Komuniti Rider Moped Malaysia

// Selamat Datang Ke Forum MRC (Moped Riders Community) // Selamat Berforum dan berkongsi memberi info permotoran dll yang berilmiah.... Sharing is caring ;-)

Moped Riders Community

.: SELAMAT DATANG KE MRC :.

    Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Share

    jahat4683
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 1400
    Reputation : 0
    Join date : 01/07/2009
    Age : 66
    Location : gua musang,kuala krai,tanah merah,pasir mas,kulai,jitra,permatang pauh,kg pasir

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by jahat4683 on Thu 27 Aug 2009, 4:32 am

    xtau la yg mana.tp yg wooden body dia tue..

    sound best gak laa..

    ignore_mie
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 155
    Reputation : 1
    Join date : 07/07/2009
    Age : 28
    Location : bukan DengKiLL @ MyaNmaR

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by ignore_mie on Sat 29 Aug 2009, 8:17 am

    aku plak pkai sonic gear armegeddon 3...
    sound card pkai creative sound blaster tp usb...
    nie r kelemahan pkai laptop....
    huhuhuhuhu...
    tp kalo da combine binatang 2 ekor 2, vol separuh jer mak aku da jerit soh slowkan...
    wakakakaka....
    lol! lol!

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by kInOzAwA on Thu 03 Sep 2009, 2:40 am

    Nanti aku rajin aku post gambar utk high-end speaker komputer lak... terliur tgk Logitech yg ada system THX tu... wowwwwww cyclops


    _________________





    LcBoy135z
    Junior MRC
    Junior MRC

    Posts : 440
    Reputation : 1
    Join date : 03/07/2009
    Age : 24
    Location : SEGAMAT-KERATONG-MUADZAM-KUANTAN

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by LcBoy135z on Wed 13 Jan 2010, 4:03 pm

    kInOzAwA wrote:Nanti aku rajin aku post gambar utk high-end speaker komputer lak... terliur tgk Logitech yg ada system THX tu... wowwwwww cyclops



    kasi upload la bang lol!


    yang mane satu kuat telan letrik??

    headphone or speaker yg bese tuh??? hmm

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:46 am

    LcBoy135z wrote:
    kInOzAwA wrote:Nanti aku rajin aku post gambar utk high-end speaker komputer lak... terliur tgk Logitech yg ada system THX tu... wowwwwww cyclops



    kasi upload la bang lol!


    yang mane satu kuat telan letrik??

    headphone or speaker yg bese tuh??? hmm

    tunggu tak lama lagi akan diupload gambar-gambar speaker dari low end to high end utk pc. bukan utk audio system enthusiast ye.. yang audio system home theater takde limit, high end pon dah cecah RM100k... hahahahahahhahahah


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Mon 22 Feb 2010, 4:11 pm

    speaker apa yg terbaik dlm budget mampu milik..
    kalau buleh biar la kalau aku fire mesin gun tu org sebelah umah tgh makan leh tersembur nasi
    sekian


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 9:49 pm

    ada tiga pilihan utk speaker, yang mana satu hang suka?

    1)2.0 (takde subwoofer @ subwoofer sekali dgn mid range driver)
    2)2.1 - setting mcm ni biasanya audiophile @ kaki music yang suka... sesuai utk buat main games, dgr muzik or movie.
    3)5.1 - setting ala-home theatre, lebih pada movies n gaming, harga biasanya lebih mahal dari 2.1, tapi byk gak yang murah dari 2.1 bleh ler dipanggil crap. Sound kekadang ok kekadang sucks. byk makan space...

    High end pc speaker lebih murah dari hifi yang biasa org yg giler audio guna.. yang tu sampai 500k pon ada.. hahahahaha.... tapi quality tak bleh ler diharap sama dgn audio camtu, sbb pc speaker ni tak cukup sifat pon nak lawan sbb guna amp kecik, subwoofer yang saiz kecik gak, mid range je sama, cable utk high end hifi system pon lain... bleh custom ooooooooo..............

