Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Bincang-bincang RXZ

    Share

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Bincang-bincang RXZ

    Post by kInOzAwA on Mon 06 Jul 2009, 1:09 am

    Mariler kita berbincang pasal RXZ, pasal tips ke trick ke apa apa jel lah...... jangan merapu sudeyyy kat ini topik... nak merapu pegi tempat merapu ye.

    Spec RX-Z standard

    Enjin : 133cc
    Sporket : 16-46, rantai D.I.D 428
    Carburator Cata : Mainjet 195 / Pilotjet 22.5, jarum duduk takuk tgh
    Carburator Bosch/Mili : Mainjet 210 / Pilotjet 22.5, jarum duduk takuk tgh
    Plug Cata : Bp9es
    Plug Bosch / Mili : Bp8es
    Tayar : 80/90 Front / 90/90 Rear brand FKR@tt100
    Kapasiti Minyak Tank : 13 Liter
    Kapasiti Minyak Enjin : 600ml

    Mcm mana nak adjust 2t?...

    check skru timing kat enjin belah kiri...kalau naikkn nat set 2t lebih...kalau turunkn set 2t kurang...
    refer pada pic:


    satu lg boleh check kat skru timing carb...sama jugak...kalau naik 2t lebey...dan sebaliknya....

    selamat mencuba.....

    Recommended EO Gearbox

    Motul 5100 ester 10W40 - rm44
    Shell VSX 15w40 - rm22
    Motul Transoil Expert 10w40 - rm33

    Motul 5100 > Motul Transoil Expert > Shell VSX

    Recomended 2t

    Shell VSX - rm20
    Quicksilver Premium gred TCW3 - rm50++

    Quicksilver Premium > Shell VSX

    Harga depend pd kawasan anda. Rajin2 la pg survey k...

    harga spare part setakat yg boleh aku listkn...

    Engkol Ori Catalyzer : rm83
    Meter Ori Catalyzer : rm900
    Blok Ori Catalyzer : rm1.8k
    Set Ori Catalyzer : rm500 x siap stiker lg...
    Rectifier Ori : rm294
    Cdi Ori Catalyzer : rm498
    Lampu depan Ori Catalyzer : rm75 ciap bulb
    Lampu belakang Ori 125z skala : rm80 xda bulb
    Lampu signal Ori Catalyzer : rm40
    Caliper brake Ori Nissin : rm60
    Caliper Clutch Ori : rm45
    Air Filter : rm10
    Getah tank kiri kanan : rm30++
    Suis Ori Catalyzer Kanan : rm160
    Suis Ori Catalyzer Kiri : rm135
    Kabel Throttle Ori : rm40
    Rod 1 set RXZ ori: rm130++
    clutch plate ori sekeping rm12.50...so jumlah dia rm75 ciap 6 keping...rebet dlm rm30++
    reedvalve boyasen: rm100++


    kalau ada apa-apa yang terkurang tu tambah laa yer~ Smile


    Last edited by kInOzAwA on Mon 06 Jul 2009, 1:20 am; edited 2 times in total


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang-bincang RXZ

    Post by kInOzAwA on Mon 06 Jul 2009, 1:15 am

    Maintenance

    EO kalau boleh tuka setiap 3000km atau 3 bulan selepas mula2 tuka EO dl
    Plug check setiap 10k

    Setting Sprocket

    setting sprocket ni biar ganjil-genap atau genap-ganjil...yg pnting,rajin try n error...tgk enjin mampu atau x...
    kalo nk setting,bli yg murah2,try bawak kat jln biasa atau hiway..
    kalo rasa dh tip-top,bli la yg mahal2..RKM ke,SSS ke...tepuk poket tanya duit

    cadangan:
    top+pick up- sprocket dpan 15/16, blkg 37/38/39
    top sahaja - 15-35/36/37
    pick up shaja - 16/46

    NI RATIO KALO ANDA2 SMUA NK SETTING SPROCKET..MAKIN TINGGI KADAR RATIO TU,MAKIN PICKUP..
    MAKIN RENDAH,TOP MCANAK...KALO RATIO TU TENGAH2,TOP ADE,PICK UP PN ADE....
    16-46=2.875
    15-46=3.1
    15-43=2.86
    16-43=2.69
    15-39=2.6
    16-39=2.43
    15-38=2.53
    16-38=2.375
    15-37=2.47

    NK KIRA,SPOCKET BLKG BAHAGI SPROCKET DPAN...CTH 39/15=2.6
    yg lain2 tu pndai2la kira..

    SET CATALYZER
    Kalo nak tau beza Ori ngan Local punye ...

    1- Mud Guard Depan Ori = Takde kesan "Titik Kecik Bulat" pada tengah set ...
    2- Tank Ori = Lekuk pada bahagian dalam kat depan tank "Cara nak cek - Masukkan jari ke dalam tank pastu try rasa
    kat bahagian depan dalam tank .. Kalo ade lekuk .. makne Ori ... ke takde lekuk yang Ori
    3- Fearing/Cover Depan = Belah dalam set takde "Garisan Lurus" dan kat tepi set takde layer (lapisan) " Set Ori Cume ade 1 lapisan
    sahaja " ... Kalo pasang cover lampu depan tak longgar ...
    4- Ekor Ori = Ade no kat belakang set ke kat dalam set tu ... try bukak set pastu tengok kat hujung tepi tu ...
    Kalo pasang cover lampu brek standard @ "lampu brek 125z kristal" tak longgar ...
    5- Meter Ori = Same cam Ekor jugak .. tengok betul-betul pada belah dalam kat tepi meter tu .. ade no siri
    "Cth:AO987JK000" ...
    Kalo REM .. "pergerakan meter RPM same dengan bunyi enjin" .. Hmm .. camne nak cakap ek ..
    (credit to nrocinu)+ubai88

    MANUAL RXZ

    RX-Z (5-SPEED)
    http://www.4shared.com/file/89203658/3fdbd233/_RX-Z_5-SPEED__2UX_1987.html

    RX-Z (6-SPEED)
    http://www.4shared.com/file/89203682/6aa04560/_RX-Z_6-SPEED__3XL3_2000.html

    RX-Z (CATALYZER)
    http://www.4shared.com/file/89203605/3c1d5acb/_RX-Z_1__5PV1_2002.html

    http://www.4shared.com/file/89203621/946fc50/_RX-Z_2__5PV2_2005.html


    _________________





      Current date/time is Mon 05 Dec 2016, 3:27 am