Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Share

    Poll

    Pilih salah satu processor pilihan anda?

    [ 4 ]
    44% [44%] 
    [ 5 ]
    56% [56%] 

    Total Votes: 9

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Thu 02 Jul 2009, 1:40 am

    jom kita berdebat pasal chipset processor antara Intel dan AMD.. mana korang guna dan suka? Kenapa korang suka? Performance?


    Last edited by kInOzAwA on Sat 04 Jul 2009, 7:37 am; edited 1 time in total


    _________________





    Wasie
    Moderator Bengkel & Modifikasi
    Moderator Bengkel & Modifikasi

    Posts : 731
    Reputation : 6
    Join date : 30/06/2009
    Age : 28
    Location : Gombak - Bangi - Semenyih

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by Wasie on Thu 02 Jul 2009, 3:11 pm

    Pada pendapat aku....
    dua2x chipset nie bgus....
    even ntuk games or works....
    dua2x rate tnggi....
    tapi

    AMD - dual core

    Semua program yg kita open...
    kedua - dua core nie berfungsi ntuk support program2x ini....
    so...mslah hang or lagg....jrg berlaku coz core always support....

    Intel - Dual core

    Walaupun name dual core....intel tetap berfungsi 1 core shje wlaupun open program smpai 5....
    sampai agak2x x dpat tmpung or hang...baru core satu lagi akan berfungsi....
    mknenyer....berfungsi bila diperlukan shjer.....

    Aku prefer AMD untuk Games....
    Sng nak format....
    xyah nak plilh ubah2x device hardisc or else....

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by LcBoy135z on Sat 04 Jul 2009, 6:28 am

    oooo....

    mcm tu ke...

    lps ni kalo nk ambek laptop kene ambek amd la..

    aku xpnh pkai lagi..

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by gillbeits on Sat 04 Jul 2009, 6:32 am

    kalo bli leptop tak rekemen amd..mnyak hot wo..

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by LcBoy135z on Sat 04 Jul 2009, 6:35 am

    oooo..mcm tu plak kew....

    so better pkai intel la ea gill..

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by gillbeits on Sat 04 Jul 2009, 6:42 am

    aik pakai amd senang format?ajaib nih..1st time dengar..
    lagi satu TAK REKEMen beli amd cpu untuk notebook.

    kenape?
    sebab performance slow berbanding intel
    teramat panas.

    tak caya?
    aku ada bukti.



    [url=bukti kat sini]http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html[/url]

    ramai member aku laptop kong sebab kesan dari kepanasan amd(motherboard hangus a.k.a fried)

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by LcBoy135z on Sat 04 Jul 2009, 6:47 am

    ooo..mcm tu kew...

    ok2 set...nnt dh kembung poket aku aku ambek la laptop intel..
    huhuhu...

    utk pc better pkai amd la mknernye??

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by gillbeits on Sat 04 Jul 2009, 7:03 am

    LcBoy135z wrote:oooo..mcm tu plak kew....

    so better pkai intel la ea gill..

    untuk latop.YESS!!
    nasihat aku la..hihi

    phenom_black
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1253
    Reputation : 1
    Join date : 30/06/2009

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by phenom_black on Wed 08 Jul 2009, 8:33 am

    kengkawan ko tu guna lappy utk apa?
    smpi kong sumanya..

    xde pkai kipas ala2 ltk bwh lappy tu ker?

    ermm..nasihat aku la..kalu guna lappy..jgn main ltk ats tilam je...sbb kepanasan xkuar..kang kong jdnya..better lapik dgn permukaan keras...supaya haba leh mengalir..

    gillbeits
    Newbie MRC
    Newbie MRC

    Posts : 86
    Reputation : 0
    Join date : 30/06/2009
    Age : 27
    Location : serdang

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by gillbeits on Sat 11 Jul 2009, 5:53 am

    betul tu.sebaik baiknye guna lah cooler.
    cooler rm10 pon sudah la.janji dapat membebaskan haba

    azone1
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 196
    Reputation : 0
    Join date : 01/07/2009
    Age : 57
    Location : Bandar Tun Hussein Onn

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by azone1 on Mon 10 Aug 2009, 4:38 am

    mane bole..
    kena beli cooler yg branded sket..
    baru puas ati..

    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 10 Aug 2009, 4:43 am

    amd sempron ok ke hah
    amd sempron dgn intel dual core beza byk ke?

    Wasie
    Moderator Bengkel & Modifikasi
    Moderator Bengkel & Modifikasi

    Posts : 731
    Reputation : 6
    Join date : 30/06/2009
    Age : 28
    Location : Gombak - Bangi - Semenyih

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by Wasie on Mon 10 Aug 2009, 12:06 pm

    AMD bule perform kedua2x skali core dier dlam satu mase...
    Intel akan core satu lagi biler diperlukan....