    Brand-brand mainstream pc speaker kat malaysia yang takde keluarkan produk² home theatre/hifi utk audio enthusiast community:
    - Altec Lansing
    - Edifier
    - Sonic Gear
    - Razer
    - Logitech

    Brand-brand yang terkenal buat audio system hifi / home theatre dan jugak buat high end pc speaker, tapi tak berapa terkenal kat malaysia dan rata-rata normal user pc, sbb tak dibawak masuk @ harga mahal:
    - AE (Acoustic Energy) - cth: Aego M speaker
    - Klipsch: Promedia 2.1 / Promedia GMX A-2.1 / iFi
    - Bose - cth: Companion 3 & Companion 5
    - Axiom - cth: Audiobyte
    - Harman Kardon - cth: SoundSticks II


    Last edited by kInOzAwA on Tue 23 Feb 2010, 12:16 am; edited 3 times in total


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 9:53 pm

    Ni ada salah satu review dari hardwarezone forum singapore, untuk top of the top pc speaker, bleh ler rujuk kat sini.. kalau was² nak kena test sendiri tu baru tau ok ke tak...

    http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?id=2814&cid=9&pg=10

    So, maksudnya THX certified tak semestinya bagus speaker tu... sbb THX ni lebih pada movies.. mmg laa ada kelainan bila guna speaker yang ada cop THX certified bila tgk movie, tapi dari segi muzik belum tentu terbaik! briggin


    _________________





    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by kInOzAwA on Mon 22 Feb 2010, 10:42 pm

    Gambar-gambar high end pc speaker dan sikit review dari aku utk 2.1 speaker system. (bukan hifi system.. huhuuhuh):

    Axiom Audiobyte 2.0 @ 2.1 :



    price: $422.00 USD (estimated RM16XX + postage) utk speaker takde subwoofer, kalau nak tambah subwoofer add lagi Axiom EPZero Subwoofer dgn nilai $217.00 USD (estimated RM8XX + postage) = USD639 (estimated RM25XX + postage)... hahahahaha mahal kan??? mahal takpe janji barang power dan bernilai utk setiap sen yang dilabur tuh... briggin

    aku tak sure ada ke takde dalam pasaran malaysia yang ni, tapi kalau korang ada baca review dari Maximum PC magazine, ni lah audio system pc yang terbaik dalam byk² senarai dorang....

    maklumat lanjut: http://www.axiomaudio.com/audiobytecomputerspeakers.html

    AE Aego M:



    Jangan nilai rupabentuk kecik dan nampak biasa-biasa tapi tak power.. huhuhuuhuh... nilah speaker yang dinobat-nobatkan oleh audiophile seluruh dunia yang terlampau suka sgt muzik yang lebih pada vocal dan acoustic muzik... Mengikut test dari sorang kawan... utk sound clarity dari sattelite speaker yang ni mmglah terbaik, tapi dari segi bass agak kurang sket. Kaki-kaki metal / extreme bass head yang suka sgt trance/electronica ataupun irama keras mcam metalcore / hardcore di sarankan kalau boleh elak laa beli speaker nih.. kureng sesuai... Kalau dgr lagu-lagu macam Micheal Buble, classical song, instrumental dan acoustic mmg sesuai sgt beli speaker nih.

    website rasmi: http://www.acoustic-energy.co.uk/Product_range/Aego_series/Aego_M.asp

    harga: tak tentu... dkat europe harga mahal gak laa.. Euro 179 @ RM895, tapi kawan aku cakap harga dalam RM5XX lebey je.


    RAZER MAKO:



    Razer??? biasalaaa marketing lebih, Razer mako 2.1 speaker terlebih direview kekadang, tak paham laa kaki bodek ke apa ataupun nak dpt barang free dari razer kot... ataupun sbb ada sifat FAN BOYISH sgt kot.. huhuuhuhuhuhuh... yang best pasal speaker nih pasal dia guna volume adjuster TOUCH screen, semuanya touch screen tu yang mahal kot.. tapi kalau rosak sendiri makan pengat sendiri mau ingat... ahahhahahaha.... menurut dari sorang kawan, sound bass dari razer mako bleh tahan tapi apa yang agak kureng = mid range & clarity dari satellite speaker tu macam sama je dgn speaker yang nilai RM200-RM300.What the hell?? RM1XXX speaker... adussss harga mahal tu geng, tapi kalau kureng kira membazir duit laa yer? hahahahhahahaha.... yang penting aku tau Razer nih bukan company yg terkenal buat sound speaker, dorang pon guna OEM maker je tuh... Bukan buat sendiri, jangan tertipu ler dgn marketing razer nih... OVERCHARGES laaa kawan.... doh Utk gamers yang ter-FAN BOY utk produk razer (opssssss.. maaf kalau tercakap), boleh laa membazir duit beli speaker nih utk buat main games.... WTH.. membazir duit je... kalau aku nak beli??? sori laa mintak maap, aku agak kurang mengenali razer dari segi sound speaker... lol!

