Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Share

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Thu 03 Sep 2009, 1:39 am

    Kek dalam topik ni meh kita bincangkan pasal casing komputer lak. Sekarang memacam jenis ada.. dari yang cap ayam sampai branded full alloy memacam brand ada...
    Antara yang branded utk casing ni... Silverstone, Lian Li, CoolerMaster, LanCool, RaidMax, Gigabyte, Antec, Thermaltake, Zalman, Arctic Cooling, Aerocool, Foxxcon, Asus, Powerlogic, Enermax, Alienware, Sunbeam dan banyak lagi...

    Kat bawah ni ada sedikit gambar antara casing yang top meletup dan laris dipasaran... Memacam jenis ada... Mid-Tower, Full-Tower dan Desktop. tapi desktop style dah agak kurang orang minat sbb nampak mcm pc lama... Yg mid tower ketinggian dan saiz lebar sesebuah casing adalah lebih kecik dari Full-Tower. Kelebihan full tower adalah menyediakan ruangan yang cukup untuk menambah penyejukan dalam ruangan casing, ruang yg lebar dan besar maksudnya bleh buat setting Water Cooling. Kelemahan sbb terlampau besar so guna space yang agak besar. Amat tak sesuai kalau kat tempat yang kecik. Purata orang yg guna pc lebih ramai guna Mid-Tower berbanding Full-Tower, lagipun Full-Tower harganya agak mahal... rata-rata atas pada RM400 utk sesebuah casing.


    Antara gambaran Performance Casing kategori MID-TOWER yg menjadi kegilaan para gamers & enthusiast:

    LanCool PC-K62


    LanCool PC-K58


    Coolermaster CM690


    Aerocool Syclone


    Auzentech GMC Bulldozer R4


    Aerocool Aeroengine Plus


    Silverstone Fortress FT02


    Coolermaster HAF922


    Coolermaster Mystique 632


    Thermaltake Armor+ MX


    RaidMax Ninja (design tiru Alienware)









    Antara gambaran casing FULL TOWER yang menjadi kegilaan gamers & enthusiast:



    Silverstone TJ10


    Silverstone TJ-07
    *casing idaman nihhh best drool *

    Modded TJ07 murdermod case with WC!! wub

    Antec 1200


    Coolermaster HAF932



    Coolermaster Cosmos S




    customize & modded wc rig!!! wub

    *fuhh color dia menggoda lepas di mod!! wub *


    Coolermaster Cosmos Black Label (All Black)




    Gigabyte Aurora 3D 570


    Lian-Li PC-A77


    Lian-Li PC-888


    Coolermaster Stacker 830


    Coolermaster ATCS840


    Silverstone Raven RV01


    Silverstone Raven RV02


    Zalman GS1000


    Corsair Obsidian 800D


    Corsair Obsidian 700D ****NEW******




    Last edited by kInOzAwA on Tue 06 Apr 2010, 10:24 am; edited 11 times in total


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Fri 11 Sep 2009, 10:14 am

    casing apa yang korang guna yerk???


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 06 Jan 2010, 11:08 am

    aku guna casing alienware Razz


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Sat 09 Jan 2010, 12:38 am

    kasi tunjuk sket... gambar~ gambar~ hehe


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 5:35 am

    dah tukar.. x guna aliaenware dah guna yg ni plak...





    zaman alien dah habis... zaman transformers plak..... Auzentech GMC R-4 Bulldozer Case


    Last edited by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 5:48 am; edited 1 time in total


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 5:38 am



    kwel gler ahh... mana nak dpt ni hah aaaahahahahahhaa


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 9:55 am

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    Spoiler:

    kwel gler ahh... mana nak dpt ni hah aaaahahahahahhaa

    yang tu namanya Thermaltake Level 10, ada jual kat m'sia kena order n deposit, CEX computer shop kat seri kembangan tapi kat lowyat plaza tak tau laa ada ke takde sbb harga case nih terlampau mahal. Harga RM2500++ kalau tak silap. Casing tu hasil dari joint venture thermaltake dgn BMW . Kalau guna air cooling 100% ok laa, cuma aku kurang berminat dgn casing tuh sbb overpriced, nampak sempit dan terlampau compact dgn cooling ability tak tau potential dia lagik. Kalau orang macam hang nak guna memang ok laa, sbb lepas pasang confirm hang tak usik apa apa lagi.. hehehehe Smile

    maklumat lanjut:
    http://gizmodo.com/5428046/thermaltake-level-10-chassis-review-can-bmw-change-pc-design


    Last edited by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:03 am; edited 1 time in total


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:00 am

    lagi gambar Thermaltake level 10:



    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 10:02 am

    yg Auzentech tu ade ke hahahahhahaha


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:04 am

    nak auzentech pulak ke?