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Mon 10 Aug 2009, 4:48 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:amd sempron ok ke hah
    amd sempron dgn intel dual core beza byk ke?

    antara amd sempron dgn intel dual core.. intel dual core lagi bagus dari segi performance-wise, quality semua sama je... kepantasan intel dual core lagi laju.... amd sempron guna single core bukan dual core.. single core bagus utk gaming... tapi dari segi overall dual core lagi baek.... single core yg terbaik dalam AMD = AMD FX series.... Very Happy


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Tue 11 Aug 2009, 6:58 am

    kInOzAwA wrote:
    Zul.Caffan.Su-47 wrote:amd sempron ok ke hah
    amd sempron dgn intel dual core beza byk ke?

    antara amd sempron dgn intel dual core.. intel dual core lagi bagus dari segi performance-wise, quality semua sama je... kepantasan intel dual core lagi laju.... amd sempron guna single core bukan dual core.. single core bagus utk gaming... tapi dari segi overall dual core lagi baek.... single core yg terbaik dalam AMD = AMD FX series.... Very Happy

    makna nye kalau aku beli cpu amd sempron for buat keje2 taip office doc n internet utk adik aku ni ok la ye
    ye la benda tak guna utk 3d gaming kaw kaw pun...

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Tue 11 Aug 2009, 8:47 am

    yerp ok je... lagipun amd sempron ni value buy... agak murah di pasaran. ok ler tu~ jimat sket ongkosnya...


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Tue 11 Aug 2009, 8:49 am

    single core = x boleh buat multi-task dalam satu masa... cuma bleh concentrate pada 1 benda je time guna pc... contohnya kalau ko tgh main game, ko x bleh nak burn cd or dalam masa yang sama buat benda lain.. nanti pc jadi LEM.

    dual core = sesuai utk multi-tasking, kalau rasa byk benda nak buat dalam satu masa kat pc amat sesuai laa guna dual core / quad core punya proc


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 12 Aug 2009, 4:02 am

    Very Happy

    nak tanya lagik... kalau utk game ada org kata amd lagi bagus dari intel
    ada betul ke statement ni... mcm tak percaya je..

    kalau utk game..
    amd korang leh suggest apa jenis n intel apa jenis

    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by LcBoy135z on Tue 18 Aug 2009, 5:12 pm

    aku skrg cadang nk tukar processor...

    tp persolannyer...

    processor ape yg sesuai.?
    boleh ngam ke ?
    ape efek dier..?

    aku cadang nk pkai intel core duo... lol!

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Mon 24 Aug 2009, 11:23 pm

    suka AMD ke Intel? tu bergantung pada tuan punya badan...
    Ngam mmg ngam kalau dah suka sape pon tak boleh komplain.
    Efek mungkin bertambah laju atau bertambah slow bergantung kepada proc speed dan penggunaan...

    Intel Core 2 Duo ok... tak payah upgrade yg terlampau high end membazir duit je.. beli yg medium spec pon dah kira ok.. teknologi sentiasa membangun dan berubah, beli hari ni.. sebulan lagi drop harga kaw-kaw and keluar lagi spec latest... so, not worth it~! Sad


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Mon 24 Aug 2009, 11:25 pm

    Zul.Caffan.Su-47 wrote:Very Happy

    nak tanya lagik... kalau utk game ada org kata amd lagi bagus dari intel
    ada betul ke statement ni... mcm tak percaya je..

    kalau utk game..
    amd korang leh suggest apa jenis n intel apa jenis

    kalau 2 thn lepas mungkin AMD lebih bagus...
    Up to date Intel dah mengalahkan AMD on every aspect pon...

    Sama ada intel or AMD dua-dua sama bagus utk games... tgk jugak pada spec.. tak perlu nak upgrade kpd yg paling high-end.. membazir duit.. Medium spec paling baik dan value-buy!~ Very Happy


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by LcBoy135z on Wed 26 Aug 2009, 1:06 pm

    kInOzAwA wrote:suka AMD ke Intel? tu bergantung pada tuan punya badan...
    Ngam mmg ngam kalau dah suka sape pon tak boleh komplain.
    Efek mungkin bertambah laju atau bertambah slow bergantung kepada proc speed dan penggunaan...

    Intel Core 2 Duo ok... tak payah upgrade yg terlampau high end membazir duit je.. beli yg medium spec pon dah kira ok.. teknologi sentiasa membangun dan berubah, beli hari ni.. sebulan lagi drop harga kaw-kaw and keluar lagi spec latest... so, not worth it~! Sad


    Thank you bg infoooo lol! lol!


    sgt berguneee

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Thu 03 Sep 2009, 2:47 am

    Nampaknya Intel i7 masih mendahului AMD lagi ler... 30 x ganda di depan... huhuuhuhuhu
    AMD paling top yg dijual kat m'sia ni AM3 Phenom II 955.. x sampai seribu pon reganya....


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by LcBoy135z on Sun 06 Sep 2009, 1:32 pm

    hrge bende tu mahal jgak kan..huhuhu

    xmampu lagi aku nk beli..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by kInOzAwA on Mon 07 Sep 2009, 10:40 pm

    mahal sebab baru dipasaran. kalau setakat main game.. intel i7 ni dgn amd AM3 955 X4 tak jauh beza.. lebih kurang je performance... rajin² laa baca review yer.. aku paling suka baca review kat overclockers.net. type je AM3 955 X4 review kat yahoo or google. nanti keluar ler link ke review tu.. tapi tak semua review tu accurate.. kena pandai nilai sendiri.. kena banyak kaji n membaca dan baru tau benda tu setakat bodek or betul² true story...


    _________________





    Sponsored content

    Re: Bincang pasal Proc AMD VS Intel

    Post by Sponsored content Today at 6:58 am


      Current date/time is Thu 08 Dec 2016, 6:58 am