow bro... Beli Reservoir MCRES pon dah ok.. rega dalam RM100 je skang. Pump plak bro amik yg nih:

    EK DCP 4.0 dalam RM240.00 reganya....

    lain-lain, bro upgrade Waterblock EK Supreme LT RM200 je kalau tak silap aku laa... Tubing lak amik duralene 1/2"-3/4" RM15 per ft. Barb beli yg biasa je... RM30 per pair. Ada sen lebih baru amik Radiator. Buat masa skang guna ler dulu radiator bro tu. Guna distilled water (dekat 7E kan ada jual... brand apa ntah.. kalau dulu laboost skang aku dah tak ingat nama apa...)

    kalau bro berminat bleh ler usha-usha produk-produk ikut brand dgn melawat link premium WC brand kat bawah:


    EK wb (Slovenia) - http://www.ekwaterblocks.com
    Swiftech (USA) - http://www.swiftech.com @ http://www.swiftnets.com
    TFC @ The Feser Company (Germany) - http://www.feser-one.com @ http://www.tfc-xchanger.com
    XSPC (UK) - http://www.xspc.biz
    Thermochill (UK) - http://www.thermochill.co.uk/blog/new-website
    Koolance (USA) - http://www.koolance.com
    Watercool (Germany) - http://www.watercool.de
    Ybris (Italy) - http://www.ybris-cooling.it
    Alphacool (Germany) - http://www.alphacool.com
    Aqua Computer (Germany) - http://www.aqua-computer.de/e_index.htm
    D-Tek (USA) - http://www.dtekcustoms.com
    Danger Den (USA) - http://www.dangerden.com
    Mips (Germany) - http://www.mips-computer.de



    hehe


    Last edited by kInOzAwA on Tue 13 Apr 2010, 9:31 pm; edited 2 times in total


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by LcBoy135z on Sun 11 Apr 2010, 6:13 am

    itu dia penerangan yg bergune drpd abg kino saya lol!

    aku xlepas² lagi bt oc nih..sape leh bantu cheers hmm

    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Mr S on Sun 11 Apr 2010, 11:39 am

    tp bro aku tgk org len oc voltage xsampai pn 1.65 da pun stabil..smalam aku try 1.65volt proc 720..temp sampai 63 deg dia hang..bro rasa sbb temp ea??

    nie link dia

    http://spreadsheets.google.com/pub?key=0AnWGtkCb58nwckgzTmd5SDFXbU9zN3pKZVZtTnZHQ1E&gid=0

    nie aku nye spec pc..biasa2 ja brg2 lama..nie sntdrt gaban la x oc lg..ehe~ ^_^



    pasal ram plak..cmne kte nk tau ram tu guna chip DDR3 hyper-elpida ke x? sbb biasa nye dorg ttp chip tu ngn cooler fin..heee~

    hmm..xth lak aku bro NB men peranan gak..bkn ke memory controller utk AMD pada proc tu sendri ke? patut la intel kene pakai WC nk oc kaw2..hahah~ xth la dia da tuka concept sys dorg..dlu aku minat amd sbb memory controller dia pada cpu tu so latency speed dia mantap r..satu lg xde cool bug even aku xmen L/Nit pn..tp 1 kelebihan jgk la..hahah~ Razz

    sal pump..alang2 nk bli pump bek cari yg puas ati..sbb pump nk pakai lama..klu laing D-5 ngn speed cntoller bpe ea bro? flow rate n pressure utk pump ni kuat gak kan antara pump2 len? ke bro ada suggest pump len yg ok? area arga rm350 lebih2 sket..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sun 11 Apr 2010, 1:54 pm

    Mr S wrote:tp bro aku tgk org len oc voltage xsampai pn 1.65 da pun stabil..smalam aku try 1.65volt proc 720..temp sampai 63 deg dia hang..bro rasa sbb temp ea??