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 10:04 am

    tanye je hahahaaha


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:04 am

    auzentech takde masuk sini.. kalau nak bleh je... kena order laa.. hahahahahhaha


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:06 am

    ada sesetengah model Auzentech GMC yg lain dah masuk sini Smile


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 10:06 am

    rege mesti piau punye.. takpelah!


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:08 am

    weh hang guna yang ni sudahhh:



    Spoiler:

    Silverstone Raven RV01. harga dalam RM5XX-6XX camtu je.

    ada satu lagi model RV02, sat aku cari image.


    Last edited by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:11 am; edited 2 times in total


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 10:09 am

    hahahaha lawa gak tuh... satu Coolermaster HAF932 tu brapa...
    aku nak air flow kaw2 punyer


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:18 am

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:hahahaha lawa gak tuh... satu Coolermaster HAF932 tu brapa...
    aku nak air flow kaw2 punyer

    CM HAF932 (full tower) - RM430 - 450
    CM HAF922 (mid tower)- RM350 - 370


    nahhh aku kasi imej casing siap harga dari idealtech pc, pandan indah:

    Spoiler:


    Last edited by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:55 pm; edited 1 time in total


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:47 pm

    casing apa nak neh??? huhuhuhuhu briggin


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 4:51 pm

    kalu yg HAF 932 AMD tu leh ke..


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 4:57 pm

    RM430. alang alang casing dah besau tak nak upgrade cpu cooling? tak nak beli yg mahal yang ngam-ngam rega dalam serat lebey pon dah jadi... skang ni pon musim panas... huhuhuuhuhuh

    oc laa sket... 2.93ghz naik jadi 3.4ghz ke 3.6ghz ke.. Very Happy


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 5:00 pm

    kInOzAwA wrote:RM430. alang alang casing dah besau tak nak upgrade cpu cooling? tak nak beli yg mahal yang ngam-ngam rega dalam serat lebey pon dah jadi... skang ni pon musim panas... huhuhuuhuhuh

    oc laa sket... 2.93ghz naik jadi 3.4ghz ke 3.6ghz ke.. Very Happy

    ok la tu up sket...
    tambah cooling lak..
    oc sampai 3.6mhz tu dia mintak ape lagi.. kipas sekeliling casing ke


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 5:05 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:RM430. alang alang casing dah besau tak nak upgrade cpu cooling? tak nak beli yg mahal yang ngam-ngam rega dalam serat lebey pon dah jadi... skang ni pon musim panas... huhuhuuhuhuh

    oc laa sket... 2.93ghz naik jadi 3.4ghz ke 3.6ghz ke.. Very Happy

    ok la tu up sket...
    tambah cooling lak..
    oc sampai 3.6mhz tu dia mintak ape lagi.. kipas sekeliling casing ke

    tak laa... upgrade cpu cooler je. yang std mari dari intel, amat lemah dan takde keupayaan nak tahan suhu panas pon. load temperature bila guna stock heatsink.. gila babeyyyy panas~!!!

    hang nak high end air cooling yg baru mcm Thermalright venomous-X mahal lagik.. RM3XX+. Yg lagi power mcm Noctua HSF dalam RM4XX. yang budget rendah macam Coolermaster punya barang dalam RM1XX lebey.

    Nak bentuk heatsink mcm transformers bleh try jenis Prolimatech Megashadow (black color alu) atau Prolimatech Megahalem (silver color - std style aluminium).. rega starting dalam RM230 - RM280.


