Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Share

    Poll

    Operation System (OS) apa yang korang guna untuk pc korang?

    [ 3 ]
    18% [18%] 
    [ 4 ]
    24% [24%] 
    [ 3 ]
    18% [18%] 
    [ 1 ]
    6% [6%] 
    [ 0 ]
    0% [0%] 
    [ 2 ]
    12% [12%] 
    [ 4 ]
    24% [24%] 

    Total Votes: 17

    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sein_LCPd on Tue 26 Jan 2010, 1:06 pm

    mcmmna kalu nk msukkan application windows dlm Ubuntu mnggunakan application wine?
    aq dh follow step yg diberi forum ubuntu, mcm xbrhasil jer?
    lg satu, kalu mlalui Ubuntu, game windows nie leh men x kt Ubuntu?

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Wed 27 Jan 2010, 1:53 pm

    game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad


    _________________





    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sein_LCPd on Thu 04 Feb 2010, 5:56 pm

    kInOzAwA wrote:game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad

    adakah application "Wine"??
    kalu bt0l, cmner ek? lg satu.. cmner nk hack network mnggunakan [software "WireShark" ?

    study study study [ingin tahu]

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Mon 08 Feb 2010, 3:42 pm

    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad

    adakah application "Wine"??
    kalu bt0l, cmner ek? lg satu.. cmner nk hack network mnggunakan [software "WireShark" ?

    study study study [ingin tahu]

    tak penah lak aku cuba application wine. aku guna application lain utk guna software and play windows game dalam ubuntu.

    nak hack network guna software wireshark tu bunyinyaa mcm terlampau subjektif.. hahahahaha... google bro.. google... lol!


    _________________





    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sein_LCPd on Mon 08 Feb 2010, 4:05 pm

    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad

    adakah application "Wine"??
    kalu bt0l, cmner ek? lg satu.. cmner nk hack network mnggunakan [software "WireShark" ?

    study study study [ingin tahu]

    tak penah lak aku cuba application wine. aku guna application lain utk guna software and play windows game dalam ubuntu.

    nak hack network guna software wireshark tu bunyinyaa mcm terlampau subjektif.. hahahahaha... google bro.. google... lol!
    dh tnye pak g0ogle dh.. kbnyakan artikel atau video tntg hack wireless pkai Ubuntu.. pergh.. Ubuntu dh la 100% coding.. bleh fed-up gak.. hahaha.. kalu psal wireshark nie.. die citer utk beginner jer.. xde psal hacking2 nih~ .. huhuhu..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Wed 10 Feb 2010, 3:11 pm

    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad

    adakah application "Wine"??
    kalu bt0l, cmner ek? lg satu.. cmner nk hack network mnggunakan [software "WireShark" ?

    study study study [ingin tahu]

    tak penah lak aku cuba application wine. aku guna application lain utk guna software and play windows game dalam ubuntu.

    nak hack network guna software wireshark tu bunyinyaa mcm terlampau subjektif.. hahahahaha... google bro.. google... lol!
    dh tnye pak g0ogle dh.. kbnyakan artikel atau video tntg hack wireless pkai Ubuntu.. pergh.. Ubuntu dh la 100% coding.. bleh fed-up gak.. hahaha.. kalu psal wireshark nie.. die citer utk beginner jer.. xde psal hacking2 nih~ .. huhuhu..

    hehehe tu belum pakai red hat sama ubuntu server @ debian server lagi tu.. lagi pening wooo 100% coding.. masuk je main coding dulu... Razz


    _________________





    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sein_LCPd on Wed 10 Feb 2010, 6:56 pm

    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad

    adakah application "Wine"??
    kalu bt0l, cmner ek? lg satu.. cmner nk hack network mnggunakan [software "WireShark" ?

    study study study [ingin tahu]

    tak penah lak aku cuba application wine. aku guna application lain utk guna software and play windows game dalam ubuntu.

    nak hack network guna software wireshark tu bunyinyaa mcm terlampau subjektif.. hahahahaha... google bro.. google... lol!
    dh tnye pak g0ogle dh.. kbnyakan artikel atau video tntg hack wireless pkai Ubuntu.. pergh.. Ubuntu dh la 100% coding.. bleh fed-up gak.. hahaha.. kalu psal wireshark nie.. die citer utk beginner jer.. xde psal hacking2 nih~ .. huhuhu..

    hehehe tu belum pakai red hat sama ubuntu server @ debian server lagi tu.. lagi pening wooo 100% coding.. masuk je main coding dulu... Razz
    haha.. pasal redhat nie mmg prnh dgr.. tgk interface sja dh pening.. skunk nie p0wn blaja coding utk Ubuntu p0wn xabes lg.. wahahaha.. bru berjinak2 ngan OS Linux nie.. huh~