    nie link dia

    http://spreadsheets.google.com/pub?key=0AnWGtkCb58nwckgzTmd5SDFXbU9zN3pKZVZtTnZHQ1E&gid=0

    nie aku nye spec pc..biasa2 ja brg2 lama..nie sntdrt gaban la x oc lg..ehe~ ^_^



    pasal ram plak..cmne kte nk tau ram tu guna chip DDR3 hyper-elpida ke x? sbb biasa nye dorg ttp chip tu ngn cooler fin..heee~

    hmm..xth lak aku bro NB men peranan gak..bkn ke memory controller utk AMD pada proc tu sendri ke? patut la intel kene pakai WC nk oc kaw2..hahah~ xth la dia da tuka concept sys dorg..dlu aku minat amd sbb memory controller dia pada cpu tu so latency speed dia mantap r..satu lg xde cool bug even aku xmen L/Nit pn..tp 1 kelebihan jgk la..hahah~ Razz

    sal pump..alang2 nk bli pump bek cari yg puas ati..sbb pump nk pakai lama..klu laing D-5 ngn speed cntoller bpe ea bro? flow rate n pressure utk pump ni kuat gak kan antara pump2 len? ke bro ada suggest pump len yg ok? area arga rm350 lebih2 sket..

    tu yg dorang dpt proc tu golden chip or Engineering Sample (ES) bro... lain dari retail biasa or mungkin jrg-jrg je org dpt yg terbaik camtuh... batch no, stepping bro dah check? satu lagi bro ada main adjust tak mcm kurangkan dia punya multiplier lebihkan FSB? kekadang benda tu pon main peranan. Multiplier pada aku sucks ler bro... Benda ni kekadang buat proc ada limitation. Letak tinggi multiplier bila FSB rendah, kekadant tak stabil. Cuba bro try rendahkan multiplier, tinggikan sket FSB, ram voltage tinggikan sket. NB voltage pon kasi tinggi sket. Pastu memory controller punya v-core pon bro kasi tinggi sket. tgk dia run stable ke tak.

    Berbalik pada cerita mat saleh punya OC,
    kalau nak diikutkan mmg kita tak bleh nak ikut cam negara europe / america, negara dorang sejuk.. tgk je dorang guna air cooling suhu dah berapa bila oc.. kita punya negara panas, tu sebab kekadang review yg omputih buat dkt negara dorang tak accurate dgn cuaca negara kita... ambient temp main peranan paling besar dalam oc gak tu bro.. guna aircond dgn tak guna aircond pon suhu dah bleh bertukar.. huuhuhuhuuhuhuh...

    pasal ram tu bro leh google cari maklumat ram apa yg guna hyper-elpida dgn elpida biasa.. kalau value ram kekadang ada yg jenis hyper-elpida lagi senang nak check sbb takde heatspreader/cover. kalau jenis yg high performance punya ram, bro leh google cari maklumat brand, model, batch or date of manufactured dkt box. Maklumat dalam google mesti ada tu bro... Google ni byk manfaatnya.. huuhuhuhuuhuh...

    Memory controller AMD mmg dkt proc, tapi ada limitation bro.. Kalau set abis kalau tak dpt nak tinggi OC tu mungkin hal-hal berkaitan ram / mobo nb setting ada yg tak kena... Setiap mobo setting v-core pon lain-lain kalau bro perasan. Gaygaybyte (gigabyte) biasanya kena set v-core lagi tinggi dari mobo lain yg sama jenis.. kalau DFI lain plak. tu yg mat saleh OC dalam database yg bro bg tu pakai 790 FX series tu bro.. mmg terbaik utk OC. Bro dah try update latest bios ke dkt mobo mana tau kot-kot ada bug ke? huhuuhuhuhu

    ok berkaitan pump... Nak terbaik ada dua jenis pump yg aku suggest:

    Swiftech MCP655 (Laing D5) ataupun Swiftech MCP355 3.2 (Laing DDC 3.2).. MCP655 dgn speed controller rega dia RM360 je bro. Kalau bro beli pump tu original barb dia mmg fix saiz 1/2". Kalau bro nak guna barb lain boleh tapi kena beli yg special edition modded MCP655 mcm ni:



    harga dia mahal sket dari standard mcp655. Dalam RM4XX+.

    Tapi, kalau bro jenis rajin nak mod sendiri pon boleh ni aku ada page yg ajar camner nak mod pump tu sendiri:

    http://forums.pureoverclock.com/showthread.php?t=7008

    tapi make sure bro buat dia punya thread hole tu saiz 1/4". Baru semua barb dgn compression fitting bleh sumbat kek situ...