    harga: RM1,099.00 (RM4XX aku bleh accept lagi laaa dgn sound camneh! THX terlebih charges kot?? doh)


    LOGITECH Z2300 2.1 speaker:



    walaupun tak terkenal dikalangan extreme audiophiles utk produk selain pc speaker, tapi aku percaya dgn Logitech produk utk speaker. Bukan sbb fan boy atau apa.. tapi sbb dari pengalaman dan testing speaker dorang, hasil bunyi agak memuaskan hati dari segi mid range ataupun subwoofer.. Solid bass, solid wood, solid material.. tu yang buat aku suka sgt tuh... Dia punya volume adjuster pon ok laa senang sket nak adjust sbb ada batang terjuntai, tak perlu nak pusing-pusingkan volume kat speaker (leceh laaa)... Ni antara speaker yang aku recommend utk kaki muzik guna pc, harga boleh tahan tapi takde laa semahal benda yg kat atas aku cakap tadi.. opppssss sekali lagi maap buat fanboy produk diatas yer? hhehehehehehhehee..... lol!

    Info lanjut bleh ler rujuk http://www.logitech.com/index.cfm/speakers_audio/home_pc_speakers/devices/231&cl=ca,en.

    ataupun bleh usha-usha kat youtube kalau nak tgk lebih detail.

    Harga: RM529.00 siap ada THX certification gak speaker ni.. (C-zone)


    Klipsch Promedia GMX A-2.1



    errrrrrrrrrrr.. powerrrrrrrrr... itulah apa yang aku bleh cakap. mintak maap laaa kerana aku guna speaker nih.. kah kah kah.. bukan nak up apa yang aku guna, tapi aku buat kajian dulu sbl beli tgk barang apa yang terbaik dan tapis menapis review yang aku baca. Puas hati beb!~ Aku percaya pada source review aku ----> MAXIMUM PC magazine. Dorang nih bleh dikira honest dalam buat review, bagi barang highend kat dorang konon utk dpt best review, sori naik lori ler dorang bukan jenis camtu.. high end ke low end ke, kalau bagus dorang review bagus kalau sucks dorang akan review suck plak.. opssss sori membebel lak.. hahahahahahha..

    ok lah sambung balik, speaker ni sebenarnya dah lama berada kat pasaran sejak tahun 2003. Dulu ada masuk malaysia gak, agak fames gak ler kat lowyat plaza jadi bahan promote lebih dkt kaki muzik yang ada budget lebih... Sekarang dah takde dah.. dah stop production, stok dkt lowyat plaza pon dah takde simpan lagi speaker nih, diganti dgn satu lagi produk dari Klipsch yang ada bunyi iras-iras camnih Klipsch Promedia 2.1 THX (rujuk sini--> http://www.klipsch.com/na-en/products/promedia-2-1-specifications/). tapi sayang model Klipsch promedia 2.1 THX tak dibawak masuk dalam Malaysia lak... so, kalau korang tak percaya dgn review aku bleh laa tanya sesapa yang dah guna speaker ni apa pendapat dorang lak... aku gerenti kalau dpt mmg syokkkkk wooooo.. dah jadi brg rare skang... barang collector item neh... Kalau aku letak WTS dalam forum lowyat.net confirm cepat je ada org sapu nanti.. hahahahahahhahahahahahha.... Owner cakap dia menyesal lak jual, biarkan.... nasib aku baik dpt gak kat aku speaker nih... lol! tapi sayangnya aku tak sempat beli dia punya stand camneh:



    Dari segi muzik, basshead mmg sesuai collect... all rounder utk semua jenis irama muzik, clarity agak baik, mid range driver pon cun wooo, takde cacat cela.. clear je.. sound takde blur... tapi yang agak kureng sket bila letak handset kat sebelah POD volume adjuster tu bunyi kuat giler dia punya noise pollution.. jiran sebelah rumah pon bleh dgr kot... Aku rasa nilah speaker yang terbaik yang aku penah dpt... serba serbi clear, duduk dkt dgr macam slow je.. tapi kalau aku duduk jauh sket aku perasan bunyi kuat giler... bass jelas plak tu.. patut laa ada review yang aku baca cakap speaker nih berhantu, boleh kasi jiran rumah sebelah bertekak dgn anda sbb bunyi dia agak kuat... So, nak tau lebih lanjut bleh ler google carik maklumat sendiri pasal speaker nih... Opsss ye, volume knob dia agak besar.. Wayar pon agak byk, Subwoofer dia guna wire mcm hifi guna.. so ada peluang utk mod dia punya cable carik yang terbaik. Datang dgn POD utk volume adjuster, bleh gak gabung tambah subwoofer lain atau sambung dgn speaker jenis lain... Subwoofer dia solid giler kayu wooo... berat giler, sebelah tangan mmg tak dapek jack nak pegang, 2 belah tangan pon rasa lenguh gak kalau pegang agak lama.. berapa kilo ntah dia punya sub neh.. Sori laa terlebih excited cerita, bukan nak up tapi realiti.. beli dulu baru tawwwww~!

    harga: RM6XX (harga masa memula keluar dulu... lepas tuh thn 2008 dkt Lowyat plaza dorang buat clear stok utk habiskan speaker nih selepas dah stop production dgn harga RM4XX.. dulu tak cari awal-awal kan, skang ramai plak yang tercari-cari kot kot orang jual 2nd. Bleh laa main harga kot.. hahahahahah ) lol!

    Maklumat lanjut: http://www.klipsch.com



    Harman Kardon SoundSticks II




    kalau dari segi rupa...... WOWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW cantiknya... tapi aku tak dapat nak nilai bunyi-bunyian atau camner sound dia sbb tak penah guna... nampak macam power... dari segi review, ok laa.. satu geng dgn AE Aego M gak, clarity agak bagus dkt satellite, mid range pon ok, bass pon takde laa menghampakan sangat mengikut review yang aku baca, tapi nampak rupanya guna tube neh..so mmg kurang sesuai gak laa utk basshead cam aku neh yang suka sgt dgr muzik-muzik keras dan berdentum dentam.. tapi tak bleh review terlebih yang ni.. ok ok laaa... tunggu ler aku test dulu baru bleh review camner yer?? or korang beli pastu kasi aku test ke? ok tak? huhuhuuhuh...

    harga: EUR 140 (RM 6XX)

    ----bersambung--------


    _________________





    Zul.Caffan.Su-47
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1859
    Reputation : 3
    Join date : 29/06/2009
    Age : -7680

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by Zul.Caffan.Su-47 on Wed 24 Feb 2010, 4:31 am

    betul la ckp ko... raze mako tu berlambak le org carik hahahahahahaha


    _________________
    BRT-MDS-PWK-CMS-FAITO-YAMAHA THAI-TKR-RB-BATLAX-SOYCO-SSS-UMA RACING-X1R-RIMULAR3X-JTX-RACING BEE-KOSO-DEFI-CAP AYAM




    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by kInOzAwA on Thu 25 Feb 2010, 4:36 pm

    biasa laa.. belanga style.. geng belang R gak tuh.. hahahhahahahahhahaa


    _________________





    mr star
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 850
    Reputation : 3
    Join date : 01/09/2009
    Age : 27
    Location : n9,k.lipis.

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by mr star on Fri 26 Feb 2010, 4:56 pm

    ak pkai sonic gear..
    ego 3 nity max..
    huhu..
    bjet x de..
    huhu..

    kInOzAwA
    MRC VVIP
    MRC VVIP

    Posts : 1503
    Reputation : 2
    Join date : 29/06/2009
    Age : 37
    Location : Göteborg, Sweden & K. Terengganu

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by kInOzAwA on Fri 26 Feb 2010, 7:30 pm

    ok laa tu... ada budget nanti bleh amik lain.. Very Happy


    _________________





    mr star
    Senior MRC
    Senior MRC

    Posts : 850
    Reputation : 3
    Join date : 01/09/2009
    Age : 27
    Location : n9,k.lipis.

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by mr star on Sat 27 Feb 2010, 5:59 pm

    btol2..
    da de bjet bru ley amek altec lensing kew eacan kew..
    hehe..

    Sponsored content

    Re: Desktop / Laptop > Medan Perbincangan Sound Speaker & Soundcard

    Post by Sponsored content Today at 7:02 am


      Current date/time is Thu 08 Dec 2016, 7:02 am