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Thu 11 Feb 2010, 4:42 am

    ketupat linux ada lagi ke? hahahahahahahahaha


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Thu 11 Feb 2010, 10:29 pm

    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad

    adakah application "Wine"??
    kalu bt0l, cmner ek? lg satu.. cmner nk hack network mnggunakan [software "WireShark" ?

    study study study [ingin tahu]

    tak penah lak aku cuba application wine. aku guna application lain utk guna software and play windows game dalam ubuntu.

    nak hack network guna software wireshark tu bunyinyaa mcm terlampau subjektif.. hahahahaha... google bro.. google... lol!
    dh tnye pak g0ogle dh.. kbnyakan artikel atau video tntg hack wireless pkai Ubuntu.. pergh.. Ubuntu dh la 100% coding.. bleh fed-up gak.. hahaha.. kalu psal wireshark nie.. die citer utk beginner jer.. xde psal hacking2 nih~ .. huhuhu..

    hehehe tu belum pakai red hat sama ubuntu server @ debian server lagi tu.. lagi pening wooo 100% coding.. masuk je main coding dulu... Razz
    haha.. pasal redhat nie mmg prnh dgr.. tgk interface sja dh pening.. skunk nie p0wn blaja coding utk Ubuntu p0wn xabes lg.. wahahaha.. bru berjinak2 ngan OS Linux nie.. huh~

    anyway, keje akan bertambah mudah kalau guna virtualization dalam pc. Install jek Virtual PC, Vmware workstation 7 etc.. pastuhh download laa mana mana linux os since linux ni open source, so takde masalah ler pasal license license... nak tolong distribute lagik bagus... install dkt virtual machine better dari letak dkt boot. at least tak payah buat partition utk letak benda tu. Create file, pastu set ram berapa byk nak guna, hdd berapa byk nak guna, n you're free to go.. Utk buat full screen n rasa mcm bebetul running full version pon boleh... hehe


    _________________





    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sein_LCPd on Sat 13 Feb 2010, 7:00 am

    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:
    Sein_LCPd wrote:
    kInOzAwA wrote:game windows n bleh main n app windows pon bleh guna tapi kena pakai software. aku dah hilang plak software tu lepas ter-RAID 0 hdd aku aritu... Crying or Very sad

    adakah application "Wine"??
    kalu bt0l, cmner ek? lg satu.. cmner nk hack network mnggunakan [software "WireShark" ?

    study study study [ingin tahu]

    tak penah lak aku cuba application wine. aku guna application lain utk guna software and play windows game dalam ubuntu.

    nak hack network guna software wireshark tu bunyinyaa mcm terlampau subjektif.. hahahahaha... google bro.. google... lol!
    dh tnye pak g0ogle dh.. kbnyakan artikel atau video tntg hack wireless pkai Ubuntu.. pergh.. Ubuntu dh la 100% coding.. bleh fed-up gak.. hahaha.. kalu psal wireshark nie.. die citer utk beginner jer.. xde psal hacking2 nih~ .. huhuhu..

    hehehe tu belum pakai red hat sama ubuntu server @ debian server lagi tu.. lagi pening wooo 100% coding.. masuk je main coding dulu... Razz
    haha.. pasal redhat nie mmg prnh dgr.. tgk interface sja dh pening.. skunk nie p0wn blaja coding utk Ubuntu p0wn xabes lg.. wahahaha.. bru berjinak2 ngan OS Linux nie.. huh~

    anyway, keje akan bertambah mudah kalau guna virtualization dalam pc. Install jek Virtual PC, Vmware workstation 7 etc.. pastuhh download laa mana mana linux os since linux ni open source, so takde masalah ler pasal license license... nak tolong distribute lagik bagus... install dkt virtual machine better dari letak dkt boot. at least tak payah buat partition utk letak benda tu. Create file, pastu set ram berapa byk nak guna, hdd berapa byk nak guna, n you're free to go.. Utk buat full screen n rasa mcm bebetul running full version pon boleh... hehe

    hahaha.. VMware tu mmg aq dh install dh.. mse aq blaja OS.. kt poli dulu.. hahaha boleh than Syok gak ar~

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Fri 19 Feb 2010, 9:12 pm

    ok laa tu.. bleh laa install mac osx dalam vmware plak kat situ.. hehehe Very Happy


    _________________





    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sein_LCPd on Sun 21 Feb 2010, 6:52 pm

    kInOzAwA wrote:ok laa tu.. bleh laa install mac osx dalam vmware plak kat situ.. hehehe Very Happy
    mksud aq.. kalu direct install.. kt pr0duk laen.. boleh ker?