    Satu lagi cara utk guna barb lain, kena beli pump top mcm aku ler bro... banyak gak brand pump top, dari EK, Bitspower, Koolance etc.. EK punya X-top murah je bro dalam RM150.

    Ok, kalau MCP355 DDC 3.2 plak dia punya standard barb saiz 3/8". Kecik giler tu utk tubing.. Confirm tak bleh pakai dgn tubing saiz 7/16 or 1/2". So, kalau nak pakai kena beli dia punya Top gak.. Brand yg paling femes utk Top DDC 3.2 = XSPC dan EK.

    Berbalik pada flow rate dgn head pressure camni.

    Flow rate - MCP655 better than MCP355
    Head pressure - MCP355 better than MCP655

    So, kalau loop bro panjang MCP655 mmg terbaik.. tapi kalau dari segi kelajuan pressure keluar masuk air plak MCP355 lagi baik... Bro bleh pilih mana bro nak. Kalau bro nak beli dua-dua pump lagi chare... hahahahahhahahahahah Laughing

    Apa-apa hal kalau bro nak tgk byk pilihan Custom WC dgn harga singgah ler kat website yg tersangat femes dikalangan pengguna custom WC serata dunia ni:

    SIDEWINDER COMPUTER ==> http://www.sidewindercomputers.com

    Kalau bro beli complete set custom WC dari website tu mmg murah Smile


    gambar² pelbagai pilihan mod top utk Laing D5:

    Bitspower mod top / body:



    EK top:



    Koolance top:



    EK Dual pump top:

    yg ni mahal ler plak... adehhh... drool


    Kalau dari segi performance utk D5 top, kalau tgk review rata-rata reviewer komen EK X-top paling tinggi head pressure dgn flow.

    Ada jugak yg jenis Pump sambung dgn EK top sekali sambung dgn reservoir EK multioption res. Mahal gak benda nih...



    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sun 11 Apr 2010, 2:30 pm

    LcBoy135z wrote:itu dia penerangan yg bergune drpd abg kino saya lol!

    aku xlepas² lagi bt oc nih..sape leh bantu cheers hmm

    dah upgrade cooling solution ke blm ke guna std cooler? kalau std cooler baik jgn, pc anda memerlukan upgrade. Kipas dah berhabuk tuh... load temp berapa kalau tak OC? kalau load temp atas 70 deg celcius, jgn OC dulu nanti hangus je proc tu.. huuhuhuhu...

    upgrade cooling solution dan upgrade proc dgn mobo dulu. Smile


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Mr S on Sun 11 Apr 2010, 2:52 pm

    batch no?? ada cop pada proc kan?? aku nye kotak tah kemana2 tah..ahaha~ tula..aku pn rasa cmtu gak pakai multiplier nie cm susa gak nk stable..dlu aku pakai AMD X2 BE pakai multiplier pn cme leh p smpai 3.1Ghz ja..tp ble da pakai FSB dapat gak cecah 3.25Ghz..pastu tu la last da xleh da..hee~ nnt aku try men voltage cm bro ckp kan tu.. Smile skrg nie bz sket..nk OC nie kene bertapa lam blik lama2 n xde keje len nk wat..br best! hahah~ Twisted Evil

    perggh~ dari segi bro ckp mmg bro da google gile2 da nih~ ram XMS nie aku rasa dalam ktgri value ram lg kot..hmm..aku pn xth da forum2 yg best2 cmni..hihih~ byk gle info nieh bro tq hooray sal chip 790FX mmg la best sbb arga pn best~ ahaha~ aku nye pn br cbe2 nak pakai 790GX bwh sket..so performance bwh sket la jgk..hihihi~
    td aku google dapat sket la list memory chip nieh~

    http://ramlist.i4memory.com/ddr3/

    bro pe komen bro lak sal chip Elpida Hyper memory dorg ckp chip nie prob da~ adeh~ keciwa~

    http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1433248/elpida-memory-deaths-plot-thickens

    http://www.hardwarecanucks.com/news/memory/corsair-pulls-dominator-gt-memory-due-mount-concerns-failing-elpida-hyper-ics/

    http://www.anandtech.com/show/2799

    sal pump lak..bagi bro la better bli satu set Swiftech MCP655 (Laing D5) atau bli dia nye top ja? sbb dari segi harga nampak lagi berbaloi pump custom cmtu mcm yg bro pakai~ performce mcm ne? tp kan bro bkn ke bile head pressure tgi dia nya water flow pn tgi gak ke? satu lgi ble kite ubah dia nye barb xturun kan performance pump tu kan?? kalau kte bli top ja kan..cmne lak ngn dia nye motor? kene bli asing ea?? ehh~ byk tnye lak aku nihh~ sweat