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 23 Feb 2010, 5:29 pm

    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:RM430. alang alang casing dah besau tak nak upgrade cpu cooling? tak nak beli yg mahal yang ngam-ngam rega dalam serat lebey pon dah jadi... skang ni pon musim panas... huhuhuuhuhuh

    oc laa sket... 2.93ghz naik jadi 3.4ghz ke 3.6ghz ke.. Very Happy

    ok la tu up sket...
    tambah cooling lak..
    oc sampai 3.6mhz tu dia mintak ape lagi.. kipas sekeliling casing ke

    tak laa... upgrade cpu cooler je. yang std mari dari intel, amat lemah dan takde keupayaan nak tahan suhu panas pon. load temperature bila guna stock heatsink.. gila babeyyyy panas~!!!

    hang nak high end air cooling yg baru mcm Thermalright venomous-X mahal lagik.. RM3XX+. Yg lagi power mcm Noctua HSF dalam RM4XX. yang budget rendah macam Coolermaster punya barang dalam RM1XX lebey.

    Nak bentuk heatsink mcm transformers bleh try jenis Prolimatech Megashadow (black color alu) atau Prolimatech Megahalem (silver color - std style aluminium).. rega starting dalam RM230 - RM280.

    ni dah nampak dah hang saja nak provoke aku jd pening.. ccccccccceeeeeeehhhhh

    part casing tu... ada tak yg ventilaiton ait the best tp murah ( ahahahaha jgn marah!)
    part heatsink tu plak... sama gak.. rege yg low tp still the best... tak semestinye all yg mahal tu best... aku tak target nak melawa2 mcm ko... bukak case semua terbeliak mate.. bg good performance value for money sudey


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 7:58 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:
    kInOzAwA wrote:RM430. alang alang casing dah besau tak nak upgrade cpu cooling? tak nak beli yg mahal yang ngam-ngam rega dalam serat lebey pon dah jadi... skang ni pon musim panas... huhuhuuhuhuh

    oc laa sket... 2.93ghz naik jadi 3.4ghz ke 3.6ghz ke.. Very Happy

    ok la tu up sket...
    tambah cooling lak..
    oc sampai 3.6mhz tu dia mintak ape lagi.. kipas sekeliling casing ke

    tak laa... upgrade cpu cooler je. yang std mari dari intel, amat lemah dan takde keupayaan nak tahan suhu panas pon. load temperature bila guna stock heatsink.. gila babeyyyy panas~!!!

    hang nak high end air cooling yg baru mcm Thermalright venomous-X mahal lagik.. RM3XX+. Yg lagi power mcm Noctua HSF dalam RM4XX. yang budget rendah macam Coolermaster punya barang dalam RM1XX lebey.

    Nak bentuk heatsink mcm transformers bleh try jenis Prolimatech Megashadow (black color alu) atau Prolimatech Megahalem (silver color - std style aluminium).. rega starting dalam RM230 - RM280.

    ni dah nampak dah hang saja nak provoke aku jd pening.. ccccccccceeeeeeehhhhh

    part casing tu... ada tak yg ventilaiton ait the best tp murah ( ahahahaha jgn marah!)
    part heatsink tu plak... sama gak.. rege yg low tp still the best... tak semestinye all yg mahal tu best... aku tak target nak melawa2 mcm ko... bukak case semua terbeliak mate.. bg good performance value for money sudey

    casing yg pilih tu dah ok, HAF932 full tower casing yang paling murah dalam byk² full tower. Full tower yg lain semua atas RM6XX++. senang nak upgrade nanti... tinggi casing tuh...

    value for money cpu HSF (heatsink) = Coolermaster Hyper212+, dalam RM120 ke 130 camtu laa.. nak carik 2nd hand pon ada.. hahahahahah.... 2nd lagi murah... ok laa kalau nak running utk spec hang. i7 proc banyakk panas.......... nak oc guna cpu HSF yang tu aishhhh lupakan je.. tu sbb aku pilih watercooling.. OC punya pasal daaaa.... Very Happy


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by kInOzAwA on Wed 24 Feb 2010, 12:10 am

    oiiii mauuu cun lagik, kasi spray sendiri laaa.... hahahahahahha.. aku pon nak spray casing cosmos S aku neh.. huuhuhuh


    _________________





    Sponsored content

    Re: Desktop PC > Perbincangan mengenai Casing Komputer

    Post by Sponsored content Today at 7:00 am


      Current date/time is Thu 08 Dec 2016, 7:00 am