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Sun 21 Feb 2010, 9:55 pm

    direct install macam mana tu? nak guna utk ubuntu plak ke? boleh je.. download laa version linux. Very Happy


    _________________





    Sein_LCPd
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 23
    Reputation : 0
    Join date : 07/01/2010
    Age : 26
    Location : Pantai Dalam

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sein_LCPd on Fri 19 Mar 2010, 3:55 pm

    bkn.. kalu mcm mac nie kan utk apple.. kalu msuk kt brand len cm Hp, acer.. leyh ker kalu direct install?

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Fri 19 Mar 2010, 9:36 pm

    Sein_LCPd wrote:bkn.. kalu mcm mac nie kan utk apple.. kalu msuk kt brand len cm Hp, acer.. leyh ker kalu direct install?

    boleh je nak masuk kat pc brand apa pon, janji ikut spec mac..

    gc pon nak kena spec mac yg bersesuaian dgn version mac OSX... tapi, kena guna hackintosh (version mac yang dah dihack utk pc)...

    nak install ni byk cara manual, kena faham satu satu component pc, contohnya apa spec dan panggilan bahasa komputer utk hardisk, mobo, sata port, northbridge n southbridge chipset, mouse (PS/2 ke USB ke), semua neh nak kena tau satu satu panggilan lain dia... sbb masa nak load driver utk install kena tick satu satu driver tu dulu ataupun kalau gagal buat atau ada komponen yang salah.. confirm mac tu takkan berjaya utk boot / install atau hang masa loading... satu lagi mac amat sensitif pada komponen yang nak diinstall dan installation CD, pastikan CD or DVD takde calar langsung ataupun tetiba masa install.. error msg akan keluar, pastu installation fail. huhuuhuhuhuhu Very Happy


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by LcBoy135z on Wed 09 May 2012, 2:51 pm

    OS sekarang win 7 64 bit gamer edition

    ringan nak mampuss..hahahhaa...

    ok utk men game...

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 18 Jul 2012, 8:45 am

    mcm mana aku nak install feedora linux dalam same partition ngan windows 7?


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by LcBoy135z on Wed 18 Jul 2012, 8:52 am

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:mcm mana aku nak install feedora linux dalam same partition ngan windows 7?

    fedora yang mana kapan?

    ce lihat di bawah,lepas download install terus guna cd/pendrive..
    http://fedoraproject.org/en/get-fedora-options

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Wed 07 Nov 2012, 11:03 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:mcm mana aku nak install feedora linux dalam same partition ngan windows 7?


    nak install fedora ye.. nak guna kt virtualization or kt boot? skang guna windows 7 kan. kalau utk set kt boot, firstly, shrink dulu partition windows or mana mana partition yg x guna bleh kosongkan.
    pastu bila dh kosongkan tu... masukkan CD/DVD or pendrive yang dh berisi iso Fedora tersebut. Utk boot dari pendrive, first download unetbootin' pastu kena ada iso fedora tu. skang ni fedora 17. fedora 18 masih dlm alpha/beta. so, just transfer guna unetbootin' ke pendrive kalau nak guna pendrive la. kalau nak guna dvd utk run live cd.. burn dulu iso tersebut.
    then set kt bios 1st boot cd/dvd 2nd removable drive (kot kot la nak guna pendrive kan), 3rd hdd. then biar benda tu run sampai munculnya paparan grafik fedora.. click install or bleh run live cd tersebut jika perlu kalau nak tgk tgk dulu. Masa nak set partition tu... pilih partition yang dh kosong td... partition linux berbeza dgn windows... biasa dilabel SDA1 SDA2 SDA3 or HDA1 HDA2 HDA3. pilih partition yang bersesuaian yg dh diresize tersebut. kena tau laa berapa saiz set td masa shrink tu or masa kosong kan tu. then jgn lupa create SWAP. Swap = virtual memory utk linux. kalau ram x cukup nanti dia akan guna SWAP tu. Filesystem utk linux berbeza dgn windows.. Windows guna NTFS/FAT32/FAT16/FAT. Kt linux plak EXT2/EXT3/EXT4/BTRFS/RAISER dll. Jgn lupa setkan boot tu. Bleh set kt /. Then just next next and isi yang mana perlu. keyboard setting ikut USA. sbb kebanyakkan keyboard kita format USA. then set timezone sekali sampai laa selesai. selamat mencuba.


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by kInOzAwA on Wed 07 Nov 2012, 11:04 pm

    Pengguna tegar linux di sini... guna Arch / Gentoo / Crux / Slackware / Debian / Ubuntu / Fedora / CentOS. Serta BSD - FreeBSD & OpenBSD.


    _________________





    Sponsored content

    Re: Operation System (OS) apa korang pakai untuk pc?

    Post by Sponsored content Today at 4:54 am


      Current date/time is Fri 09 Dec 2016, 4:54 am