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by kInOzAwA on Sun 11 Apr 2010, 4:01 pm

    Mr S wrote:batch no?? ada cop pada proc kan?? aku nye kotak tah kemana2 tah..ahaha~ tula..aku pn rasa cmtu gak pakai multiplier nie cm susa gak nk stable..dlu aku pakai AMD X2 BE pakai multiplier pn cme leh p smpai 3.1Ghz ja..tp ble da pakai FSB dapat gak cecah 3.25Ghz..pastu tu la last da xleh da..hee~ nnt aku try men voltage cm bro ckp kan tu.. Smile skrg nie bz sket..nk OC nie kene bertapa lam blik lama2 n xde keje len nk wat..br best! hahah~ Twisted Evil

    perggh~ dari segi bro ckp mmg bro da google gile2 da nih~ ram XMS nie aku rasa dalam ktgri value ram lg kot..hmm..aku pn xth da forum2 yg best2 cmni..hihih~ byk gle info nieh bro tq hooray sal chip 790FX mmg la best sbb arga pn best~ ahaha~ aku nye pn br cbe2 nak pakai 790GX bwh sket..so performance bwh sket la jgk..hihihi~
    td aku google dapat sket la list memory chip nieh~

    http://ramlist.i4memory.com/ddr3/

    bro pe komen bro lak sal chip Elpida Hyper memory dorg ckp chip nie prob da~ adeh~ keciwa~

    http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1433248/elpida-memory-deaths-plot-thickens

    http://www.hardwarecanucks.com/news/memory/corsair-pulls-dominator-gt-memory-due-mount-concerns-failing-elpida-hyper-ics/

    http://www.anandtech.com/show/2799

    sal pump lak..bagi bro la better bli satu set Swiftech MCP655 (Laing D5) atau bli dia nye top ja? sbb dari segi harga nampak lagi berbaloi pump custom cmtu mcm yg bro pakai~ performce mcm ne? tp kan bro bkn ke bile head pressure tgi dia nya water flow pn tgi gak ke? satu lgi ble kite ubah dia nye barb xturun kan performance pump tu kan?? kalau kte bli top ja kan..cmne lak ngn dia nye motor? kene bli asing ea?? ehh~ byk tnye lak aku nihh~ sweat

    huhuhu.. yup batch no ada dkt proc dgn kotak. Smile

    huhuhu.. sometimes chip ni menimbulkan masalah. tapi cerita yg bro baca tu cerita lama.. sbb skang ni elpida hyper still ada brand² ram yg guna... satu lagi chip DDR3 yg tgh naik Micron D9GTR (lebih famous utk 2x2GB (AM3/LGA1156/775) stick dari 3x2GB stick (LGA1366)). Prob elpida hyper sbb chip tu plak tak tahan panas bila terlebih dari recommended voltage (1.65v). Tapi dari segi kelebihan OC, mmg tak dinafikan Elpida hyper mmg best.. tapi kalau nasib tak baik bleh hangus gak chip tu.. adeh. As long as bro ikut dia punya recommended voltage ok je. Kalau tetiba buat hal pon RAM nih lifetime warranty. Tak silap aku kalau Corsair akan bagi 1 to 1 exchange kalau ram tu rosak.

    bro bleh refer kat sini:

    http://i4memory.com/f83/core-i7-x58-dealing-elpida-50mm-hyper-ics-overclocking-15908/

    http://i4memory.com/f74/corsair-dominator-gt-elpida-hyper-announcement-18738/

    lupa nak cakap... i4memory.com forum ni antara forum terbaik utk RAM overclocking.


    anyway aku lupa lak bro guna AMD.. oops! so the best bet utk RAM DDR3 dual channel.. bro carik ram yg guna chip Micron D9GTR.


    Pasal pump kalau ikut pendapat aku laa bro, better bro beli Satu set MCP655 standard & beli dia punya pump top. Kalau space jadi halangan or bro nak dia punya head pressure tinggi, beli MCP355 DDC 3.2 + XSPC top. Confirm lagi laju dia punya pressure dari MCP655+top. Bro bleh refer specs dkt bawah:

    MCP655 Technical specifications


    Nominal voltage: 12 V DC

    Operating voltage range: 6 to 14 VDC

    Nominal power (@ 12 V): 24 W
    Nominal current (@ 12 V): 2 amps
    Motor type: Brushless, microprocessor controlled

    Maximum head: 10 ft (3.1 m)

    Maximum discharge: ~ 317 GPH (1200 LPH)

    Connection size: 1/2" barbs
    Maximum pressure: 50 PSI (3.5 BAR)
    Temperature range: 32 °F to 140°F (0 °C to 60 °C)

    Electrical connector: Molex 4 pin

    Weight: 1.4 LB (650 gr.)

    Warranty: 50,000 hour MTBF (5 year lifetime)


    MCP355 Technical specifications

    Nominal voltage 12 V DC
    Operating voltage range 8 to 13.2 VDC
    Minimum starting Voltage 9 VDC

    Nominal power (@ 12 V) 18 W
    Nominal current (@ 12 V) 1.46 amps

    Nominal head (@ 12 V) 20.2 ft (6.1 m)

    Nominal discharge (@ 12 V) ~ 120 GPH (454 LPH)

    Connection size 3/8" barbs (10mm)
    Maximum pressure 22 PSI (1.5 BAR)
    Temperature range Up to 140°F (60°C)

    Electrical connector Molex 4 pin

    Weight 7.3 oz (207 gr.)
    Our noise measurement (non lab environment) 30 ~ 32 dBA in a quiet room @ 2'
    Motor type Electronically commutated, brushless DC, spherical motor
    Pump MTBF (Mean Time Between Failures) 50,000 Hours
    RPM Sensor 3 pin connector

    Performance bila guna 3rd party top better than stock top lebih-lebih lagi pada head pressure. tapi kalau guna MCP355 top lagi better kot. barb or compression fitting sama je bro. takde kesan dkt performance pon. beza antara tubing size performance pon tak ketara.. maybe 1/2" dpt 0.1 degree better than smaller tubing. So no big deal kan? huuhuhuhuhu...

    aku rasa bro tak faham pasal top. top ni sebenarnya cover utk pump.. pump still kena beli. top ni accessori part dan mungkin tambah sket performance dkt pump. bila bro beli pump n top. firstly bro kena tanggal stock top D5 tu... lepas tu masukkan top 3rd party punya dan screw. Settle. huhuhuuhuhu... ikut dia punya orientation dalam guide yg diberi itu je. Smile

    Sedikit info ttg OC utk bakal-bakal pengguna X58 / i7 user:
    http://forums.techpowerup.com/showthread.php?p=1837260


    _________________





    Mr S
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 34
    Reputation : 0
    Join date : 11/03/2010

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Mr S on Sun 11 Apr 2010, 6:29 pm

    haahkan btul gak bro ckp tu?? tp ble dia tau kte da tarik lebih volt ram tu bkn ke void waratty ke bro??

    sal OC ram nie mmg aku xde ilmu lg..pening r nk paham..ehe~ ^_^ yg aku tau sal latency speed ja..ehehe~ tp xreti sgt nk adjust detail2..ok2 bro take note chip Micron D9GTR..

    owh mcm tu ea..tp klu MCP355 DDC 3.2 + XSPC dia nye pressure head n flow rate dia jadi bpe lak bro??

    bro satu lagi nak tanye stakat nie PSU yg bgs pe ea? bkn in term of high watt tp in term of efficiency n stable utk extreme oc..mcm aku nye tu da ok ke ea? mybe slh satu reason dia x stable PSU aku gak..ehe~

    Sponsored content

    Re: OVERCLOCKERS UNITED!~

    Post by Sponsored content Today at 9:05 am


      Current date/time is Sun 11 Dec 2016, 9:05 am